Το Κεντρο Κυησης Τοκετου και Γονεικοτητας «Marsipo» φερνει στην πολη μας ολοκληρωμενες και συγχρονες υπηρεσιες  στο ταξιδι της γονεικοτητας

Ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Φωτεινή Σαταμέτου, μαία, δημιουργός του Κέντρου «Ήταν ένα όνειρο ζωής να έχω τον δικό μου χώρο, να είμαι εκεί για τους γονείς, να τους κατευθύνω, γιατί θέλουν αρκετή υποστήριξη»

Ένα νέο εγχείρημα έρχεται στην πόλη μας, φιλοδοξώντας να δώσει λύσεις στους νέους γονείς, στα πρώτα δύσκολα, καθότι άγνωστα, βήματα της γονεϊκότητας. Με τις επιστημονικές γνώσεις και την διαρκή κατάρτιση, η κ. Φωτεινή Σαταμέτου, μαία στο επάγγελμα με χιλιόμετρα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, προσφέροντας λύσεις στις αγωνίες όχι μόνο νέων αλλά και μέλλοντων γονέων. Ο λόγος για το Κέντρο Κύησης, Τοκετού και Γονεϊκότητας «Marsipo» που θα ανοίξει τις πόρτες του το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο της οδού Μαρωνείας 46Α

Για το νέο αυτό βήμα στην επαγγελματική διαδρομή της μίλησε η κ. Σαταμέτου στο Ράδιο Παρατηρητής, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα, την φιλοσοφία, αλλά και τις υπηρεσίες του «Marsipo».

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…

ΠτΘ: κ.Σαταμέτου, μετράτε ήδη αρκετά χιλιόμετρα στον επαγγελματικό στίβο ως μαία. Εργαζόσασταν στον δημόσιο τομέα και πήρατε τη μεγάλη απόφαση να κάνετε το δικό σας επαγγελματικό βήμα, στον ιδιωτικό τομέα. Πώς πήρατε αυτή την πρωτοβουλία; Πείτε δυο λόγια για σας, ούτως ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Φ.Σ.: Η μαιευτική για μένα ήταν πάντα μονόδρομος. Δηλαδή αν πάω πολύ  πίσω στο λύκειο που σκεφτόμασταν να κάνουμε το μηχανογραφικό μας, ήταν ξεκάθαρα επιλογή συνειδητή η μαιευτική για μένα. Στη συνέχεια αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο εργάστηκα και στον ιδιωτικό τομέα, στη συνέχεια και στο δημόσιο και εκεί ήταν που αποφάσισα να πάρω την απόφαση αυτή. Για μένα η μαιευτική είναι συνυφασμένη με την υποστήριξη στη γυναίκα, αλλά και γενικότερα στο ζευγάρι. Πριν μια γυναίκα μείνει έγκυος μπορεί να πάρει αρκετές συμβουλές από μια μαία και στη συνέχεια καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποκορύφωμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έλεγα, που έχει δίπλα ακριβώς στη γυναίκα καθόλη τη διάρκεια του τοκετού. Στον δημόσιο τομέα είναι περιορισμένες οι επιλογές και έτσι είπα θα κάνω το βήμα αυτό στον ιδιωτικό τομέα. 

«Το νέο ταξίδι στη γονεϊκότητα αφορά και τους δύο γονείς»

ΠτΘ: Πόσο σημαντική είναι η παροχή αυτής της βοήθειας μέσα από ένα εξειδικευμένο κέντρο; Και θέλω να επιμείνουμε λίγο και στο κομμάτι του ζευγαριού, γιατί η έλευση ενός παιδιού συνδέεται με τις μητέρες αλλά βλέπουμε ότι στις νεότερες γενιές και οι μπαμπάδες, έχουν πολύ σημαντική συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Φ.Σ.:  Έτσι ακριβώς είναι. Κι εγώ στα μαθήματα προγεννητικής φροντίδας που κάνω, ως ανεξάρτητη μαία στο επάγγελμα, προσπαθώ να επιστήσω εκεί την προσοχή μου, να έρθει ο μελλοντικός πατέρας, να δει και αυτός τι πάει να πει η εγκυμοσύνη, σε όλα τα στάδιά της, γιατί παρατηρεί ότι έχει συμβεί μεγάλη αλλαγή στη γυναίκα του που πρώτα την είχε συνηθίσει με μια διαφορετική ίσως συμπεριφορά, ακόμα και στη δυσκολία που πλέον μπορεί να έχει στην καθημερινότητα να κάνει πράγματα που τα έκανε πολύ εύκολα νωρίτερα. Οπότε ναι, πλέον είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω πως οι νέοι άντρες μπαμπάδες είναι δίπλα στη γυναίκα τους, και το βιώνουν μαζί. Γιατί αφορά και τους δύο εν τέλει αυτό το νέο ταξίδι στη γονεϊκότητα που είναι ένα νέο κεφάλαιο. Οπότε γιατί να μην το δουλέψουμε όλοι μαζί, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, και να γνωρίσουμε εν τέλει, ποιες είναι οι ανάγκες του καθενός το κομμάτι αυτό; Τις επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, και έτσι όλο πηγαίνει πολύ καλύτερα. Αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όλη η δουλειά γίνεται από πριν, από νωρίς. Όταν ένα παιδί έρχεται συνειδητά σε αυτόν τον κόσμο, όταν εμείς είμαστε πλέον εντάξει με τον εαυτό μας, όλο αυτό έρχεται και κουμπώνει καλύτερα μέσα μας και μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό.

ΠτΘ:  Χρειάζονται τελικά μαθήματα για να γίνει κάποιος γονέας;

Φ.Σ.: Ναι, χρειάζονται. Αυτό βλέπω, επειδή ακριβώς έχει αλλάξει πλέον ο τρόπος ζωής μας. Πλέον έχουμε την ανάγκη να τα κάνουμε όλα πολύ πιο γρήγορα, αυτό προτάσσει πλέον η εποχή. Όμως για να γίνουν όλα γρήγορα στο κομμάτι αυτό πάμε εντελώς αντίθετα στον τοκετό. Απαιτείτε χρόνος. Οπότε είναι σημαντικό να λάβει το ζευγάρι τις απαραίτητες πληροφορίες και εν τέλει να  επιλέξει αυτά που θέλει να κάνει. Δεν είναι όλα για όλους.

ΠτΘ: Και φαντάζομαι αυτό το ταξίδι για κάθε έναν και κάθε μια είναι διαφορετικό.

Φ.Σ.: Ακριβώς. Εκεί είναι που στα μαθήματα δίνω βάση, για να καταλάβουν οι γυναίκες και τα ζευγάρια ότι  η εμπειρία του καθενός δεν αποτελεί τη δική τους πραγματικότητα. Ο  καθένας φτιάχνει τη δική του εμπειρία της γονεϊκότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ‘ρθούνε  στα μαθήματα, να λάβουμε την ενημέρωση και να μην αρκεστούν στην εμπειρία που είχε η φίλη τους, η ξαδέλφη τους, η μητέρα τους χρόνια πριν, που ήτανε πολύ  διαφορετικά τα πράγματα.

«Εκτός από το βρέφος και η γυναίκα είναι που χρειάζεται αρκετή υποστήριξη»

ΠτΘ: Ποιος είναι ο ρόλος της μαίας και αν θέλετε να μας το περιγράψετε και δια μέσου των υπηρεσιών που προσφέρετε στον «Marsipo».

Φ.Σ.: Ο  ρόλος της μαίας είναι πολύ μεγάλος. Ξεκινάει από νωρίς. Και βάσει της νομοθεσίας της επιτρέπεται της μαίας να κάνει και τοκετό. Βέβαια στην Ελλάδα αυτό δεν υφίσταται, τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Παρόλα αυτά ξεκινάει από τον προγεννητικό έλεγχο και στη συνέχεια  εφόσον η γυναίκα είναι σε ενδιαφέρουσα να λάβει μια  ενημέρωση. Στο «Μάρσιπο» ας πούμε, μπορεί να έρθει να κάνουμε μια συνεδρία στην οποία δίνεται μια κατεύθυνση με τις επιλογές που έχει: πού να γεννήσει, αν γεννήσει εκεί ποιες επιλογές έχει, για την αναλγησία της, ποιες επιλογές υπάρχουν για το παιδί και τη μονάδα υποστήριξης. Γενικότερα εξατομικεύουμε το κάθε περιστατικό, δεν είναι όλοι  για όλους. Στη συνέχεια, περίπου στην 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ξεκινάμε τα μαθήματα προγεννητικής φροντίδας, περνάμε έτσι 6 εβδομάδες παρέα με το ζευγάρι όπου γνωρίζουμε πάρα πολλά για τον τοκετό, για το θηλασμό, την περιποίηση του νεογνού και τη φροντίδα της λοχείας. Είναι πολύ σημαντικό να  προσέξουμε στη γυναίκα. Παρατηρούσα στο μαιευτήριο ότι με το που γεννιόταν ένα βρέφος όλοι πέφτουν πάνω στο βρέφος. Είναι πολύ λογικό. Όμως και η γυναίκα είναι που χρειάζεται αρκετή υποστήριξη. Αν έχουμε μια γυναίκα ψυχικά και σωματικά καλά, όλοι κατ’ επέκταση θα είμαστε πολύ καλά στην οικογένεια. Στη συνέχεια η κατ’  οίκον επίσκεψη, την οποία προσφέρω ως ανεξάρτητη μαία, μπορεί να την επιλέξει κάθε γυναίκα, για την καθοδήγηση του θηλασμού. Να δούμε ότι όλα βαίνουν καλώς, και ψυχικά αλλά και γενικότερα πρακτικά, να λύσουμε απορίες. Στα μαθήματα μιλάμε στη θεωρεία, έχω τα εργαλεία μου,  τις κούκλες που κάνουμε την  πρακτική μας, αλλά όταν έχουμε εν τέλει το βρέφος στην αγκαλιά μας, τα πράγματα γίνονται πραγματικά.  Και φυσικά έχουμε το πραγματικό παιδί το οποίο έχει και αυτό τον χαρακτήρα του, έχει την ιδιοσυγκρασία του, οπότε πηγαίνουμε και προσαρμόζουμε ένα «πρόγραμμα», γιατί δεν μπορεί να υφίσταται ένα πρόγραμμα για όλα τα νεογέννητα και βλέπουμε ακριβώς τις ανάγκες του ζευγαριού και κάνουμε μια προσαρμογή εκ νέου.

Μέσα από τα μαθήματα μαθαίνουμε  τα σινιάλα,  μαθαίνουμε το παιδί  πώς μπορεί να επικοινωνήσει μέσα από το κλάμα του,  μέσα από τις κινήσεις του σώματός του. Οπότε έχοντας τα εργαλεία αυτά μπορούμε να καταλάβουμε λίγο πιο  εύκολα τι μας επικοινωνεί κάθε φορά. Φυσικά είναι  και οι  στιγμές που όντως δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, γιατί όταν μια γυναίκα, ένα ζευγάρι βρίσκεται στο σπίτι αρκετές μέρες και δεν βγαίνει τις πρώτες μέρες έξω βόλτα, δεν υπάρχει διαύγεια του μυαλού. Εκεί είναι που έρχομαι εγώ ως τρίτο πρόσωπο και με τη διαύγεια και το επιστημονικό κομμάτι, να βοηθήσω, να διαλευκάνουμε λίγο την κατάσταση. 

«Μετά από τον πρώτο μήνα, οι γονείς μπορούν στο «Marsipo» να επιλέξουν δυο υπηρεσίες»

ΠτΘ: Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το «Marsipo» μετά τη γέννα; 

Φ.Σ.:  Αφού έχουμε γεννήσει με το καλό και όλα έχουν πάει καλά και έχουμε βρει τα πατήματά μας, μετά από τον πρώτο μήνα συνήθως, οι γονείς μπορούν στο «Μάρσιπο» να επιλέξουν δυο υπηρεσίες. Η μια υπηρεσία προκύπτει από την ιδιότητά μου ως εκπαιδεύτρια του Παγκόσμιου Συνδέσμου Βρεφικού Μασάζ. Έχουμε την επιλογή να  κάνουμε τα μαθήματα του βρεφικού μασάζ, τα οποία είναι στο σύνολο πέντε, κι εκεί μαθαίνουν οι γονείς πώς να ανακουφίσουν το παιδί τους είτε από κολικούς -δεν είναι απαραίτητο όλα  τα παιδιά να  έχουν τους κολικούς-  είτε από συσσώρευση αερίων. Γενικότερα έχουμε ένα ανώριμο γαστρεντερικό, το περιμένουμε αυτό, να  υπάρχει  μια συσσώρευση αερίων. Οπότε ξεκινάμε τα μαθήματα αυτά,  πιο πολύ δείχνοντας στο παιδί μας με το άγγιγμα τα συναισθήματά μας,  προσφέροντας του παράλληλα και την ανακούφιση.  Είναι συνδυαστικό το κομμάτι αυτό.

Αφού έχουμε τελειώσει τα μαθήματα αυτά, πάρα πολλοί  επιλέγουν την υπηρεσία του baby spa ή αλλιώς της υδροθεραπείας. Έψαξα αρκετά για να φέρω  κάτι συγκεκριμένο. Είναι το πρώτο baby spa στην Κομοτηνή, όπως και το πρώτο Κέντρο Προγεννητικής Φροντίδας στην πόλη μας. Ήθελα να είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και να παρέχει ασφάλεια. Οπότε το συγκεκριμένο μηχάνημα το οποίο έχω φέρει, παρέχει ευρωπαϊκή ασφάλεια πρώτα απ’  όλα σε μένα, γιατί θέλω να είναι ήσυχοι οι γονείς και στη συνέχεια για τα παιδιά.  Οπότε ξεκινάμε μπαίνοντας στην  αρχή στο ζεστό νερό, το οποίο  έχει τρομερά οφέλη, ανακουφίζει και από τους κολικούς και από τη συσσώρευση αερίων, αλλά γενικότερα προσφέρει μια γενικότερη χαλάρωση στα παιδιά. Το νερό για όλους είναι ανακουφιστικό και χαλαρωτικό, ακόμα  κι εμείς οι ενήλικες στο τέλος της μέρας χρειαζόμαστε ένα ντους να χαλαρώσουν οι μύες μας.

ΠτΘ: Πόσο εύκολα προσβάσιμα είναι αυτά με οικονομικούς όρους;

Φ.Σ.: Το είχα σκεφτεί από πολύ νωρίς αυτό. Θέλω να είναι κάτι οικονομικά προσβάσιμο για τους γονείς για να μπορούν να το προσφέρουνε όσο γίνεται πιο συχνά στα παιδιά τους. Εννοείτε δεν τα είχαμε όλα αυτά σε άλλες γενεές, ναι αλλά  τώρα υπάρχει αυτή η παροχή. Δεν την γνωρίζαμε. Τώρα όμως υπάρχει, γιατί να μην το επιλέξω; Και έχω παιδιά όπου όντως έχουν θέμα με το έντερό τους, και έχουν  κλείσει το μηνιαίο πακέτο και ουσιαστικά αποτελεί θεραπεία. Όταν ένα έντερο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, έχουμε πλέον τα μέσα για να το κάνουμε εφικτό. Να μην έχουνε πόνο πλέον τα παιδιά. 

«Θέλω να είμαι εκεί για τις γυναίκες, και ήδη είμαι εκεί»

ΠτΘ: Πού βρίσκεται το «Marsipo» και τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε αυτό το Σάββατο που θα είμαστε εκεί στα εγκαίνια στις 6:30 το απόγευμα; 

Φ.Σ.: Το «Μάρσιπο» είναι επί της οδού Μαρωνείας 46Α, είναι ισόγειο έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο για όλες τις μανούλες είτε είναι έγκυες, είτε είναι με το καρότσι,  να έρθουν για το βρεφικό μασάζ ή για το baby spa. Θα έχουμε κεράσματα, θα έχουμε φυσικά επιλογές χωρίς αλκοόλ για τις γυναίκες οι οποίες είναι σε ενδιαφέρουσα είτε θηλάζουν, θα  έχουμε μουσική, θα κάνουμε ένα πάρτι για  να γιορτάσουμε όλο αυτό το νέο εγχείρημα που ελπίζω να το αγκαλιάσει ο κόσμος,  να είναι εκεί. Είναι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένοι όλοι, γιατί είναι το πρώτο που  έχει ανοίξει στην πόλη μας.

ΠτΘ: Η ανταπόκριση πώς είναι μέχρι στιγμής; 

Φ.Σ.: Είναι πολύ ωραία και εγώ χαίρομαι πάρα πολύ. Ήταν ένα όνειρο ζωής να έχω τον δικό μου χώρο, να είμαι εκεί για τους γονείς, να τους κατευθύνω, γιατί θέλουν αρκετή υποστήριξη. Δεν θέλουν πλέον να ακούνε το βίωμα, την εμπειρία της μητέρας τους, γιατί μιλάμε για κάποια χρόνια πολύ πιο πριν που ήταν όλα  πολύ  διαφορετικά. Τα πρωτόκολλα αλλάζουν συνεχώς όπως και οι ανάγκες. Οπότε θέλω να είμαι εκεί για τις γυναίκες, και ήδη είμαι εκεί. Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη και πολύ ευγνώμων που εν τέλει το τόλμησα και το έκανα πραγματικότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.