Το μηνυμα της Κυριακης

«Μαρτυρία πίστεως»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Η περικοπή που διαβάζεται σήμερα Κυριακή των αγίων Πάντων, σταχυολογημένη από το ευαγγέλιο του Ματθαίου, αναφέρει:

«Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σ’ εμένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ για δικό μου, μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου. Όποιος όμως με απαρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον απαρνηθώ κι εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου.

Όποιος  αγαπάει πατέρα ή μητέρα, γιο ή θυγατέρα παραπάνω από μένα δεν είναι άξιος για μένα. Και όποιος δεν παίρνει τον σταυρό του και δεν με ακολουθεί δεν είναι άξιος για μαθητής μου».

Τότε ο Πέτρος του είπε: «Κύριε, εμείς τα εγκαταλείψαμε όλα και σε ακολουθήσαμε. Τι θα γίνει μ’ εμάς»;  Και ο Ιησούς τους είπε: «Σας βεβαιώνω πως εσείς που με ακολουθήσατε, στον καινούργιο κόσμο, τότε που θα καθίσει ο Υιός του Ανθρώπου στο μεγαλόπρεπο θρόνο του, θα καθίσετε κι εσείς σε δώδεκα θρόνους, για να κρίνετε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ». Και όποιος άφησε σπίτια ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια για χάρη μου, θα πάρει εκατό φορές περισσότερα και θα κληρονομήσει την αιώνια ζωή».

Το θάρρος της ομολογίας πίστεως στον Χριστό, η άρση του σταυρού επί των ώμων και η απαγκίστρωση από τα επίγεια δεσμά, είναι γνωρίσματα  που χαρακτηρίζουν όλους τους μάρτυρες, τους οσίους και δικαίους, που τιμά σήμερα η Εκκλησία τη μνήμη τους.

Ο Σταυρός που αποτελεί το έμβλημα του χριστιανισμού, δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί τη σκέψη μας στην ιδέα του μαρτυρίου και του θανάτου. Η μαρτυρία όμως της χριστιανικής πίστεως προβάλλει σαν υποχρέωση του πιστού σε κάθε εποχή.

Προϋπόθεση για να ακολουθήσει κανείς τον Χριστό είναι η απεριόριστη αγάπη σ’ Αυτόν, η αγάπη που είναι πάνω από κάθε ανθρώπινο δεσμό. Τα λόγια του σημερινού ευαγγελίου ίσως  ακούγονται σκληρά. Δεν σημαίνουν βέβαια μίσος προς τους ανθρώπους ή παράλειψη του καθήκοντος προς τους οικείους, ούτε είναι σωστό να προβάλλονται ως επικάλυμμα της εν ονόματι του Χριστού αποφυγής της κοπιαστικής φροντίδας για τους δικούς μας.

Τα λόγια αυτά επιτάσσουν μια ιεράρχιση των αξιών και των στόχων του χριστιανού μέσα στη ζωή.  Όταν κάποιος ανθρώπινος δεσμός γίνεται εμπόδιο στο δρόμο του σταυρού, το προβάδισμα πρέπει να έχει η αγάπη για τον σταυρωμένο και αναστημένο Χριστό.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 10-06-2023:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής και θα χειροτονήσει νέο Διάκονο.

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κομοτηνής, επί τη εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστιν» και του Οσίου πατρός ημών Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως.

Κυριακή, 11-06-2023:

07:00.  Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής επί τη εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «Άξιον Εστίν» και του Οσίου πατρός ημών Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως και θα προστεί της Δοξολογίας επί τη «Ημέρα τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Εν συνεχεία θα μεταβεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής και θα προστεί του Τεσσαρακονθημέρου Μνημοσύνου του μακαριστού Ιερέως Δημητρίου Τρεσάλου.

Δευτέρα, 12-06-2023:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στο εορτάζον Ιερό Εξωκκλήσιο του  Οσίου πατρός ημών Πέτρου, του εν Άθω, Κερασιάς Παπικίου Όρους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.