Το μηνυμα της Κυριακης

«Υπέρβαση των σχημάτων του κόσμου»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Χριστός ξεπερνά στερεότυπα και διαλύει προκαταλήψεις αιώνων! Αναιρεί στην πράξη έναν τρόπο σκέψης που φρόντιζε να καλλιεργεί τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και, υψώνοντας φραγμούς, να μεθοδεύει την κατάργηση της αγάπης. Στο όνομα αυτής της αγάπης προς τον κάθε άνθρωπο, ο Θεός έρχεται και δρα έξω από κάθε καθωσπρεπισμό και κοινωνική συμβατικότητα. Τι κάνει;

Πρωτ’ απ’ όλα, διαλέγεται! Κάθεται και συζητά Αυτός, ο διδάσκαλος, ο αξιοσέβαστος και αποδεκτός από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αντί να διεκδικεί τον εξουσιαστικό μονόλογο, το μονοφωνικό κήρυγμα, το απόλυτο της αυθεντίας. Αυτός συζητά και καταδέχεται ν’ ακούσει όχι μόνον απορίες, αλλά και αντιθέσεις και αμφισβητήσεις και αντιρρήσεις.

Έπειτα, καταδέχεται να συζητήσει με αλλόθρησκο! Οι Σαμαρείτες είχαν από καιρό διαφοροποιήσει την πίστη τους σε σχέση με τον Ιουδαϊσμό, καθώς είχαν αποδεχθεί έντονα ειδωλολατρικά στοιχεία. Παρ’ όλ’ αυτά, ο μόνος κήρυκας της αληθείας δεν τους απορρίπτει, ούτε τους επιτιμά, αλλά τους φωτίζει και τους αποκαλύπτει εξίσου την μοναδικότητα της πίστης.

Καταδέχεται να συζητήσει με αλλόφυλο! Την εποχή που, παρά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, οι διακρίσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ των γειτονικών λαών γνώριζαν έξαρση, ο κατά το ανθρώπινο Ιουδαίος Χριστός συνομιλεί με τους κατεξοχήν εχθρούς.

Διαλέγεται με μια γυναίκα, δοκιμάζει τις αντοχές των μαθητών του! Ενώ απορούν και παρατηρούν τον διάλογο, σιωπώντας ταυτόχρονα από διάκριση και σεβασμό στον Διδάσκαλο, ο Χριστός δεν τους εξηγεί τίποτε, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε τίποτε να εξηγήσει. Δεν ευθυνόταν Αυτός για τα κοινωνικά, φυλετικά και θρησκευτικά ακόμη στερεότυπα που οι σκοπιμότητες του κόσμου τους είχαν καλλιεργήσει. Κι έτσι απλά, χωρίς έναν λόγο, τους οδηγεί στο να αναλογισθούν τι παράδειγμα τους δίνει και τους απελευθερώνει από όλα αυτά, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα της διακονίας της αλήθειας και της αγάπης!

Αδελφοί μου, η υπέρβαση των όποιων σχημάτων του κόσμου αυτού είναι υποχρεωτική, αν θέλουμε ν’ αποκτήσουμε «νουν Χριστού». Η απελευθέρωσή μας από στερεότυπα, προκαταλήψεις και συμβατικότητες είναι μονόδρομος στην προσπάθειά μας για την κατάκτηση της αγιότητας.

Τελικά, η πνευματική λογική, η οποία «ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου», είναι η μόνη σωτηρία για την επίλυση των όποιων προβλημάτων του κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.