Το μηνυμα της Κυριακης

«Η θεραπεία του τυφλού»

Πολλοί άνθρωποι φροντίζουν επιμελώς να προσεγγίζουν πρόσωπα με θέσεις και αξιώματα, τα οποία κάποτε μπορεί να χρειαστούν και από την άλλη μεριά αποφεύγουν τους πτωχούς, τους ασήμους και αδυνάτους ανθρώπους. Η ζωή του Κυρίου υπήρξε μια διαμαρτυρία σ’ αυτή την τακτική, μια επανάσταση για την κλασική λογική της εποχής Του – και της εποχής μας. Την προσοχή Του μαγνήτιζαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκες, οι ταπεινοί, οι πονεμένοι.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας υπενθυμίζει ένα από τα περιστατικά, που αναφέρονται σ’ αυτή τη στάση του Κυρίου. Ανεβαίνοντας για την Ιερουσαλήμ έπρεπε να περάσει από την Ιεριχώ. Έξω από αυτή την πόλη είχε καθίσει κάποιος τυφλός, ζητώντας την βοήθεια των περαστικών. Σαν άκουσε να διαβαίνει τόσος λαός από κει, ρώτησε να μάθει τι συμβαίνει. Του είπαν, ότι περνάει ο Ιησούς ο Ναζωραίος. Γεμάτος προσδοκία ο τυφλός τότε φώναξε: «Ιησού, υιέ Δαυίδ, ελέησόν με». Οι γύρω του διαμαρτυρήθηκαν λέγοντάς του να σωπάσει. Αλλ’ εκείνος ακόμη ζωηρότερα συνέχισε: «Υιέ Δαυίδ, ελέησόν με».

Ο Χριστός συνομιλούσε με τους γύρω του και δίδασκε. Αλλά στην κραυγή του τυφλού σταμάτησε. Μπροστά στις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων η διδασκαλία διακόπτεται κι αρχίζει η πράξη. Ο Κύριος δεν αγνοεί τον άνθρωπο που του ζητά βοήθεια. Στέκεται, συζητά μαζί του, και του δίνει αυτό που χρειάζεται.

Στην πορεία μας στη ζωή, παρουσιάζονται άνθρωποι με λογιών λογιών ανάγκες. Άλλοτε η φωνή τους είναι σαφής, άλλοτε η ικεσία τους είναι  μυστική, άφωνη από συστολή. Ας μη κλεινόμαστε στις απασχολήσεις μας, στον εαυτό μας. Ας γίνουμε ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων. Όσο μπορούμε, ό,τι μπορούμε.

Ο τυφλός επαίτης λαχταρούσε να αναβλέψει, γι’ αυτό αμέσως άρπαξε την ευκαιρία που διάβαινε εμπρός του. Με μια επιμονή ζηλευτή, μ’ ένα πάθος αξιοθαύμαστο: «Ιησού, υιέ Δαυίδ, ελέησόν με».

Οι ευκαιρίες δεν χρονοτριβούν. Η ζωή στις περισσότερες μορφές της παρουσιάζει μια αδιάκοπη ροή.

Για κάθε άνθρωπο υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή, μια ευκαιρία που πρέπει σωστά να την αξιοποιήσει. Να εγκαταλείψει τον παλαιό ρυθμό της ζωής, τις παλιές δεσμεύσεις του και να προχωρήσει σε μια ζωή εσωτερικής ελευθερίας, χαράς και θυσίας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 24-01-2021, 7:00 π.μ.

Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου.

Δευτέρα, 25-01-2021, 7:00 π.μ.: Εορτή Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου

Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, όπου θα τελέσει την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.