Το μηνυμα της Κυριακης

«Ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα παρουσιάζεται μια φαινομενικά παράδοξη σκηνή. Ο σωματικά ασθενής ζητά γιατρειά και ο Χριστός του προσφέρει απαλλαγή από τις αμαρτίες.  

Ο Χριστός δεν πολέμησε μόνο την αρρώστια της ψυχής, αντιμετώπισε και την αρρώστια του σώματος. «Και περιήγεν όλην την Γαλιλαίαν ο Ιησούς…θεραπεύων πάσαν νόσον».  Από την εποχή εκείνη, μέχρι σήμερα η αρρώστια δε σταμάτησε, ούτε η φθοροποιός επίδρασή της στο ανθρώπινο σώμα.

Μερικές βασικές διαπιστώσεις, παρμένες από τον αιώνιο λόγο του Θεού κι από την καθημερινή πραγματικότητα, θα μας βοηθήσουν.

Στην πρώτη διαπίστωση μάς οδηγεί η Παλαιά Διαθήκη. Η ιατρική επιστήμη, μάς λέει, — όπως κι όλες οι επιστήμες – είναι δώρο του Θεού στο ανθρώπινο γένος. «Αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού». Ο Δημιουργός, με την πανσοφία και την απέραντη δύναμη, έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη, για να χαίρονται τα θαυμαστά Του έργα και να Τον δοξάζουν. Και: «Κύριος έκτισεν εκ γης φάρμακα… εν αυτοίς εθεράπευσε και ήρε τον πόνον αυτού» – του ανθρώπου-. Κι ακόμα όταν ασκείται η ιατρική επιστήμη, Αυτός αόρατα καθοδηγεί την πορεία της θεραπευτικής αγωγής. Διότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε, που να γίνεται χωρίς το θέλημά Του. Είναι παράλειψη λοιπόν να απευθυνόμαστε αποκλειστικά στην ιατρική και να αγνοούμε τον εμπνευστή και δωρητή της.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως οι δυνατότητες της ιατρικής έχουν τα όριά τους. Κι εδώ είναι απαραίτητο να προσθέσουμε την τρίτη διαπίστωση. Πιο πάνω απ’ την ανθρώπινη επιστήμη στέκεται ο παντοδύναμος Θεός. Αυτός, χωρίς νυστέρια και φάρμακα, μπορεί να «εγείρη άνθρωπον εκ κλίνης οδύνης αυτού». Όταν παραδίδεται κανείς στη χάρη του Θεού, γαληνεύει, παίρνει νέα δύναμη για να υπομείνει και τις πιο δύσκολες διαδικασίες της θεραπευτικής αγωγής με καρτερία και ελπίδα. Την ώρα που η προσοχή και η ικεσία στρέφονται προς τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, προς την αιώνια Αγάπη, η ταραχή υποχωρεί και τα αμυντικά κυκλώματα του οργανισμού λειτουργούν πιο αποδοτικά. Αδελφοί, άρρωστοι και πονεμένοι, δεν θα εγκαταλείψουμε τον γιατρό γιατί «αυτόν έκτισε Κύριος», αλλά πάνω από αυτόν θα βάλουμε τον παντοδύναμο Θεό.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αρσακείου.

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022:

18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του στρατοπέδου της 21ης Τ.Θ.Τ.

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Κομοτηνής και θα προστεί της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022:

7:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Κομοτηνής.

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου.

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.