«Το Μεγαλο μας Τσιρκο» στην Κομοτηνη

Η παράσταση των θεατρικών ομάδων του 1ου και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής εντυπωσίασε το κοινό

Μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των θεατρικών ομάδων του 1ου και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αποτέλεσε η παράσταση του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το οποίο παρουσιάστηκε στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ το απόγευμα της Πέμπτης 27 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, της ΔΚΕΠΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Τα παιδιά αφιέρωσαν τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους για να συνεργαστούν και να ανεβάσουν το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ένα έργο ιδιαιτέρως απαιτητικό και συμβολικό αφού ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973, σε μία δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

«Ο συγγραφέας κατάφερε με εύστροφους συμβολισμούς να δώσει από τη μία την ξενομανία και μεγαλομανία των Ελλήνων, την αρχαιολατρεία, τον μαϊμουδισμό της Δύσης, την εξάρτηση της πολιτικής από ξένα κέντρα και από την άλλη, το μεγαλείο των απλών αγωνιστών της ελευθερίας σε κάθε φάση της ιστορίας μας», τόνισε μία από τις υπεύθυνες καθηγήτριες, η θεολόγος κ. Ελένη Μαργαρίτη.

Αυτή η διαχρονικότητα του ελληνισμού, στις τρεις φάσεις του, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την νεότερη περίοδο, αποτέλεσε μια αφετηρία για να ανεβάσουν με τα παιδιά το έργο αυτό, που θα πιάνει την ιστορία των Ελλήνων, θα δείχνει τα κουσούρια τους, αλλά και θα αναδεικνύει ότι ο Έλληνας δεν μπορεί αν ζήσει χωρίς την ελευθερία.

Το έργο φέτος ανέβηκε από τα παιδιά για πρώτη φορά την 25η Μαρτίου στο Βουκουρέστι, στο Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά».

Συνολικά συμμετείχαν 34 παιδιά, 22 από το 1ο και 12 από το 4ο Γυμνάσιο, κάποια από τα οποία ανέβηκαν στη σκηνή, όμως άλλα βοήθησαν στα σκηνικά, το φωτισμό και την προετοιμασία της παράστασης. Υπεύθυνες καθηγήτριες: ήταν οι: Αλεξανδρίδου Κυριακή, Ευαγγελίδου Ιωάννα, Κοντογιάννη Αθανασία, Μαργαρίτη Ελένη, Παντελίδου Δανάη, Σαλπιγγίδου Άννα και Σοβατζίδου Ευγενία.

Στην καλλιτεχνική υποστήριξη ήταν ο Θωμάς Καλλιτσάρης, στην εικονογράφηση η Βενέρια Σπυριδωνίδη, ενώ οι συντελεστές ευχαρίστησαν για τη βοήθειά της την ηθοποιό Βούλα Παναγιωτίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.