Το κληροδοτημα Τσουριδη πηγη υποτροφιων για Κομοτηναιους φοιτητες

Ο πρόεδρος του ΙΚΥ, Κυριάκος Αθανασίου, μιλά στον ΠτΘ - Χρηματοδοτείται με 50.000 ευρώ το ΔΠΘ για θερινό σχολείο για ξένους φοιτητές που θα διδαχθούν τα ελληνικά

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του προγράμματος επιστημονικών ανταλλαγών  «Erasmus», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  πραγματοποίησε χθες στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης ειδική εκδήλωση παρουσιάζοντας την πορεία του Δ.Π.Θ. σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον, ενώπιον εκατοντάδων μαθητών από σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Πολιτειάδης.
 
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, κ. Κυριάκος Αθανασίου, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ», για τα προγράμματα που εκπονούνται από το ΙΚΥ αυτή την περίοδο και αποκάλυψε ότι στην Κομοτηνή βρίσκεται επί θύρας η αξιοποίηση ενός παλαιού ακινήτου, κληροδοτήματος της οικογένειας Τσουρίδη, πίσω από την Τσανάκλειο, που κληροδοτήθηκε κατά 84% στο ΙΚΥ και το οποίο πρόκειται να ανακαινισθεί με επιστασία του δήμου Κομοτηνής και να αξιοποιηθεί για την χρηματοδότηση υποτροφιών σε Κομοτηναίους προπτυχιακούς φοιτητές.    

Ο πρόεδρος του ΙΚΥ, Κυριάκος Αθανασίου, είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει περάσει από τον Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας.       
           
Ο λόγος στον ίδιο…
         
ΠτΘ: Υπάρχει ένα κτίριο ιδιοκτησίας του ΙΚΥ δίπλα στην παλιά πρυτανεία της Κομοτηνής, που σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε. Με ποιον τρόπο, σε ποια κατεύθυνση και πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με αυτό;
Κ.Α:
Το κτίριο μάς έχει χορηγηθεί από το κληροδότημα Τσουρίδη, στο οποίο εμείς είμαστε κάτοχοι περίπου κατά 84% και ένα 16% ανήκει σε κάποιον συγγενή του κληροδότη. Εμείς ως ΙΚΥ, –προσωπικά έχω έρθει ως πρόεδρος του ΙΚΥ τρεις φορές στην Κομοτηνή και μου αρέσει πολύ ως πόλη- έχουμε δεσμεύσει από διάφορες πηγές που έχουμε, ένα πολύ σημαντικό ποσό που μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα ανακαίνισης του κτιρίου. Έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο ο οποίος προσφέρθηκε με μεγάλη χαρά να αναλάβει ο δήμος την επιστασία και είμαστε σε μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει η αναπαλαίωση του κτιρίου.
 

ΠτΘ: Πώς σκέφτεστε να το χρησιμοποιήσετε;
Κ.Α.:
Δεσμευόμαστε από το κληροδότημα ότι το κτίριο θα έχει έσοδα που θα πηγαίνουν σε υποτροφίες για φοιτητές από την Κομοτηνή. Αν μπορέσουμε και ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια που έχουμε με τους συνιδιοκτήτες, ήδη ο δήμος ενδιαφέρθηκε να το νοικιάσει και να το χρησιμοποιήσει για διάφορες δραστηριότητές του και να μας δίνει ένα ενοίκιο, το οποίο θα πηγαίνει στους μελλοντικούς υπότροφους του κληροδοτήματος. 

«Εντός των προσεχών εβδομάδων θα βγουν δέκα υποτροφίες από το κληροδότημα Τσουρίδη για φοιτητές που προέρχονται από την Κομοτηνή» 

ΠτΘ: Ποια προγράμματα εκπονείτε αυτή την περίοδο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες φοιτητών που θα ήθελαν να σπουδάσουν με υποτροφίες του ΙΚΥ;       
Κ.Α.:
 Εντός των προσεχών εβδομάδων θα βγουν δέκα υποτροφίες από το κληροδότημα Τσουρίδη για φοιτητές που προέρχονται από την Κομοτηνή. Επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε 4.000 φοιτητές από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μπορεί να είναι άτομα που είναι σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία, από ειδικές κατηγορίες, μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων κλπ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμα να βγει γιατί έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που επιχορηγείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και θα τρέξει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα άλλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είναι για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Εκεί θα μπορέσουμε να καλύψουμε από 1.000 έως 2.000 υποτροφίες από τον Σεπτέμβριο του 2017 για οικονομικά ασθενέστερους σε διάφορους κλάδους. 

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα ξένα πανεπιστήμια»

ΠτΘ: Υπάρχει το έδαφος για να επέλθει μεγαλύτερη διεθνής καταξίωση για Έλληνες φοιτητές μέσα και από την βοήθεια του ΙΚΥ προς αυτούς, σε μία εποχή δύσκολη για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο;
Κ.Α.:
Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει από τους καλύτερους εξαγωγείς επιστημονικού δυναμικού. Όταν εξάγεις ένα προϊόν, σημαίνει ότι είναι καλό αυτό το προϊόν, γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει από τέτοια προγράμματα. Δίνουμε συνεχώς και εμείς και η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας πολλά προγράμματα σε μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και η λογική μας να κρατήσουμε όσο μπορούμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό το δυναμικό. Σε αυτήν την σκέψη μάς ευνοεί αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα ξένα πανεπιστήμια. Εκεί που υπολειπόμαστε είναι οι δομές και η οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων μας. Αλλιώς, η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια είναι πολύ αξιόλογη και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των δημοσιεύσεων που γίνονται κάθε χρόνο.
 
ΠτΘ: Είπατε ότι φέτος θα δώσετε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση του ΔΠΘ; Ποιο θα είναι το μέγεθος αυτής της ενίσχυσης;
Κ.Α.:
Κάθε χρόνο ενισχύουμε ένα από τα πανεπιστήμια για την διοργάνωση ενός θερινού σχολείου διάρκειας ενός μήνα που απευθύνεται σε ξένους φοιτητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Νομίζω ότι φέτος είναι η σειρά του Δ.Π.Θ και ελπίζω να πάει προς τα εκεί ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.