Το μηνυμα της Κυριακης

«Ο Χριστός φως του κόσμου»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Σήμερα Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων της Δ  Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συνήλθε το 451 μ.Χ. στη Χαλκηδόνα για να διατυπώσει το χριστιανικό δόγμα εξ αφορμής της αίρεσης των μονοφυσιτών και να διατρανώσει την πίστη της Εκκλησίας ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός, αλλά και τέλειος άνθρωπος, ο Χριστός στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα χαρακτηρίζει  ως «Φως»,  αυτούς που θέλουν να τον ακολουθήσουν. 

Τους αποκαλεί δηλαδή με το δικό του όνομα, διότι Αυτός είναι «το φως το αληθινόν, που φωτίζει πάντα άνθρωπον, ερχόμενον εις τον κόσμον». «Εγώ φως εις τον κόσμον ελήλυθα», για να σκορπίσω τα σκοτάδια της συγχύσεως και του χάους. 

Αυτή ήταν πάντοτε η αυτοσυνειδησία των αληθινών μαθητών του Χριστού.

Κάθε φως πρέπει να λάμπει.  Είναι στην φύση του να διακρίνεται, να φαίνεται. Μια φωτισμένη από τον Χριστό ψυχή θα φανεί από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, από το πώς συμπεριφέρεται, πώς κινείται, πώς αντιδρά. Το φως αποκαλύπτει ό,τι το σκοτάδι κρύβει. Έτσι προειδοποιεί για τους κινδύνους, βοηθά στον καθορισμό της σωστής πορείας, διαλύει την αβεβαιότητα και τους αορίστους φόβους, δίνει στο βήμα ρυθμό και σταθερότητα.  Και «το φως υμών πρέπει να λάμψει έμπροσθεν των ανθρώπων», αποκαλυπτικά, παρηγορητικά, καθοδηγητικά.

Τα «καλά έργα» για τα οποία κάνει λόγο ο Χριστός δεν είναι μία απλή εκτέλεση καθήκοντος, μία στείρα αγαθοεργία, μία ψυχρή προσφορά βοηθείας. Έχουν ομορφιά, είναι γεμάτα αγάπη, χάρη Θεού και χαρά. Όχι εξυπηρέτηση παγερή, ευγένεια κατά παραγγελία, αλλά αυθόρμητη, προσφιλής καλοσύνη, γεμάτη φως στην καρδιά και στο πρόσωπο.

Τα «καλά έργα» γίνονται όχι για να μας προσέξουν οι άλλοι, όχι με σκοπό τον έπαινο και την αναγνώριση από τους ανθρώπους, αλλά τη δοξολογία του ονόματος του Θεού.  Προσανατολισμός των χριστιανικών καλών έργων είναι ο Θεός.  Κίνητρο η δόξα Του.  Σκοπός η δοξολογία Του.  «Όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ο κίνδυνος της αυτοδικαιώσεως του Χριστιανού δια των έργων του. Μέσα σε όλη την καρποφορία του ο χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι λυτρωτής και σωτήρας του είναι ο Χριστός, ο σταυρωθείς και αναστάς και όχι τα αγαθά έργα του, όσα πολλά και αν είναι.               

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022:

19:30. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον  εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ιμέρου.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022:

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Παλλαδίου.

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Πανδρόσου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.