Το μηνυμα της Κυριακης

«Εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Ο παραλυτικός της Ευαγγελικής Περικοπής κοίταξε τον ξένο ξαφνιασμένος. Τι ερώτηση ήταν αυτή που του απηύθυνε; Αν ήθελε, λέει, να γίνει υγιής; Μα ζητούσε και τίποτε άλλο; Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ζούσε μ’ αυτή τη λαχτάρα. Η ελπίδα της θεραπείας τον έκανε να παραμένει τόσον καιρό σ’ αυτό τον θαυματουργικό τόπο της Βηθεσδά -προσμένοντας το θαύμα. Όμως ήταν μόνος, ολομόναχος. Ούτε έναν άνθρωπο δεν είχε να τον «βάλει στη δεξαμενή, όταν το νερό ταραχθεί». Τα μάτια του έλαμψαν από μια αναπάντεχη ελπίδα.

Αλλά η πρώτη έκπληξη αποκορυφώνεται όταν ακούει τον Χριστό να του λέει: «Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτησε».

Ο παραλυτικός υπακούει στην προσταγή του Χριστού, παραμερίζοντας κάθε επιφύλαξη και μ’ αυτή του τη στάση μας δίνει ένα θαυμάσιο πρότυπο για το πώς πρέπει να δεχόμαστε τις εκ πρώτης όψεως «παράδοξες» εντολές του Χριστού.  Θα μπορούσε ίσως να σκεφθεί, όταν άκουσε το «έγειραι, άρον τον κράβαττόν σου», «Εγώ δεν μπορώ να γυρίσω στο κρεβάτι μου και θα το πάρω στον ώμο μου;» Τίποτα δεν αναστέλλει την θέλησή του να υπακούσει.  Έπρεπε  να σηκωθεί και να περπατήσει, να αποδεχθεί και να επιχειρήσει αυτό που διέταξε ο Χριστός και ακριβώς πάνω στην προσπάθεια θα έπαιρνε τη δύναμη για να το πραγματοποιήσει.

Πολλές φορές ορισμένες εντολές του Κυρίου ηχούν παράδοξα μέσα μας.  Το λογικό μας, η αμαρτωλή καρδιά μας δυσκολεύονται να τις αποδεχθούν.

Εδώ όμως κρίνεται η υπακοή μας στον Χριστό.  Με τον δισταγμό και το «αλλά», θα παραμείνουμε παράλυτοι στο κρεβάτι της ανειλικρίνειας, της χαλαρότητας, της αμαρτίας. Αν όμως σπεύδουμε να υπακούσουμε και να εκτελέσουμε πρόθυμα την εντολή του Χριστού, παίρνουμε δύναμη εξ ύψους και βλέπουμε τα αδύνατα να γίνονται δυνατά.

Ο άνθρωπος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής παρουσιάζει ένα πολύτιμο και σημαντικό στοιχείο στην συμπεριφορά του.  Προκειμένου να εκτελέσει την εντολή του Χριστού, αδιαφόρησε για τα σχόλια του κόσμου.

«Είναι Σάββατο» τον παρατηρούν οι συμπατριώτες του και «δε σου επιτρέπεται να μεταφέρεις το κρεβάτι σου», «απαγορεύεται σήμερα να κάνουμε τέτοιες δουλειές», παρανομείς, κάνεις κάτι που αντιτίθεται στον Νόμο και τα έθιμα. Και ο παραλυτικός σφίγγοντας στον ώμο του το κρεβάτι απαντά σταθερά: « δεν  ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά Εκείνος που με έκανε υγιή, Εκείνος μου είπε σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτησε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.