Το μηνυμα της Κυριακης

«Όπου είναι ο θησαυρός μας εκεί είναι και η καρδιά μας»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Ο πόθος αποκτήσεως θησαυρών συνδέεται με κάτι βαθύτερο, με το αίσθημα της ασφάλειας, της άνεσης, της αξιοπρέπειας. Ο Κύριος όμως εξηγεί, την ασφάλεια που ζητάτε δεν την προσφέρουν οι θησαυροί αυτού του κόσμου.  Εδώ στη γη «ο σκόρος και η σαπίλα τους καταστρέφουν και οι διαρρήκτες τους κλέβουν». 

Βέβαια από την εποχή του Χριστού τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι άνθρωποι βρήκαν καλύτερους τρόπους εξασφαλίσεως των αγαθών τους. Σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες, καταθέσεις σε Τράπεζες, «επενδύσεις» σε επιχειρήσεις. Αλλά και οι κλέφτες έγιναν εμπειρότεροι και ανακάλυψαν νέα συστήματα και μεθόδους. Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ο σκόρος και η σήψη. Ποτέ τελικά δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής. Ένας πόλεμος, μια πολιτική αναστάτωση και τα πάντα ανατρέπονται. Ακολουθεί μία οικονομική κρίση και περιουσίες μεγάλες εξανεμίζονται.  Μεταβάλλονται τα οικονομικά δεδομένα και το εμπόριο οδηγεί σε χρεωκοπία. Αλλά κι όταν δεν συμβούν αυτά, συχνά αυτού του είδους ο θησαυρισμός συνδέεται με τόση αγωνία και υπερένταση, ώστε εκμηδενίζονται η αξία και η άνεση που δήθεν προσφέρει. Δεν είναι λίγο το άγχος στην εποχή μας που σχετίζεται με το κυνήγι των θησαυρών.

Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι γήινοι θησαυροί δεν έχουν αξία: αθεράπευτες αρρώστιες, βαριές μελαγχολίες, νευροπάθειες, οικογενειακές τραγωδίες, ατυχήματα, θάνατοι προσφιλών προσώπων, που δεν θεραπεύονται με το χρήμα. Ο Κύριος επισημαίνει: «Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου».  Συγκεντρώστε θησαυρούς πνευματικούς, αυξήστε την περιουσία της πίστεως, πολλαπλασιάστε τα έργα της αγάπης, φροντίστε να αυξάνει συνεχώς η καθαρότητα της ψυχής σας, η αγνότητα, η ταπεινοφροσύνη, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα.  Δώστε τροφή στον πεινασμένο, στέγη στον ξένο, στοργή στον άρρωστο, συμπαράσταση στον αβοήθητο. 

Συγχωρείστε με όλη την καρδιά σας όσους σας πίκραναν, σας αδίκησαν, σας έβλαψαν.  Έτσι θα κερδίσετε τον πιο ανεκτίμητο θησαυρό: τη συγχώρηση, την υιοθεσία του  «Πατρός των οικτιρμών».

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αρχίζει από αύριο, αυτό τον σκοπό έχει: να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε σοβαρά την πορεία της ζωής μας. Πού έχουμε στραμμένη την προσοχή μας; Σ’ αυτά που γίνονται αυτές τις ημέρες και ευτελίζουν τον άνθρωπο ή στα σεμνά, τα δίκαια, τα υγιή, τα αγνά που διδάσκει η Εκκλησία μας;  Θησαυρίζουμε: «θησαυρούς επί της γης» ή «εν τω ουρανώ»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.