Το μελλον της Ροδοπης σε απευθειας συνδεση… με το Διαστημα (+Video)

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής απεύθυναν 18 ερωτήσεις στον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Μια μοναδική εμπειρία απέκτησαν 18 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής, που απεύθυναν ισάριθμες ερωτήσεις ζωντανά στον διοικητή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Shane Kimbrough, το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια της σύνδεσης με το σταθμό που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους. Η σύνδεση, που αποτελούσε αποτέλεσμα της συνεργασίας του σχολείου με το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, έγινε από τις 10.20 μέχρι τις 10.31, και τα παιδιά κατάφεραν να κάνουν όλα τις ερωτήσεις τους, με τον αστροναύτη να απαντά σε όλες.
 

Η επαφή αυτή χρειάστηκε πολλή δουλειά και προετοιμασία από όλες τις πλευρές, με τους μεν Ραδιοερασιτέχνες να στήνουν τις συσκευές ώστε να γίνει η επικοινωνία με το σταθμό την συγκεκριμένη ώρα, όταν βρισκόταν σε τροχιά στο κατάλληλο σημείο επάνω από την περιοχή μας, αλλά και την προετοιμασία των παιδιών ώστε να πραγματοποιήσουν τις ερωτήσεις χωρίς προβλήματα, μαθαίνοντας παράλληλα για όλη τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επαφή με τον διαστημικό σταθμό, ο οποίος εκείνη τη στιγμή περνούσε με ταχύτητα 7,5 χιλιόμετρα την ώρα.
 
Λιγότεροι από 100 μαθητές από την Ελλάδα έχουν επικοινωνήσει με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με το 3ο Γυμνάσιο να είναι το 6ο Σχολείο που έχει πραγματοποιήσει αυτή τη σύνδεση, ένα εγχείρημα το οποίο χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια και μακροχρόνιο σχεδιασμό, μιας και ξεκίνησε από το 2012. Παράλληλα φυσικά με την επικοινωνία με τον Διαστημικό Σταθμό πραγματοποιήθηκε στο σχολείο και εκδήλωση, με τους υπόλοιπους μαθητές να παρακολουθούν όλα όσα γίνονταν εντός του χώρου και την επικοινωνία των 18 παιδιών με το σταθμό.
 
 

Δημήτρης Πρασόπουλος «Θέλαμε τα παιδιά μας να νιώσουν ότι θα πετύχουν» 

Η ιδέα για αυτή την προσπάθεια ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, από τον κ. Δημήτρη Πρασόπουλο, Φυσικό στο σχολείο και γραμματέα του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, ο οποίος μετά από συνομιλία με την τότε διευθύντρια του σχολείου κ. Κερατσώ Γεωργιάδου και τον κ. Αχιλλέα Γιαγκίνη, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. «Αυτό που θέλαμε ήταν τα παιδιά μας να νιώσουν ότι θα πετύχουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις, που χρειάζονται και έμπειρους ραδιοερασιτέχνες και μαθητές που το λέει η καρδιά τους.
 
Η αίτηση έγινε από τον ίδιο προς τον Οργανισμό IRIS-AMSAT, σε συνεργασία με τον IRIS Europe, μια ευρύτερη συνεργασία όλων των διαστημικών φορέων της γης, μια δύσκολη διαδικασία που άξιζε τον κόπο.
 
 

Αχιλλέας Γιαγκίνης «Σιγά σιγά, από το σχολείο μέσα, θα φτάσουν εκεί που θέλουν από την Κομοτηνή» 

Η ομάδα που έκανε τη σύνδεση δυνατή αποτελούνταν από εθελοντές του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Θράκης, τους Κωνσταντίνο Μαρινέλη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Αθανάσιο Μπαξεβανίδη, Πασχάλη Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνο Τζόγια και Χρήστο Δεληγιώργη, που κατάφεραν να κινηθούν σωστά ώστε να πετύχουν μια άριστη εκπομπή και λήψη, σημείωσε ο υπεύθυνος/συντονιστής της ομάδας κ. Αχιλλέας Γιαγκίνης.
 
Η σύνδεση, σημείωσε, ήταν εύκολη, από τη στιγμή που τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά και τα θέματα τεχνικής φύσεως λύθηκαν ένα ένα, όμως σκοπός τους δεν ήταν να μιλήσουν με το Διαστημικό Σταθμό, αλλά «να μάθουν τα Ελληνόπουλα ότι σιγά σιγά, από το σχολείο μέσα, να φτάσουν εκεί που θέλουν» σημείωσε, τονίζοντας πως σκοπός τους θα πρέπει να είναι να γυρίσουν την πλάτη στον περιρρέοντα αρνητισμό και οι μεγαλύτεροι «να δώσουν εσωτερική δύναμη στους μικρότερους ώστε να γίνουν καλύτεροι από εμάς».
 
Να σημειωθεί πως οι Ραδιοερασιτέχνες-Ασυρματιστές είναι αυτοί που παίρνουν άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών για να πειραματίζονται στις τηλεπικοινωνίες, προσφέροντας παράλληλα κοινωνικό έργο  συμμετέχοντας σε αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης όπως Πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, μιας και είναι οι μόνοι που μπορούν, όταν κόβονται οι τηλεπικοινωνίες, να τις αποκαθιστούν, ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους ακόμα και όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν σιωπήσει.
 
 

Ικανοποιημένα τα παιδιά από την εμπειρία 

«Ήταν μόνο δέκα λεπτά, αλλά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γιατί μάθαμε τόσα πολλά πράγματα» σημείωσε η Σετσήλ , που ευχαρίστησε τόσο τους συμμαθητές της που συμμετείχαν σε όλη αυτή την προσπάθεια όσο και τους καθηγητές, και ιδιαίτερα τον κ. Γιαγκίνη, που τους βοήθησε να μάθουν πολλά που δεν γνώριζαν, μεταξύ των οποίων και τα μηχανήματα που έστησαν για την επικοινωνία με τον σταθμό, τονίζοντας πως «με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».
 
Από την πλευρά της η Μαρία τόνισε πως η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη, ιδίως γιατί προσπάθησαν πολύ για να φτάσουν σε αυτή τη στιγμή, ενώ η Γαβριέλα ευχαρίστησε όλους όσους ήταν κοντά τους σε αυτή την εμπειρία, τονίζοντας πως είναι πολύ όμορφο να γίνεται κάτι τέτοιο με τόσο ενδιαφέρον και τόση αγάπη.
 

Όσο για τον Αλέξανδρο Γκουτέλα, η επικοινωνία με τον Διαστημικό Σταθμό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, παρόλο που είχαν πολύ άγχος, όμως η πολύμηνη προετοιμασία τελικά απέδωσε, ενώ για τον Γιάννη Κουρτίδη η εμπειρία ήταν πολύ καλή, μιας και την περίμεναν πολύ καιρό, παρόλο που ήταν αρκετά προετοιμασμένοι.
 
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν οι: Φουτσιτσίδου Χριστίνα, Λαμπριανίδης Νίκος, Ισαακίδη Έλενα, Ρεντετζής Ανδρέας, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Κευσενίδης Πάρης, Μηχαϊλίδου Δέσποινα-Μαρία Μήτρογλου Κυριακή, Σκέντο Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Φώτης, Αρβανιτίδου Μαρία, Λίτσου Εριφύλλη, Γκουτέλας Αλέξανδρος, Καφαλή Μάγδα, Κουρτίδης Ιωάννης, Πεχλιβάν Σετσήλ, Γαβριέλα Μαγκριώτη, Πελτέκη Γεωργία
 

Τι ρώτησαν τα παιδιά 

Οι ερωτήσεις των παιδιών ήταν οι εξής:
1. Νίκος: Ποιο είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα της διαβίωσης στο διάστημα;
2. Έλενα: Μπορείτε να δείτε το φεγγάρι πιο κοντά από τη Γη, είναι διαφορετικό;
3. Κωνσταντίνος: Πώς μπορείτε να σταθεροποιήσετε το φαγητό στο τραπέζι;
4. Σετσήλ: Πόσο συχνά κάνετε δραστηριότητα εκτός οχήματος;
5. Γεωργία: Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποιος αστροναύτης;
6. Κυριακή: Έχετε αρκετό οξυγόνο στο ΔΔΣ;
7. Μάγδα: Αν είχατε μόνο μία επιθυμία να γίνει πραγματικότητα για την εργασία σας, ποια θα ήταν αυτή;
8. Ιωάννης: Αν ένα μέλος του πληρώματος τραυματιστεί, μπορείτε να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες;
9. Γαβριέλα: Όταν έρθετε πίσω στη γη, είναι εύκολο για σας να περπατήσετε;
10. Εριφύλη: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας στη Γη και στη Σελήνη;
11. Ανδρέας: Ποιος είναι ο κύριος στόχος της αποστολής σας;
12. Φώτης: Μπορείτε να δείτε βροχές μετεωριτών από το διάστημα;
13. Χριστίνα: Έχετε δει ποτέ έναν κομήτη από το διάστημα;
14. Μαρία: Πόσο καιρό πήρε η προετοιμασία για αυτήν την αποστολή;
15. Αλέξανδρος: Πόσες ώρες εργάζεστε, έχετε βάρδιες;
16. Παρίσι: Ποια είναι η πιο ακραία διαδικασία της αποστολής σας;
17. Μαρία-Δέσποινα: Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό στο διάστημα;
18. Δημήτρης: Πόσο χρονών ήσασταν όταν αποφασίσατε να γίνετε αστροναύτης και ποιο ήταν το κίνητρο για την απόφασή σας;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.