Το “kookoonari” απεδωσε καρπους στην Κομοτηνη

Οι Μαρία Στρούμπα και Σοφία Πετρίδου κάνουν τον «απολογισμό» του project λίγο πριν διεκδικήσουν την συνέχειά του

Το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού συνέπεσε φέτος για την ομάδα του «ΠτΘ» με την ολοκλήρωση του πρώτου τουλάχιστον, σταδίου υλοποίησης του “kookoonari”. Ένα project που υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του προγράμματος “START – Create Cultural Change”, ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον και μία εξ αυτών ήταν η Κομοτηναία παιδαγωγός, ο ιθύνων νους και κατ’ επέκταση η συντονίστρια του “kookoonari” κ. Μαρία Στρούμπα.

 

Ένα πρόγραμμα με το οποίο συμπορευτήκαμε από τον περασμένο Ιανουάριο, σε επίπεδο επικοινωνιακό, με στόχο να προωθήσουμε με την σειρά μας τον στόχο του “kookoonari”, ήτοι την μετατροπή του 10ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής, στο πρώτο στην Ελλάδα Σχολείο Μηδενικών Απορριμμάτων (Zero Waste School) και την παρακίνηση ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας να σκεφτεί διαφορετικά, να δράσει ΦΥΣΗκά και εν τέλει να γίνει… “kookoonari”!

 

Το τέλος του Ιουνίου, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος START, ενώ στην συνέχεια αυτού το “kookonari” διεκδικεί μεταξύ άλλων την εκ νέου χρηματοδότησή του. Η Μαρία Στρούμπα, συντονίστρια του project και η Σοφία Πετρίδου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του, έκαναν τον απολογισμό αυτού του πρώτου, ευελπιστούμε, «ταξιδιού» τους, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

 

 

Η «σύλληψη» του “kookoonari”

 

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα προκειμένου να κάνουμε δράσεις σχετικά με το περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία ήταν αρχικά χωρίς δομή, ήταν απλά ένα όνειρο. Στη συνέχεια μάθαμε για το πρόγραμμα START και εμπνευόμενη από το zero waste κίνημα, αποφάσισα να καταθέσω την αίτηση που αφορούσε στην δημιουργία του πρώτου zero waste νηπιαγωγείου στην Ελλάδα.

 

Πήραμε τη χρηματοδότηση, οπότε τοkookoonari ήρθε ουσιαστικά να γίνει project, και να μιλήσει για μια ιδέα που βασίζεται στο ό,τι πετάμε, θα μπορούσε να ακολουθήσει τον κύκλο ζωής των κουκουναριών, τα οποία γίνονται πάλι χώμα και επιστρέφουν στη γη, εν αντιθέσει με τα απορρίμματα των ανθρώπων που κάνουν ακριβώς το αντίθετο» ανέφερε εισαγωγικά η κ. Στρούμπα.

 

Οι άνθρωποι “kookoonari”

 

Εκ των πρώτων συνοδοιπόρων της κ.Στρούμπα στο «ταξίδι» αυτό ήταν η κ. Πετρίδου. «Οργανώσαμε δράσεις, εργαστήρια ενημέρωσης των γονέων και των εκπαιδευτικών, που περιλάμβαναν κάποια εργαστήρια όπως δημιουργία κερομάντηλων τροφίμων, φυσικών καλλυντικών κ.ο.κ., ενώ πρώτα απ’ όλα πραγματοποιήσαμε ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την φιλοσοφία του zero waste κινήματος, τις πρακτικές που ακολουθεί και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται.» ανέφερε η ίδια.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να άλλαξε τον αρχικό προγραμματισμό των δράσεων, ωστόσο όπως εξήγησε η κ. Στρούμπα «προσαρμοστήκαμε αρκετά στο πλαίσιο της καραντίνας, και όλης αυτής της κατάστασης, ανακαλύπτοντας τι μπορεί να γίνει διαδικτυακά, όπως σεμινάρια που υλοποιήθηκαν και προσέφεραν την δυνατότητα έστω της εισαγωγής στην φιλοσοφία του zero waste κινήματος και σε ανθρώπους εκτός του 10ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής, που αποτέλεσε και τον τόπο δράσης του project».

 

Πέραν του 10ου νηπιαγωγείου, το “kookoonari” βρήκε αρκετούς συνοδοιπόρους που το στήριξαν, σε επιστημονικό και σε πρακτικό επίπεδο στους οποίους οι κ. Στρούμπα και κ. Πετρίδου, αναφέρθηκαν εγκάρδια. Ειδική αναφορά έκαναν στην Περιβαλλοντική Οργάνωση “iSea” με έδρα την Θεσσαλονίκη, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με έδρα την Αθήνα, που όπως εξήγησαν στην ουσία συνεισέφεραν στο κομμάτι της περιβαλλοντικής επιστημονικής κάλυψης του Project. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της εταιρείας “BeΜyFlower”, η οποία παρείχε τα πρώτα zero waste προϊόντα, όπως μεταλλικά καλαμάκια, οδοντόβουρτσες μπαμπού, μπατονέτες μπαμπού, φυτικό σαπούνι κ.α δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες του 10ου νηπιαγωγείου «να κάνουν το πρώτο τους βήμα σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής». Επίσης αναφέρθηκαν στη ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής, με την οποία ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την υλοποίηση μίας ανοιχτής προς το κοινό ημερίδας ενημέρωσης για το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, ωστόσο ανετράπη λόγω κορωνοϊού.

 

Στην υλοποίηση του project αρωγοί στάθηκαν και το ΚΤΕΛ Νομού Ροδόπης, το οποίο παρείχε δωρεάν μετακίνηση από και προς Θεσσαλονίκη, καθώς και η εταιρεία “2K Project ΕΠΕ” η οποία έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, με τον «Παρατηρητή της Θράκης Media Group» να αποτελεί τον χορηγό επικοινωνίας της όλης προσπάθειας.

 

 

Σοφία Πετρίδου

«Το ταξίδι αυτό για μένα είναι η αρχή για τη συνέχεια»

 

Η κ. Πετρίδου απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις δασκάλες αλλά και την διευθύντρια του 10ου νηπιαγωγείου Κομοτηνής που «στέγασε» το “kookoonari” οι οποίες όπως εξήγησε εμπλούτισαν με τις ιδέες τους και το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό αλλά είχαν και την ευκαιρία να παρακολουθούν την εξέλιξη των παιδιών δια ζώσης.

 

Η ίδια ερωτηθείσα σχετικά με το «αποτύπωμα» που άφησε στην ίδια το πρόγραμμα εξήγησε πως «το ταξίδι αυτό για μένα είναι η αρχή για την συνέχεια». «Ευελπιστούμε σε νέες συνεργασίες, νέες δημιουργίες, που συνδυαστικά με την φαντασία μας, ακόμα και σε εποχές που συναντάμε δυσκολίες, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία ευχαριστούν εμάς και θεωρούμε ότι είναι σημαντικά και άξια για να τα μοιραστούμε με τον κόσμο».

 

Το “kookoonari” άλλωστε διεκδικεί την εισαγωγή του στην τρίτη φάση του προγράμματος START, η οποία όπως εξήγησαν περιλαμβάνει ένα χρηματικό έπαθλο στα τρία από τα συνολικά δεκαπέντε project που υλοποιήθηκαν και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, ούτως ώστε μία ιδέα όπως αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί καλύτερα. «Σε αυτή την αίτηση στοχεύουμε τώρα» εξήγησε η κ. Στρούμπα, ανακοινώνοντας επίσης και την εκ νέου συνεργασία τους με την οργάνωση “ISea” με την οποία κατατέθηκε προς έγκριση το πρόγραμμα στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μπορέσουν τη νέα σχολική χρονιά, να «μπουν» και σε άλλα σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικά.

 

Το “kookoonari” όμως αφήνει πίσω του, και μία μεγάλη πηγή διαθέσιμου ενημερωτικού υλικού για το ευρύ κοινό, στην ιστοσελίδα του www.kookoonari.org, με ιδέες και tips για την εισαγωγή στην φιλοσοφία του zero waste κινήματος, συνταγές και οδηγίες, από τα εργαστήρια που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια υλοποίησής του, αλλά και ενός ντοκιμαντέρ που θα αναρτηθεί το επόμενο διάστημα.

 

 

Μαρία Στρούμπα

«Το σημαντικότερο κέρδος οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορευτήκαμε»

 

«Για μένα το πιο σημαντικό κέρδος από όλη αυτή την διαδικασία ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Στρούμπα δηλώνοντας ενθουσιασμένη από την ανταπόκριση που έλαβε το “kookoonari” , που όπως εξήγησε μεταφράζεται και σε αιτήματα για την συνέχειά του.

 

«Όταν έχεις ένα όνειρο ως παιδί, να κάνεις κάτι, να μην μείνεις άπραγη και τώρα πλέον ως ενήλικας βλέπεις τα όνειρα αυτά να γίνονται σιγά σιγά πραγματικότητα με ανθρώπους που αγαπάς, δεν μπορείς να βρεις μεγαλύτερη ευτυχία» επεσήμανε.

 

Καταληκτικά η ίδια τόνισε πως «το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, το μέρος που ζούμε και μάλιστα όχι μόνο εμείς. Αυτή είναι και η ευθύνη που φέρουμε, η συνέχεια και η διαφύλαξη ενός οικοσυστήματος που ζουν και εκατομμύρια άλλοι μη ανθρώπινοι οργανισμοί. Γι’ αυτό και η γενικότερη επιδίωξη του “kookoonari” είναι “να σκεφτούμε διαφορετικά, να βγούμε λίγο από τον τετριμμένο τρόπο σκέψης, να δούμε έξω από το κουτί, να δράσουμε φυσικά, δηλαδή με πιο φυσικούς τρόπους, πιο κοντά στη φύση, να έρθουμε σε επαφή με το είναι μας και να πράξουμε εν τέλει όπως θα έπρατταν και οι υπόλοιποι οργανισμοί. Να γίνουμε “kookoonari”»

Info:

Site: www.kookoonari.org

Mail: [email protected]

FB: @become.kookoonari

Instagram: @kookoonari_

 

Photo Credits: Δημήτρης Πολίτης 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.