Το μηνυμα της Κυριακης

«Απαλλαγή από το άγχος»

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδυνάτους, ταράζει ποικιλότροπα και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για την καθημερινή τους τροφή και ενδυμασία. Ταλαιπωρούνται από άλλα αιτήματα που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.

Από αυτή την αγχώδη μέριμνα που στραγγαλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ζητά να μας ελευθερώσει ο Κύριος, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», τονίζει με όλο το κύρος του. Μην ανησυχείτε, ούτε και για τα πιο άμεσα και απαραίτητα. Μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, για το μέλλον, για τη ζωή σας.  Σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με εμπιστοσύνη προς τον Θεό.

«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Το πρώτο επιχείρημα στηρίζεται στην ψύχραιμη λογική. Ο Θεός που μας έδωσε το κατ’ εξοχήν μεγάλο, το δώρο της ζωής, δεν θα χαρίσει και το λιγότερο που απαιτείται για τη συντήρησή του;

Ο δεύτερος συλλογισμός στρέφει την προσοχή στο άμεσο περιβάλλον, στη φύση. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται για όλα τα δημιουργήματα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα, όπως για τα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό,  για τα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα, λικνίζονται στην αύρα του κάμπου.

Και το τρίτο επιχείρημα. Άλλωστε τι βγαίνει με την εναγώνια φροντίδα; Τι ουσιαστική αλλαγή στη ροή των γεγονότων μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος απλώς με την βιοτική του μέριμνα; Η ανησυχία αυτή είναι ατελέσφορη. Ποιος από εμάς, όσο και αν φροντίσει μπορεί να προσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχυ, λέγει ὁ Χριστός;

Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μην εργάζεσθε». Ο ίδιος ο Κύριος επί μεγάλο διάστημα εργάστηκε χειρωνακτικά. Τα πετεινά του ουρανού κάθε άλλο παρά τεμπελιάζουν. Ολημερίς πετούν, χρησιμοποιούν το ράμφος, τις φτερούγες τους.

Ζήστε λοιπόν γαλήνια, λυτρωθείτε από το σκυθρωπό, γεμάτο σκοτούρες ύφος. Χαμογελάστε αβίαστα στην κάθε μέρα. Αφεθείτε με εμπιστοσύνη στον Θεό. Όλα αυτά δεν σημαίνουν αδελφοί αδιαφορία για τα βιοτικά, ρομαντική ανεδαφικότητα και τεμπελιά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μην εργάζεσθε». Ο ίδιος ο Κύριος επί μεγάλο διάστημα εργάστηκε χειρωνακτικά. Τα πετεινά του ουρανού κάθε άλλο παρά τεμπελιάζουν. Ολημερίς πετούν, χρησιμοποιούν το ράμφος, τις φτερούγες τους.

Ο Κύριος δεν συνηγορεί σε μια παθητικότητα απέναντι στη ζωή. Δεν περιφρονεί την σοβαρή και επίπονη εργασία. Εκείνο που θέλει ο Χριστός, είναι να μας απαλλάξει από την αγωνιώδη μέριμνα, που ταλαιπωρεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 10-07-2021:

07:00 π.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κυριακή, 11-07-2021:

α. Πρωί (ώρα 07:00): Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Πέτρας.

β. Απόγευμα (ώρα 20:00): Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ιερά Αγρυπνία στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.