Το μηνυμα της Κυριακης

«Η αξιοποίηση των ταλάντων»

Το πρόσωπο του οικοδεσπότου αλλάζει. Μέχρι την στιγμή εκείνη ήταν ολοφώτεινο και πλουσιοπάροχα έδινε συγχαρητήρια και βραβεία, καθώς άκουγε τον ευλογημένο απολογισμό των δύο δούλων του, που φιλότιμα εργάσθηκαν και διπλασίασαν όσα τους είχε εμπιστευθεί. Όμως τώρα με τον τρίτο η μορφή του γίνεται αυστηρή. Αμείλικτα είναι τα λόγια του: «Πάρτε απ’ αυτόν το τάλαντο…». Όταν ο Κύριος ζωγράφιζε τον «αχρείον δούλον» είχε αναμφίβολα υπ’ όψιν του την στάση των γραμματέων και φαρισαίων της εποχής του έναντι του νόμου του Θεού.

Καμάρωναν, ότι τον διατηρούσαν αναλλοίωτο και ασφαλή. Ενώ στην ουσία τον κρατούσαν ανενέργητο. Φύλαγαν το γράμμα και έχαναν το πνεύμα. Φυλάκιζαν την δυναμική αλήθεια του Θεού μέσα στο κλειστό μυαλό τους και την κλειστή καρδιά τους. Και την παρέλυαν.

Την στερούσαν από ζωή και σφρίγος. Θρησκευτική πίστη χωρίς τόλμη, χωρίς ανοικτό ορίζοντα, χωρίς δημιουργική δράση, χωρίς πράξη, είναι νεκρά. Η παραβολή όμως με τα πολλαπλά μηνύματά της διατηρεί και μία γενικότερη επικαιρότητα.

Το βασικό σφάλμα του «αχρείου δούλου» ήταν ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε, «Πήγε και έσκαψε την γη και έκρυψε το χρήμα του Κυρίου». Δεν το χάλασε, δεν το σπατάλησε. Απλώς το αχρήστευσε. Το έθαψε στο χώμα. Προτίμησε μία στατική ασφάλεια. Φοβήθηκε να το διακινδυνεύσει. Και όταν ήρθε η ώρα να του ζητήσουν λογαριασμό για την διαχείριση αυτού του ποσού, το έβγαλε και το έδωσε στον Κύριό του: «Ιδέ, έχεις το σον».

Θέλετε να ακούσετε παρόμοια απολογία σήμερα; Αναρίθμητοι είναι αυτοί που με την ίδια νοοτροπία αμνηστεύουν τον εαυτό τους: «Δεν σπατάλησα την περιουσία μου σε ασωτίες, δεν έκλεψα, δεν σκότωσα κανένα. Και στην Εκκλησία κάπου-κάπου πηγαίνω και κερί ανάβω. Δεν θυμάμαι εν γνώσει μου να έβλαψα άνθρωπο, δεν έβλαψα την κοινωνία».

«Ναι, αλλά δούλε οκνηρέ», θα επανελάμβανε σε πολλούς ο Κύριος. Ξεχνάς πόσους ανθρώπους μπορούσες να ανακουφίσεις αν χρησιμοποιούσες κατάλληλα το τάλαντό σου; Όμως εσύ τ’ αφήνεις να αχρηστευθεί στο χώμα της αμέλειας, στο βάλτο της αδιαφορίας.

Με την παραβολή αυτή ο Κύριος φωτίζει ένα θεμελιώδη νόμο ζωής: Ο μόνος τρόπος για να κρατήσει κανείς ένα ή πολλά τάλαντα είναι να τ’ αξιοποιήσει. «Στον καθένα που έχει και το αξιοποιεί θα δοθούν και άλλα και θα περισσέψουν. Από εκείνον όμως που δεν το αξιοποιεί, θα του αφαιρεθεί κι αυτό που έχει».

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 7-02-2021:

α. Πρωί. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγ. Βασιλείου Παγουρίων.

β. 6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρου του  Στρατηλάτου Νέου Σιδηροχωρίου.

Δευτέρα, 8-02-2021:

Πρωί. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρου του Στρατηλάτου Νέου Σιδηροχωρίου.

Τρίτη, 9-02-2021:

6:00 μ.μ. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Χαραλάμπους του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής.

 

Τετάρτη, 10-02-2021:

Πρωί. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Μαρωνείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.