Το μηνυμα της Κυριακης

«Ο Χριστός λύει τα έργα του διαβόλου»

Μια από τις λίγες φορές που οι δαίμονες είπαν την αλήθεια ήταν στην έρημο των Γεργεσηνών. Εκεί τυραννούσαν δυο δυστυχισμένες υπάρξεις. Πραγματικά ράκη, τους είχαν απομονώσει από την κοινωνία και τους είχαν καταντήσει τα φόβητρα της περιοχής. Μόλις ο Κύριος παρουσιάσθηκε, τα δαιμόνια πανικοβλήθηκαν. Κάτω από την ανθρώπινη όψη Του αναγνώρισαν τον Λυτρωτή του κόσμου και αναγκάσθηκαν να προβούν σε μια ομολογία: Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σε μας, Ιησού Χριστέ, τρέμουμε την παρουσία σου, τι έχουμε να κάνουμε μαζί σου. Εσύ και εμείς βρισκόμαστε στα δύο αντίθετα άκρα. Η αντίθεση ανάμεσα στον Πονηρό και στον Χριστό είναι συνέπεια της βαθιάς και ουσιαστικής αλλαγής, την οποία υπέστη ο διάβολος μετά την ανταρσία του εναντίον του Θεού και την πτώση του. Αγγελική ύπαρξη ήταν πριν. Μπορούσε να ακούει τον Θεό, να τον νοιώθει, να τον υπηρετεί και έπειτα βυθίστηκε στην πονηρία. Έγινε η πηγή και ο εκπρόσωπος του κακού. Αυτόματα δημιουργήθηκε το χάσμα. 

«Εγώ ειμί η αλήθεια» βεβαιώνει με το θεϊκό Του κύρος ο Χριστός.  Μιλάει την γλώσσα της απόλυτης αλήθειας και απαιτεί σαν ανταπόκριση την ολοπρόθυμη προφορά της.  Στο άλλο άκρο ο διάβολος.  Έμπνευσή του είναι το ψέμα. «Είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψεύδους».  Αυτός γεμίζει τις κοινωνίες μας με το ψέμα και την απάτη  και το καμουφλάρει και το παρουσιάζει στα μάτια των ανθρώπων σαν την πιο καθαρή και αναμφισβήτητη πραγματικότητα.  «Ο Θεός φως εστί».  Ο Θεός ορίζεται με αυτό το όνομα που δηλώνει καθαρότητα, αστραφτερή αγνότητα και γλυκιά θαλπωρή.  Αντίθετα, το βασίλειο του διαβόλου απλώνεται στο σκοτάδι.  Το φως το μισεί.  Αγωνίζεται να απλώσει στις κοινωνίες μας το σκοτάδι της συγχύσεως. «Ο Θεός αγάπη εστί».  Η τέλεια αγάπη.  Ο διάβολος, αντίθετα, είναι η προσωποποίηση του μίσους, εστία και πηγή του.  Μισεί και μόνο μισεί.  Τον είδαμε στην αφήγηση του Ιερού Ευαγγελίου να βασανίζει τα θύματά του.  Ανάλογα ταλαιπωρεί τον κάθε άνθρωπο και επιδιώκει να κουρελιάσει την ψυχική του ακμή, να φθείρει την πνευματική του υπόσταση. Ο διάβολος «ανθρωποκτόνος ην απ’ αρχής» και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το ίδιο άσπονδο μίσος για το λογικό δημιούργημα του Θεού, τον άνθρωπο. 

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αποκαλύπτει με τρόπο συνταρακτικό την πραγματικότητα του διαβόλου, ο οποίος καταδυναστεύει την ανθρώπινη ψυχή και σπρώχνει στην απομόνωση. Αποκαλύπτει ότι ούτε παντοδύναμος είναι ο πονηρός, ούτε τον τελευταίο λόγο έχει. Πιο δυνατός από αυτόν είναι ο Χριστός. Ακριβώς «εις τούτο εφανερώθη ο υιός του Θεού, ίνα λύσει τα έργα του διαβόλου».

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 25-7-2021:

(ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αρσακείου.

(ώρα 18:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του στρατοπέδου της 21ης Τ.Θ.Τ.

(ώρα 19:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Κομοτηνής και θα προστεί της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής.

Δευτέρα, 26-7-2021:

(ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυ­ρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Κομοτηνής.

(ώρα 19:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου.

Τρίτη, 27-7-2021:

(ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει εις τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Παρασκευή, 30-7-2021:

(ώρα 19:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων στο Ιερό Παρεκκλήσιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Ζήνωνος Ταχυδρομικών.

Σάββατο 31-7-2021:

(ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει τα Εγκαίνια στο Ι. Παρεκκλήσιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Ζήνωνος Ταχυδρομικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.