Το μηνυμα της Κυριακης

«Εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στα λόγια του Αποστόλου Πέτρου της σημερινής ευαγγελικής περικοπής «Δι’ όλης νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν· επί δε τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον» πλέκονται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πείρα. Το δεύτερο η εμπιστοσύνη στον Χριστό. Πείρα και πίστη συναντώνται μέσα στην ίδια καρδιά.

Τι να ακολουθήσει ο άνθρωπος; Ό,τι του λέει η πείρα της ζωής για ωρισμένα ζητήματα η ό,τι του υπαγορεύει η πίστη στον Χριστό; Με δύο λέξεις, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την πείρα σαν καταστάλαγμα ζωής. Συσσωρεύεται με όσα ζήσαμε, είδαμε, ακούσαμε, πάθαμε, μάθαμε, χρησιμοποιώντας τη λογική μας, παρατηρώντας γύρω μας και εμβαθύνοντας στους νόμους που δεσπόζουν στον κόσμο.

Οι πρωταγωνιστές της σημερινής περικοπής ήταν ψαράδες. Είχαν μια αξιόλογη εμπειρία πάνω στη δουλειά τους. Η εντολή που τους δόθηκε να ψαρέψουν, ήταν αντίθετη με την πείρα τους. Όλη τη νύχτα κοπίασαν, αγρύπνησαν, και τίποτε δεν έπιασαν. Το να ξαναπάνε για ψάρεμα την ημέρα και την ώρα εκείνη, και μάλιστα ύστερα από τόσο μόχθο, ήταν –   έτσι τους έλεγε η πείρα τους – άδικος κόπος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει γενικότερα και με την ανθρώπινη πείρα, όταν έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα και σοβαρά πνευματικά ζητήματα. Προσκαλεί η Εκκλησία τους ανθρώπους σε μια καινούργια ζωή, μετανοίας, αγάπης, αλήθειας∙ ομιλεί περί βασιλείας του Θεού στη γη∙ περί ενότητος των Χριστιανών σε ένα σώμα.

Αλλά πολλοί, που στηρίζονται μόνο στην εμπειρία τους, στην πείρα της ζωής διαφωνούν: Αυτά δεν γίνονται! Πώς μπορώ να αλλάξω, όταν έχω συνηθίσει να ζω όπως ζω; Πώς να αγαπήσω αυτούς που μόνο μίσος εμπνέουν; Πώς είναι δυνατό να είμαι ειλικρινής και δίκαιος σε μια κοινωνία διεφθαρμένη; Δε γίνεται τίποτε! Η πείρα των Αποστόλων ψαράδων διαβεβαίωνε ότι ήταν περιττή κάθε απόπειρα, διότι τίποτε δε θα έπιαναν. Γιατί να κοπιάσουν λοιπόν; Η εμπιστοσύνη όμως στο λόγο του Κυρίου, άλλα επιβάλλει. Και ο Πέτρος υπακούει στον Χριστό, κι όχι στο μυαλό του.

«Επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον». Και τα πράγματα έδειξαν, ότι παρά την αντίθετη πείρα, παρά τις δυσμενείς προοπτικές, μπόρεσαν και έπιασαν πλήθος ψαριών. Στη ζωή τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ούτε η ανθρώπινη λογική, ούτε οι ανθρώπινες προβλέψεις, ούτε η ανθρώπινη τέχνη, ούτε ακόμη οι φυσικές συνθήκες. Η εμπιστοσύνη και η υπακοή στον Θεό τελικά ανατρέπουν το κατεστημένο της ανθρώπινης πείρας και δημιουργούν νέες, ευλογημένες καταστάσεις.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

07.00: Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλλιθέας και θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη του Κίζδερβεντ, της 14ης Σεπτεμβρίου 1920.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.