Το μηνυμα της Κυριακης

«Η δύναμη της πίστεως»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Ένα δυστυχισμένο παιδί στέκει αιχμάλωτο μιας σκληρής κυριαρχίας: της εξουσίας του διαβόλου. Ψυχικά και σωματικά το έχει τσακίσει. Όσοι βρίσκονται γύρω του και παρακολουθούν την τραγωδία, αποδεικνύονται ανίκανοι να το βοηθήσουν. Με την απιστία τους ορθώνονται εμπόδιο στη λύτρωσή του. Σ’ αυτό το δύσπιστο κόσμο ανήκουν όχι μόνο οι εχθροί του Ιησού, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, αλλ’ ακόμη και οι μαθητές του και οι αμέσως ενδιαφερόμενοι για το βασανισμένο παιδί -όπως ο πατέρας του. Τη διάχυτη δυσπιστία στην αποτελεσματικότητα της δυνάμεως του Χριστού έναντι του δαιμονικού κατεστημένου, εκφράζει παραστατικά ο διάλογος με τον πατέρα του παιδιού.

«Πόσος καιρός είναι από τότε που του συνέβη αυτό;» ρωτάει ο Ιησούς, καθώς το παιδί κυλιόταν κάτω και άφριζε, εξουθενωμένο από τον δαίμονα. «Από τα παιδικά του χρόνια», ήταν η απάντηση. «Πολλές φορές και στη φωτιά τον έστειλε και στα νερά, για να τον εξολοθρεύσει. Αλλά αν μπορείς να κάνεις κάτι, βοήθησέ μας, σπλαχνίσου μας». Μαζί με την απόγνωση που τυραννούσε την καρδιά του, η αμφιβολία την δάγκωνε και την μάτωνε. Η σκιά της αμφιβολίας δεν έπαψε να πέφτει βαριά στη σκέψη και την καρδιά των ανθρώπων. 

Σήμερα μάλιστα μοιάζει να είναι πιο πυκνή και θολή. Στην εποχή μας πολλοί δεν σκέπτονται καν να καταφύγουν σ’ Εκείνον στις δυσκολίες, στην αρρώστεια, στον πόνο τους. Ο πατέρας του σημερινού ευαγγελίου, μετά την αδυναμία των μαθητών να θεραπεύσουν το παιδί του, δεν έφυγε, δεν απογοητεύτηκε οριστικά, αλλά προχώρησε και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Σωτήρος. Ενώ πολλοί από μας, μόλις δούμε κάποιο μαθητή του Χριστού, κάποιο λειτουργό Του ν’ αδυνατεί να μας βοηθήσει, σπεύδουμε να απομακρυνθούμε από το περιβάλλον της Εκκλησίας Του. Η αμφιβολία όμως σκοτίζει την σκέψη, της κλείνει τον ορίζοντα, νεκρώνει την ελπίδα, την τυλίγει στο σκοτάδι.  Το πρώτο βήμα για την υπερνίκηση το υποδεικνύει ο Κύριος. Το δεύτερο το καθορίζει η συμπεριφορά του πατέρα. «Ο δε Ιησούς είπεν αυτώ το ει δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». «Το θέμα δεν είναι αν εγώ μπορώ να θεραπεύσω το παιδί σου. Το πρόβλημα είναι αν εσύ μπορείς να πιστέψεις. Σ’ αυτή την κατεύθυνση αναζήτησε τη λύση του δράματός σου. Στην καρδιά σου. Εκεί βρίσκεται το εμπόδιο.  Αν πιστέψεις, όχι απλώς μπορεί να γίνει «κάτι», αλλά το παν μπορεί να κατορθωθεί.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή Δ  Νηστειών, 03-04-2022:

  • Ώρα 07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής και εν συνεχεία στο Ηρώον, το οποίο βρίσκεται στον αύλειον χώρον του Ιερού Ναού, θα προστεί της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ον αιώνα.
  • Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Δ΄  Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου θα ομιλήσει ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Δίγκας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αιγείρου.

Τετάρτη, 07-04-2022:

Ώρα 17:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την Ακολουθία της Εσπερινής Προηγιασμένης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρωβύλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.