Το μηνυμα της Κυριακης

«Η ορθή πίστη»

Η Εκκλησία μας γιορτάζει στη σημερινή Κυριακή της Ορθοδοξίας τον θρίαμβο της ορθοδόξου πίστεως «κατά πασών των αιρέσεων». Και μάλιστα όχι μόνον όσων ανεφύησαν στο παρελθόν, αλλά και όσων εξακολουθούν να υπάρχουν ή θα αναφανούν στο μέλλον! Είναι κυρίαρχη η πίστη της Εκκλησίας σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου ότι «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».

Όσοι πολέμιοι και αν αναφανούν, όσες μεθόδους και αν μηχανευθούν, η Εκκλησία θα μένει εις τον αιώνα ως το ασφαλές καταφύγιο των ανθρώπων, λιμάνι σωτηρίας και σκάλα προς τον ουρανό. Κι αυτό το έχει αναδείξει η μέχρι τώρα ιστορία!

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα προβάλλεται η εμπειρία ως ο καλύτερος τρόπος να γευθεί κανείς την πίστη. Παρουσιάζεται το παράδειγμα του αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος αν και έτοιμος και επιθυμώντας να συναριθμηθεί στους μαθητές του Χριστού, από συστολή δίσταζε. Τον διευκολύνει λοιπόν ο Χριστός και τον καλεί να γίνει μαθητής του. Κι αυτός, αφού πει το ολοπρόθυμο «ναι», φροντίζει και για τον φίλο του, τον Ναθαναήλ, λέγοντας «ευρήκαμε τον Μεσσία».

Κι ο Ναθαναήλ όχι από απιστία, αλλά επειδή ήθελε να διασταυρώσει τα όσα του έλεγε ο Φίλιππος με τα όσα γνώριζε διδασκόμενος την πατρική του πίστη, καλόπιστα απαντά «Εκ Ναζαρέτ δύναται τι αγαθόν είναι;». Τότε ο Φίλιππος δίνει αμέσως την καλύτερη απάντηση: «Έρχου και ίδε»! Έλα να δεις μόνος σου. Έλα να ζήσεις. Έλα να ερευνήσεις και θα δεις. Η αληθινή πίστη δεν έχει τίποτε να κρύψει, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, δεν έχει τίποτε να διστάσει.

Όταν ο Ναθαναήλ φθάνει να συναντήσει τον Χριστό, Εκείνος τον προσφωνεί με το «ίδε αληθώς Ισραηλίτης εν ω δόλος ουκ έστιν». Κι αυτό ήταν αρκετό για να ομολογήσει ο Ναθαναήλ «Συ ει ο Υιός του Θεού, συ ει ο βασιλεύς του Ισραήλ» και να καταστεί ένας από τους πλέον φλογερούς Αποστόλους!

Γνωρίζει ο Χριστός πότε ο καθένας είναι έτοιμος να τον ομολογήσει ως Κύριό του και Θεό του. Δεν υποχρεώνει, δεν εκβιάζει, δεν βιάζεται. Ως φίλος περιμένει ζητώντας και από εμάς να συνεργαζόμαστε μαζί του για την επιστροφή και τη σωτηρία των αδελφών μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 20-03-2021:

Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κομοτηνής, όπου θα αναπέμψει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των διατελεσάντων Δημάρχων, όπως και πάντων των αναπαυομένων στο Κοιμητήριο της πόλεως.

Κυριακή 21-03-2021: Κυριακή της Ορθοδοξίας:

α. Πρωί: Ο Σεβασμιώτατος θα  ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

β. 6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου θα ομιλήσει ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Σοφός.

Τετάρτη 24-03-2021:

6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον  Πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Πέμπτη 25-03-2021: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

α. Πρωί. Ο Σεβασμιώτατος θα  ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

β. 10:30 π.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα προστεί της Επισήμου Δοξολογίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

γ. 10:50 π.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα αναπέμψει επιμνημνόσυνη δέηση έμπροσθεν του αδριάντος του Εθνεγέρτου Μητροπολίτου Μαρωνείας Κωνσταντίου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.