Το μηνυμα της Κυριακης

«Η αποκάλυψη της αλήθειας»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Πολλές φορές τις υψηλές διδασκαλίες του ο Χριστός τις απηύθυνε σε απλούς ανθρώπους που δεν είχαν κανένα εξωτερικό χαρακτηριστικό αγιότητας η θρησκευτικής υπεροχής. Δεν απέφευγε μάλιστα να συνομιλεί και με γυναίκες, πράγμα το οποίο δεν θα έκανε κανείς αξιοπρεπής διδάσκαλος της εποχής, δεδομένου, ότι δεν θεωρούνταν οι γυναίκες ισάξια προς τον άνδρα πρόσωπα και ικανά ν’ ακούσουν μία διδασκαλία.

Εν τούτοις ο Χριστός, αποκαλύπτοντας και ενσαρκώνοντας την αγάπη του Θεού προς όλους τους ανθρώπους, βλέπει άνδρες και γυναίκες σαν πλάσματα του Θεού, στα οποία θέλει να διδάξει ποιος είναι ο αληθινός Θεός και κυρίως να  λυτρώσει από τη δουλεία της φθοράς και του θανάτου.

Η διήγηση του Ευαγγελιστή Ιωάννη μας παρουσιάζει τον Χριστό, ο οποίος διερχόταν με τους μαθητές από τη Σαμάρεια, να συζητά στη Συχάρ, στο φρέαρ του Ιακώβ, με μία Σαμαρείτιδα γυναίκα και μάλιστα με γυναίκα, η οποία, όπως φαίνεται από την συζήτηση, δεν υπήρξε πολύ ενάρετη και σεμνή στη ζωή της. Σ’  αυτήν την γυναίκα ομιλεί περί του «ζώντος ύδατος» που δεν στερεύει ποτέ, «περί της εν πνεύματι και αληθεία» λατρείας του Θεού και περί της μεσσιανικής Του ιδιότητας.

Πρόκειται για την πιο υψηλή διατύπωση περί του Θεού και περί του τρόπου λατρείας Του, την οποία δεν συλλαμβάνει κανείς θεωρητικά, αλλά ζώντας μέσα στην αλήθεια και στο πνεύμα του Θεού και οδηγούμενος από το Άγιο Πνεύμα που είναι πνεύμα της αλήθειας.  Πρόκειται σε τελευταία ανάλυση, για δώρο του Θεού που προσφέρεται δια του Χριστού στην ανθρωπότητα. Η αλήθεια δεν είναι κατάκτηση της νοητικής δυνάμεως του ανθρώπου, δεν είναι το βέβαιο αποτέλεσμα μίας σειράς συλλογισμών∙ αλλά είναι αποκάλυψη Θεού, είναι το ενσαρκωμένο πρόσωπο του Λόγου που διακηρύττει ότι ο ίδιος είναι η Αλήθεια. Η Αλήθεια δεν είναι μία ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο, μία ζωή, που θυσιάζεται για να προσφέρει ακόμη περισσότερη ζωή στους ανθρώπους.

Το «εν πνεύματι και αλήθεία» σημαίνει ζωή εν Χριστώ και ζωή εν Αγίω Πνεύματι, είναι μετοχή στη ζωή της Εκκλησίας, μίας Εκκλησίας που αποτελεί το ζωντανό σώμα Χριστού και όχι οργανισμό νεκρού γράμματος ή σύνολο ξηρών τύπων. Το μήνυμα της περικοπής, είναι ένα μήνυμα απαγκιστρώσεως από το ψέμα του νεκρού θρησκευτικού τύπου, στο οποίο κινδυνεύει κανείς να εγκλωβιστεί όταν ξεχνά το «πνεύμα της αλήθειας» και θέλει να ικανοποιήσει συνειδητά ή ασυνείδητα το δικό του πνεύμα που μπορεί να βρίσκεται σε δρόμο λαθεμένο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.