Το μηνυμα της Κυριακης

«Η ασθένεια ως ευλογία»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή δίδει απάντηση στο ερώτημα γιατί γεννιούνται οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, με ειδικά χαρίσματα, με ειδική αποστολή στη ζωή αυτή. Ο κόσμος συνηθίζει να αντιπαρέρχεται το ερώτημα αυτό με την συνήθη δικαιολογία: «Ήταν άτυχοι». Ως ατυχία, λοιπόν, η ατύχημα αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση. 

«Κύριε, τις ήμαρτε;». Την διακριτική ερώτηση των μαθητών προκαλεί η θέα ενός εκ γενετής τυφλού στον δρόμο τους. Ποιος αμάρτησε, Κύριε, και γεννήθηκε αυτός έτσι; Ο ίδιος ή οι γονείς του; Ήταν η συνηθισμένη και εύκολη αντίδραση στα τέτοιου είδους περιστατικά. 

Την ερώτηση των μαθητών: «ποιος αμάρτησε;», έρχεται να αποδομήσει η απάντηση του Χριστού. Ούτε αυτός αμάρτησε, ούτε οι γονείς του, αλλά γεννήθηκε τυφλός για να καταστούν προφανή τα έργα που η δύναμη και η αγαθότητα του Θεού απεργάζεται χάριν της ανθρώπινης φύσεως. 

Η απάντηση του Χριστού υπονοεί κυρίως την αυξημένη προστασία που παραχωρεί πλούσια ο Άγιος Θεός σε όσους την έχουν ανάγκη και υπομένοντας την διεκδικούν. Γιατί αν και ο άνθρωπος με την διεκδίκηση της παρακοής έλκυσε και όλες τις συνέπειες, με κυρίαρχες τον πόνο και την φθορά, ο Άγιος Θεός -συγκαταβαίνοντας στην ταλαιπωρία του πλάσματός του- του έδωσε τα μέσα να υπομείνει, ώστε να μην συντριβεί από την κακοπάθεια της ασθένειας, και μάλιστα της χρόνιας. 

Ο τυφλός ομολογεί την πίστη του στον ευεργέτη του ως Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, την ίδια στιγμή που μία ολόκληρη κοινωνία, συμπεριλαμβανόμενων και των γονέων του που μαζί του υπέφεραν τις συνέπειες της ασθένειας, του γυρίζει την πλάτη και «δια τον φόβον των Ιουδαίων», τον αποστρέφεται. 

Το μήνυμα του Κυρίου μας είναι σαφέστατο. Πολλές φορές οι υψηλότερες και πλέον αληθινές θεωρήσεις περί ζωής προέρχονται από τους ανθρώπους του πόνου, οι οποίοι μέσα από τη φιλοσοφία της αγόγγυστης υπομονής καταλήγουν στην ανακάλυψη της πίστης και τον εναγκαλισμό της με κάθε κόστος, ως το μόνο χρήσιμο και σωτήριο στον κόσμο αυτόν.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 28 Μαΐου 2022:

10:00. Ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί στην Επίσημη Τελετή Λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων στο Κρυονέρι Ροδόπης και θα τελέσει την Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Κυριακή, 29 Μαΐου 2022: 

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής και θα προστεί της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αιωνίου αναπαύσεως του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συν αυτώ αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών, Κληρικών και Λαϊκών, επί τη επετείω της αλώσεως της Βασιλευούσης.

20:30. Ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως επί τη μνήμη της αλώσεως της Βασιλευούσης στον αύλειο χώρο της Τσανακλείου Σχολής (παλαιά Πρυτανεία).

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022:

20:00. Ενόψει της ενάρξεως των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδο των μαθητών της Γ ΄ Λυκείου  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την εσπερινή Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. 

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022:

20:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την Ιερά Αγρυπνία που θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους, επί τη Αποδόσει της Εορτής του Πάσχα. 

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022:

19:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού της Αναλήψεως του Σωτήρος στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό Φωλεάς (Πλατανάκια).  

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022:

07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Αετοκορυφής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.