Το Λαογραφικο Μουσειο Κομοτηνης ανοιγεται στην πολη

«Όνειρό μου είναι να προχωρήσει η δημιουργία δικτύου μουσείων στην Κομοτηνή» τονίζει η νέα μουσειολόγος Κέλυ Γκόγκου

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού και όχι μόνο

Είναι πρωί μιας συνηθισμένης Πέμπτης, το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, όταν μια επισκέπτρια από άλλη πόλη της χώρας μας, εμφανίζεται στο κατώφλι του.

Παρόλο που είχε επισκεφτεί την πόλη μας και παλιότερα, δεν είχε βρεθεί στο μουσείο, και έτυχε να περάσει, να το εντοπίσει, και να θελήσει να ξεναγηθεί στον χώρο του αρχοντικού Πεΐδη, και στην συλλογή που αυτό διαθέτει.

Τέτοιοι επισκέπτες είναι σχετικά λίγοι, αυτό όμως θέλει να αλλάξει η μουσειολόγος κ. Κέλυ Γκόγκου, με το άνοιγμα του μουσείου, μαζί με άλλες ανάλογες δομές στην Κομοτηνή, στην κοινωνία, ώστε αυτό να γίνει κομμάτι της ζωής της πόλης.

Τα πρώτα βήματα έγιναν ήδη, από το ξεκίνημα της στο Μουσείο εδώ και ένα μήνα, με επισκέψεις σχολείων στο χώρο, ώστε να γνωρίσουν την συλλογή του μουσείου, «που περιέχει πλούτο τοπικής κληρονομιάς», σύμφωνα με τη Μουσειολόγο, όμως ελπίδα είναι πως θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο Μουσείων, που θα βοηθήσει στην ανάδειξη όλου του μουσειακού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

Βιωματική επαφή με τα εκθέματα

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν ξανά τα μουσεία, σημείωσε, πάρα πολλά σχολεία εξέφρασαν το ενδιαφέρον να το επισκεφτούν, και τελικά πρόλαβαν να το κάνουν τρείς τάξεις του Δημοτικού.

«Στόχος μου είναι να μην βασίζομαι σε μια απλή ξενάγηση- θέαση των εκθεμάτων, αλλά περισσότερο στη βιωματικότητα της άμεσης επαφής με τον χώρο». Για αυτό και ετοίμασε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και σε παιδιά του Δημοτικού, στο οποίο ανταποκρίθηκαν με χαρά τα πρώτα τμήματα που το επισκέφτηκαν.

Οι δράσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα εκθέματα, και ζητείται από τα παιδιά να γίνει σύγκριση του αντικειμένου του σήμερα, με αυτό από το παρελθόν, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μια σύνδεση με αυτό. Αποτύπωσαν δε τις εντυπώσεις τους στο χαρτί.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις πρώτες αυτές επισκέψεις, οι οποίες θα συνεχιστούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, όταν και θα γίνουν πιο οργανωμένα.

Όνειρο το δίκτυο μουσείων

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η κουλτούρα της επίσκεψης ενός μουσείο στον ελεύθερο χρόνο κάποιου, κάτι που όμως θεωρεί πως αλλάζει τα τελευταία χρόνια.

Το Μουσείο, σημείωσε, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, για αυτό και προσπαθούν για το καλύτερο, να το αναδείξουν και να το κάνουν μέρος της ζωής της πόλης.

Όνειρό της είναι να προχωρήσει η δημιουργία δικτύου μουσείων στην Κομοτηνή, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο προκειμένου να υπηρετούνται αποτελεσματικά αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα, η παιδεία και ο πολιτισμός, και δημιουργώντας κάτι μοναδικό για την Κομοτηνή.

«Θα ήθελα να υπάρξει συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας, με όλα τα μουσεία, το Αρχοντικό Σκουτέρη, το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Μουσείο Θρακικής παιδείας και όλα τα υπόλοιπα» σημείωσε, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή βάση συνεργασίας μεταξύ τους, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, αλλά και να υπάρχει μια δημιουργική διάδραση μεταξύ των φορέων και της κοινωνίας γενικότερα.

Αυτό που χρειάζεται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο δίκτυο, είναι η οργάνωση, η καλή θέληση για συνεργασία, και ήδη σύμφωνα με την κ. Γκόγκου έχουν μπει τα πράγματα σε ένα δρόμο, και θα γίνουν πολλά, ώστε να αναδειχθούν τόσο το λαογραφικό, όσο και τα άλλα μουσεία της Κομοτηνής, αν το επιτρέψει και η πανδημία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα δημιουργηθούν διαδρομές, που θα «ενώνουν» δύο ή τρία μουσεία, με συναφή αντικείμενα, δίνοντας μια άλλη δυναμική σε αυτά. Άλλωστε το δίκτυο αυτό μπορεί να ξεκινήσει με κάποια μουσεία, και στη συνέχεια να προστεθούν και άλλα.

Να ανοίξει το Λαογραφικό στο κοινό

Βέβαια πέρα από το δίκτυο, υπάρχουν σκέψεις να γίνουν και αλλαγές και στην μουσειολογική έκθεση στο ίδιο το λαογραφικό μουσείο, το οποίο να υπενθυμίσουμε πως ανήκει στον ΜΟΚ, και η χρήση του έχει παραχωρηθεί στη ΔΚΕΠΠΑΚ, αλλά και να γίνουν περισσότερες δράσεις ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Ανάμεσα στις ιδέες που υπάρχουν, είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας, οι εκδηλώσεις ποίησης, και άλλες δραστηριότητες, ώστε «να προσέρχεται ο κόσμος για ψυχαγωγία και να έρχεται σε επαφή με την πολιτισμική του κληρονομιά, για να γίνει του μουσείο κομμάτι της ζωής της πόλης» ανέφερε η κ. Γκόγκου.

Όσο για την εμπειρία της αυτό τον πρώτο μήνα ενασχόλησης με το μουσείο; Είναι ιδιαίτερα θετική, γιατί κάνει κάτι που της αρέσει ιδιαίτερα, και μεταδίδει τις γνώσεις της στο ενήλικο κοινό, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά, που ως συνήθως, έχουν πάρα πολλές απορίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.