Το μηνυμα της Κυριακης

«Επαναπροσδιορισμός της ζωής μας»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Τα λόγια του Κυρίου, σαν άνεμος δυνατός, σκορπίζουν την πυκνή συννεφιά της πλεονεξίας, που χρόνια τώρα πλάκωνε την ψυχή του αρχιτελώνου. Ο Ζακχαίος αρχίζει να βλέπει καθαρά πια τη ζωή του. Από τη σκέψη του διαβαίνουν διαδοχικά οι τόσοι και τόσοι που είχε αδικήσει, οι χήρες και τα ορφανά, που ανάλγητα έδιωχνε όταν ζητούσαν την βοήθειά του. Τους βλέπει να περνούν πικραμένοι, με τον πόνο στην καρδιά, με την αγανάκτηση στα στήθη. Στριφογυρίζουν τριγύρω του, σαν μια φοβερή αλυσίδα, τον τυλίγουν και τον σέρνουν μακριά από τον άγιο Φιλοξενούμενό του.

Πρέπει να τη σπάσει αυτή τη φρικτή αλυσίδα της αδικίας και της ενοχής, που μόνος του σφυρηλάτησε, που τον κρατά μακριά από τον Χριστό. Σε μια στιγμή μπροστά σε όλους αποφασιστικά αναγγέλλει: «Κύριε έκλεψα, εκμεταλλεύτηκα πολλούς, χρόνια τώρα. Αλλά μετανοώ, θ’ αλλάξω Κύριε, αλλάζω τώρα. Τα μισά απ’ τα υπάρχοντά μου τα δίνω ελεημοσύνη στους φτωχούς. Και όσους έβλαψα, τους αποζημιώνω, στο τετραπλάσιο». Τα λόγια αυτά του Ζακχαίου δεν ανήκουν σε μια μακρινή ιστορία αδιάφορη για την εποχή μας. Είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Όλοι εσείς μας λέει, που είχατε την τιμή να γνωρίσετε τον Χριστό, όλοι εσείς που λαχταράτε τη σωτηρία σας, ακούστε με, μόνο με έναν τρόπο θα την εξασφαλίσετε: Αναθεωρείστε.

Μην επαναπαύεσθε στα πλούτη σας. Μην ξεγελάτε τους εαυτούς σας με τις φευγαλέες χαρές, που δίνουν οι τίτλοι, τα αξιώματα, και τα υλικά αγαθά. Τραβήξτε από εμπρός σας το παραπέτασμα της φιλαυτίας, που σας κλείνει τον ορίζοντα και δείτε.

Πολλά από τ’ αγαθά σας, αν είχαν φωνή, θα σας φώναζαν, όπως και σε μένα τότε: «Δεν είμαστε δικά σου. Ανήκουμε σ’ εκείνους που εκμεταλλεύθηκες, που τους πούλησες το εμπόρευμά σου με ψεύτικο ζύγι, ή σε υπέρογκη τιμή. Δεν είμαστε δικά σου! Ανήκουμε στα φτωχά παιδιά, που δεν έχουν ψωμί και ξυλιάζουν σε μία άθλια τρώγλη. Ανήκουμε στον άρρωστο, που λιώνει χωρίς φάρμακα και γιατρό. Ανήκουμε στον φτωχό παραγωγό, που του πήρες τα προϊόντα σε εξευτελιστική τιμή, για να βγάλεις εσύ σε λίγες μέρες, ό,τι εκείνος δεν μπορεί να κερδίσει με ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς.

Να σταματήσουμε πια την εκμετάλλευση και την αδικία, όποια μορφή και αν έχει και να αρχίσουμε μια νέα ζωή μιμούμενοι τον αρχιτελώνη της Ιεριχούς. Να σπάσουμε με αποφασιστικά χτυπήματα τα δεσμά της αδικίας, να πλησιάσουμε περισσότερο τον Χριστό, για να ακούσουμε ό,τι και ο Ζακχαίος, ότι: «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.