Το μηνυμα της Κυριακης

«Η δύναμη της πίστεως»

Το περιστατικό που μας αφηγείται το σημερινό ανάγνωσμα από το ευαγγέλιο του Μάρκου τοποθετείται ευθύς μετά την κάθοδο του Χριστού από το όρος όπου μεταμορφώθηκε μπροστά σε τρεις από τους μαθητές του. Μετά την δόξα της Μεταμορφώσεως συναντά ο Χριστός την ανθρώπινη δυστυχία σ’ όλη της την τραγική εκδήλωση: Ένας πονεμένος πατέρας παρακαλεί τον Χριστό να γιατρέψει το άρρωστο παιδί του, που οι μαθητές του προηγουμένως, στάθηκαν ανίσχυροι να το θεραπεύσουν. Βρίσκει λοιπόν ο Χριστός μπροστά του από την μία μεριά την πονεμένη και πάσχουσα ανθρωπότητα, από την άλλη τους εκπροσώπους του που δεν μπορούν να την βοηθήσουν. Και σαν να μη φθάνουν αυτά, βλέπει και τους γραμματείς, τους θεολόγους του Ιουδαϊσμού, να συζητούν με τους μαθητές και να προσπαθούν να κλονίσουν την πίστη τους στον Χριστό. Όλα αυτά θα κάνουν σε λίγο τον Χριστό να εκστομίσει την φράση: «ω γενεά άπιστος, έως πότε προς υμάς έσομαι;».

Δεν μένει όμως σ’ αυτό το ξέσπασμα, δεν κατακρίνει κανέναν, προσφέρει την θεραπεία στο άρρωστο παιδί που βρίσκεται μπροστά του και το οποίο «παιδιόθεν» υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της τρομερής αρρώστιας του. Πριν όμως κάνει το θαύμα, ρωτά τον πατέρα του νέου εάν μπορεί να πιστεύσει, γιατί τα πάντα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει. Και ο δυστυχής πατέρας με δάκρυα στα μάτια αφήνει να εκδηλωθεί η πάλη που γίνεται μέσα του λέγοντας: «Πιστεύω, Κύριε· βοήθει μοι τη απιστία».

Η πίστη κάνει κατορθωτά τα ακατόρθωτα, αυτά που η ανθρώπινη λογική θεωρεί τόσο σταθερά και καθιερωμένα, ώστε η αλλαγή τους να φαίνεται αδύνατη· «μετακινεί βουνά», κατά την παροιμιακή έκφραση που χρησιμοποιεί ο Χριστός σε άλλη περίπτωση· μεταμορφώνει την ανθρώπινη αθλιότητα σε δόξα

Η πίστη κάνει κατορθωτά τα ακατόρθωτα, αυτά που η ανθρώπινη λογική θεωρεί τόσο σταθερά και καθιερωμένα, ώστε η αλλαγή τους να φαίνεται αδύνατη· «μετακινεί βουνά», κατά την παροιμιακή έκφραση που χρησιμοποιεί ο Χριστός σε άλλη περίπτωση· μεταμορφώνει την ανθρώπινη αθλιότητα σε δόξα.

Η πίστη μπορεί να ισχυροποιηθεί με την προσευχή και την νηστεία. Μ’ αυτά τα δύο διοχετεύεται η δύναμη του Θεού στον πιστεύοντα άνθρωπο, ώστε η πίστη του να γίνεται ολοένα και πιο ζωντανή και ως εκ τούτου πιο θαυματουργική μέσα στην κοινωνία.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή 11-04-2021: Ιωάννου της Κλίμακος

α. Πρωί. Ο Σεβασμιώτατος θα  ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής και θα αναπέμψει επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου εντός του περιβόλου του Ιερού Ναού υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

β. 6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας Κομοτηνής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ομιλήσει ο αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Παπαβέργος, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, με θέμα: «Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος οδοδείκτης της προς τον ουρανόν αναβάσεώς μας».

Τρίτη, 13-04-2021:

6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα  ιερουργήσει κατά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χαμηλού.

Τετάρτη, 14-04-2021:

6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα  ιερουργήσει κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων  στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.