Το μηνυμα της Κυριακης

«Ομολογία Χριστού»

Η εορτή των Αγίων Πάντων έρχεται σε φυσική συνέχεια της εορτής της Πεντηκοστής. Και τούτο διότι, αν την προηγούμενη Κυριακή είδαμε την πνοή του Αγίου Πνεύματος, σήμερα βλέπουμε τους καρπούς Του. Η Εκκλησία τιμά σήμερα την χορεία όλων των Αγίων της, η οποία ως νέφος περιβάλλει τον θρόνο του Αγίου Θεού και αποδεικνύει σε τι ύψος αναβιβάζει τον άνθρωπο η ολοπρόθυμη κατάφασή του στην πρόσκλησή Του. Έτσι, η Εκκλησία δεν θυμάται απλώς ιστορικά την επέλευση του Παναγίου Πνεύματος, αλλά βιώνει πραγματικά και αποτυπώνει εμπειρικά το τι σημαίνει για τη ζωή της, για την επί γης παρουσία της ο Παράκλητος, αλλά και το πώς μπορεί να επενεργήσει στον άνθρωπο και πόσο ασύλληπτο από την ανθρώπινη διάνοια είναι τελικά το μεγαλείο, το οποίο του προσπορίζει η αγιότητα.

Η Εκκλησία έχει επίγνωση ότι η πορεία για την κατάκτηση της αγιότητας, είναι πολύ σκληρή. Γνωρίζει ότι ο πόλεμος με τον μισόκαλο είναι φοβερός και εξαιρετικά δύσκολος και ύπουλος, γιατί το τρόπαιο του πολέμου αυτού είναι ο κάθε άνθρωπος, ως μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα. Κι αυτήν την σκληρότητα έρχεται ν΄ αναδείξει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Ο λόγος του Χριστού «Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος· και ος ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ουκ έστι μου άξιος», με όρους ανθρώπινους ακούγεται σκληρός, είναι όμως έντιμος, ειλικρινής και ξεκάθαρος.

Οι Άγιοι Πάντες, οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Ομολογητές, οι Όσιοι,  που σήμερα τιμά η Εκκλησία μας, με αυτό το ιδανικό και το ήθος έζησαν. Δεν έκαναν όλοι θαύματα, όλοι όμως αγάπησαν τον Χριστό πάνω από οτιδήποτε άλλο. Όλοι δεν τελείωσαν τη ζωή τους μαρτυρικά. Τον ομολόγησαν όμως όλοι γενναία, με το κήρυγμα, με το παράδειγμα, με τον βίο τους.  Μαρτύρησαν με θάρρος τις χριστιανικές πεποιθήσεις και με αυταπάρνηση σήκωσαν τον καθημερινό τους σταυρό και συσταυρώθηκαν με τον Χριστό. Όλοι δεν έγιναν γνωστοί, πολλοί παρέμειναν εντελώς αφανείς. Με τον σιωπηλό τους ηρωισμό, την κρυφή αρετή τους, πλούτισαν και φώτισαν βαθειά την ανθρώπινη ζωή. Ο Θεός «επείρασεν αυτούς και εύρεν αυτούς αξίους εαυτού» και παρέμειναν στη συνείδηση του ορθόδοξου λαού σύμβολα, πρότυπα και συνοδοιπόροι για μια υπομονετική, σεμνή, ηρωική πορεία μαζί με τον Χριστό.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 27-6-2021, πρωί

Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγ.Παρασκευής Αμαξάδων.

Δευτέρα, 28-6-2021,19:00

Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγ.Παύλου Γλυκονερίου.

Tρίτη, 29-6-2021, πρωί

Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγ.Παύλου Γλυκονερίου.

Τετάρτη, 30-6-2021, 19:00

Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στο εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγ. Αποστόλων Μολυβωτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.