«Το κρατος επι 17 ημερες κρατουσε ανασφαλιστες και απληρωτες της καθαριστριες των σχολικων μοναδων»

Ανακοίνωση του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες» για τα κενά στα σχολεία της Ροδόπης και η αργοπορία της ΚΥΑ για τις καθαρίστριες

Με τα μελανότερα χρώματα συνεχίζει να περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες». Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει πως παρά την παρέλευση και του πρώτου 10ημέρου του Οκτώβρη «τα κενά στα σχολεία της Ροδόπης συνεχίζουν να είναι πάρα πολλά με τις σχολικές μονάδες να υπολειτουργούν, με κλειστά ολοήμερα, χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων αλλά και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής – παράλληλης στήριξης – τμημάτων ένταξης και υποδοχής».
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συλλόγου, μετά και την πρόσληψη 19 αναπληρωτών δασκάλων νηπιαγωγών και ειδικής εκπαίδευσης, απομένουν στη Ροδόπη 106 κενά με συνέπεια την περιορισμένη παροχή εκπαίδευσης στους μαθητές αλλά και στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στους εκπαιδευτικούς. «Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας είναι αποτέλεσμα της αδιοριστίας, του κακού προγραμματισμού και των περικοπών στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης» υπογραμμίζει ο Σύλλογος και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
 
Τα προβλήματα όμως, όπως παρατηρεί ο Σύλλογος, δεν σταματούν μόνο στον τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και στην παροχή των απαραίτητων υποδομών σε επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών κτιρίων με την έλλειψη χρημάτων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.  
 
«Οι σχολικές μονάδες που την καθαριότητά τους αναλαμβάνουν εργαζόμενοι με συμβάσεις,  ήταν χωρίς προσωπικό καθαριότητας ως τις 17/9. Τότε εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθόριζε τις νέες συμβάσεις. Μάλιστα, το ποσό που καθορίστηκε για το έτος 2015-2016 είναι κατά 10% μειωμένο, που σημαίνει ότι το κράτος αποφάσισε μείωση της αποζημίωσης, ή μείωση του χρόνου εργασίας τους (δηλαδή να δουλέψουν 9 μήνες αντί για 10)» εξηγεί ο Σύλλογος και προσθέτει «οι καθαρίστριες λοιπόν, δικαιούνται να προσληφθούν νόμιμα μετά τις 17/9. Μέχρι τότε οι κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών θα ήταν τεράστια. Το κράτος επί 17 ημέρες κρατούσε ανασφάλιστες και απλήρωτες της καθαρίστριες. Πολλές καθαρίστριες, πήγαν από τη 1/9 στις σχολικές μονάδες και έπιασαν δουλειά. Δηλαδή, στα σχολεία αυτά δούλευε προσωπικό που δεν είχε προσληφθεί και δεν ήταν ασφαλισμένο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ποτέ ως τώρα δεν έχει εξασφαλιστεί η σταθερή πληρωμή των δεδουλευμένων των καθαριστριών και πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση». 
 
«Είναι επιτακτική ανάγκη τα προβλήματα αυτά να αντιμετωπιστούν άμεσα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Εκτός κι αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πιστεύει πως μπορεί να λειτουργούν με αυτόματο πιλότο σχολεία και θεσμοί» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.