Το μηνυμα της Κυριακης

«Ελεύθερη σωστική αυταπάρνηση»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στη σημερινή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η Αγία μας Εκκλησία υψώνει στο μέσο των Ναών τον Τίμιο Σταυρό προς προσκύνηση, για να αντλήσουμε δύναμη και θάρρος και να συνεχίσουμε να διαπλέουμε το μέγα πέλαγος της νηστείας, καταμεσής του οποίου βρισκόμαστε. Καθώς, λοιπόν υψώνει το Ιερό Σύμβολο του Βασιλέως του Μεγάλου, του Κυρίου της Δόξης, του Εσφαγμένου Αρνίου, συνάμα προβάλλει τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ως την πιο εκφραστική στη διατύπωση των όρων υπό τους οποίους εμείς οι χριστιανοί ακολουθούμε τον δικό μας ηγέτη, τον Νυμφίο της ψυχής μας.

Τι ζητά, λοιπόν, ο Χριστός μας; «Όποιος θέλει να με ακολουθεί ως μαθητής, ας αρνηθεί τον εαυτό του, ας πάρει σταθερή απόφαση να υπομείνει κάθε θλίψη και δοκιμασία έως και σταυρικό θάνατο» μιμούμενος το παράδειγμά μου. Βαρυσήμαντος λόγος, που η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να κατανόησε στην πραγματική του διάσταση, ούτε μπόρεσε να αφομοιώσει, αφού από τότε και έως σήμερα παρόμοιος λόγος, τόσο ελεύθερος, ξεκάθαρος και βαθύς δεν έχει διατυπωθεί. Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι καλούνται εν ελευθερία να συνταχθούν πίσω από το μοναδικό πρόσωπο του Σωτήρα Χριστού, με όρους προσωπικής ευθύνης. Χαρακτηριστικό το «όστις θέλει», καθώς δεν συνοδεύεται από απειλές και συνέπειες για όποιον δεν θέλει!

Υπάρχει ένας παράδοξος όρος στην πρόσκληση του Κυρίου μας. Ο όρος να απαρνηθούμε τον εαυτό μας. Γιατί; Αυτό που έχω και χειρίζομαι είναι ο εαυτός μου. Αυτό που μου δόθηκε και με προσδιορίζει είναι ο εαυτός μου. Αυτό που με οριοθετεί και με χαρακτηρίζει στην κοινωνία των ανθρώπων είναι ο εαυτός μου. Γιατί μου ζητά ο Χριστός να τον αρνηθώ; Ο Μέγας Βασίλειος εξηγεί, ότι άρνηση του εαυτού σημαίνει: «παντελής των παρελθόντων λήθη και των θελημάτων εαυτού αναχώρησις». Δηλαδή, το να ξεχάσει ο άνθρωπος όσες αγκυλώσεις, πιστεύματα, θεωρήσεις, προκαταλήψεις, αντιλήψεις είχε για τον κόσμο και τον άνθρωπο, πριν γνωρίσει τον Χριστό. Να ξεχάσει ακόμη και τις καθημερινές του συνήθειες, για να παραδοθεί άνευ όρων στον Χριστό και την Εκκλησία του, στο εκκλησιαστικό ήθος και τον πνευματικό τρόπο ζωής.

Ο Χριστός είναι ο ηγέτης της λυτρωτικής θυσίας και όσοι τον ακολουθούν και τον μιμούνται δεν μπορούν να είναι ούτε στρατιά δούλων, ούτε στρατιά μισθοφόρων. Είναι λαός ελευθέρων που εκούσια τον εγκολπώνονται, χριστοποιούνται και συναπαρτίζουν το σώμα του, την Εκκλησία, ζώντας θυσιαστικά, για να ζουν μαζί του εις τον αιώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.