Το μηνυμα της Κυριακης

«Λειτουργοί με καρδιά φλογισμένη»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Τραγικό το «κατηγορώ» του πονεμένου πατέρα, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Το παιδί του υπέφερε φρικτά, πολλές φορές έπεφτε στη φωτιά και άλλοτε στο νερό. Το έφερε στους μαθητές του Χριστού και ικέτευσε να το σώσουν. Όμως εκείνοι δεν το κατόρθωσαν. Αναιμική η πίστη τους, δεν στάθηκε ικανή να νικήσει το δαίμονα. Και τώρα έρχεται ο πατέρας στον Ιησού, για να Του πει, «τον έφερα στους μαθητάς σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Ανάλογες φράσεις απογοητεύσεως ακούγονται συχνά και στις μέρες μας για τους διαδόχους των μαθητών του Χριστού, τους κληρικούς. Πολλοί μάλιστα είναι εύκολοι να περιγράψουν τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τις αποτυχίες τους.

Στα λόγια του πατέρα εκείνου ο Κύριος απάντησε με έναν γενικότερο έλεγχο. «Ω γενεά άπιστη και διεστραμμένη, έως πότε θα είμαι μαζί σας; Έως πότε θα σας ανέχομαι;». Και οι μαθητές – οι «κατηγορούμενοι» – και ο πατέρας – ο «κατήγορος» – ανήκαν στην ίδια κοινωνία σε μια «γενεά άπιστη», που εμπόδιζε την ευεργετική θεία δύναμη που αντιστρατευόταν στο θαύμα.

Η ίδια παρατήρηση ταιριάζει ασφαλώς και στα πικρά σχόλια πολλών δυσπίστων σήμερα, που περιγράφουν την ανεπάρκεια ωρισμένων κληρικών. Ω γενεά άπιστη!». Μαθητές και κριτές ανήκουμε στην ίδια γενιά. Οι ιερείς μας δεν φθάνουν ώριμοι από κάποιο άλλο αστέρι. Από τα σπλάχνα της σύγχρονης κοινωνίας προέρχονται. Στις σύγχρονες οικογένειες γεννιούνται, στους δρόμους μας μεγαλώνουν, στα σχολεία μας μορφώνονται. Τη νοοτροπία όλων μας κλείνουν μέσα τους.

Η ευθύνη για τη χλιαρότητα της πίστεως και την άτονη ζωή αρκετών κληρικών δεν σχετίζεται μόνο με τους ίδιους. Βαρύνει σε μεγάλο μέρος ολόκληρη τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Όσο το κακό πληθαίνει και η ατμόσφαιρα της σύγχρονης ζωής περισσότερο μολύνεται από τα λογιών-λογιών πνευματικά καυσαέρια και απόβλητα, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη ευλογημένων  ιερέων, που με τη συνεπή ζωή και τη θερμή πίστη τους θα εμπνέουν, θα καθοδηγούν, θα ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο, θα φέρνουν τον Θεό στη ζωή των ανθρώπων και τους ανθρώπους κοντά στον Θεό. Ενισχύοντας και όχι απογοητεύοντας εκείνους που θέλουν να αφιερωθούν στον Θεό, συμπαραστεκόμενοι με αγάπη σ’ αυτούς, οι οποίοι μέσα σε τόση ψυχρότητα και αδιαφορία ακολουθούν τον Χριστό και  διακονούν τους ανθρώπους, ας δείξουμε τα φιλάνθρωπα αισθήματα προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σάλπης και θα τελέσει το Μνημόσυνο του μακαριστού Μοναχού Αρσενίου Βίστα.

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ιάσμου.

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022:

18:00. Εσπερινός στο Ιερό Εξωκκλήσιο «Ρόδον το Αμάραντον», όπου ευρέθη η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, και εν συνεχεία Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022:

7:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.