Το μηνυμα της Κυριακης

«Το πνεύμα της διακονίας»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Ο Κύριος βαδίζει προς το μαρτύριο και οι Μαθητές Του ονειρεύονται μεγαλεία. Τους προλέγει το σταυρικό Του Θάνατο και εκείνοι, χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν την τραγικότητα της προφητείας, διαποτισμένοι από το κοσμικό πνεύμα της φιλοδοξίας, ποθούν τιμητικές διακρίσεις. Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης σπεύδουν να προλάβουν τους άλλους στην εξασφάλιση των πρωτείων. Διδάσκαλε, του λένε, τώρα που θα καθίσεις σε θρόνο βασιλικό, δώσε μας τις δύο πρώτες θέσεις στο βασίλειό Σου. Κάνε μας τη χάρη να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στ’ αριστερά Σου. Ο Κύριος τους κοιτάζει περίλυπα: «Ουκ οίδατε τι αιτείσθε», τους απαντά με πόνο.  Δεν ξέρετε τι ζητάτε.  Πόσες και πόσες φορές ο Χριστός αναγκάζεται να επαναλάβη τον ίδιο λόγο σε πολλούς μαθητές Του και σήμερα. Πόσο μικροπρεπείς είναι συχνά οι πόθοι και τα αιτήματά μας! Λαχταράμε τιμές, διακρίσεις, πρωτεία, δύναμη, χρήμα, δόξα, επιβολή στον κόσμο αυτό. Και το τραγικό είναι ότι τα ζητάμε από  Εκείνον που περιφρόνησε αυτά και αποκάλυψε τη μηδαμινότητά τους. 

Στην εποχή μας, που η κοσμική νοοτροπία βρίσκεται σε έξαρση, οι άνθρωποι εύχονται και προσπαθούν να δίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα και να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερα: στη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι τον κόπο των άλλων στο σπιτικό τους, με την επιθυμία να εξουσιάζουν σύζυγο, παιδιά, συγγενείς. Το μεγαλείο, που ζητάμε αναμένοντας έκτακτες ευκαιρίες, βρίσκεται στα χέρια μας, στην καθημερινή απλή πραγματικότητα όταν είμαστε έτοιμοι να διακονούμε τους άλλους, χωρίς καμιά απαίτηση ανταποδόσεως, αναγνωρίσεως. 

Θυμηθείτε τους αγίους της Εκκλησίας μας, που με την ταπεινόφρονη αγάπη τους ζωογονούν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Και τότε θα νοιώσετε πιο βαθιά τι υπέροχος είναι ο δρόμος, που χαράζουν τα λόγια αυτά του Κυρίου: «Ος εάν θέλη γενέσθαι μέγας εν υμίν εσταί υμών διάκονος». Πρόκειται για ένα μεγαλείο εσωτερικό. Διότι είναι κάτι που μας κάνει, να μοιάζουμε ουσιαστικά με τον Χριστό τον μεγάλο «διάκονο» των ανθρώπων. Εκείνον που δεν ήλθε να υπηρετηθή, άλλα να υπηρέτηση και να δώση τη ζωή του λύτρο αντί πολλών. Πρόκειται για τη μεταμόρφωση της ζωής μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή Ε  Νηστειών, 10-04-2022:

  • Ώρα 07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής. 
  • Ώρα 11:30. Ο Σεβασμιώτατος, για την επέτειο της Μάχης των Οχυρών θα μεταβεί στο Ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας και θα προστεί της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων πατέρων και αδελφών μας. 
  • Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Ε  Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου θα ομιλήσει ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μακίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

Τετάρτη, 13-04-2022:

Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την Ακολουθία της Εσπερινής Προηγιασμένης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Προσκυνητών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.