«Το Ισλαμ στην Ελλαδα και την Ευρωπη»

Ενδιαφέρουσες οπτικές ανέδειξε το Συνέδριο της Αλεξανδρούπολης

Το βράδυ της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με θέμα «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Στη στρογγυλή τράπεζα μίλησαν ο κ. Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Mohamed Elzahabi, Πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, η Δρ. Nayla Tabbara, Διευθύντρια του Institute of Citizenship and Diversity Management at Adyan Foundation for Diversity, Solidarity and Human Dignity, Διδάκτωρ Θρησκευτικών Επιστημών στην École Pratique des Hautes Études, Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο του Saint-Joseph, Βηρυτός, Λίβανος και η Δρ. Κατερίνα Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040».

Την εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά και διαδικτυακά, παρακολούθησαν οι Μητροπολίτες και οι Μουφτήδες της Θράκης, τοπικοί θεσμικοί ηγέτες, επιστήμονες, πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης.

Μητροπολίτης Άνθιμος: «Ζούμε αρμονικά αλλά προχωράμε παράλληλα»

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά, ως οικοδεσπότης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ο οποίος στον χαιρετισμό του στάθηκε σε μερικά σημεία αναφορικά με την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη. Ειδικώτερα ο Σεβασμιώτατος είπε πως «Δεν γνωρίζω πώς θα ζει το Ισλάμ στην υπόλοιπη χριστιανική Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2040, ξέρω όμως πολύ καλά ότι στη Θράκη, στο σταυροδρόμι των δύο αυτών κόσμων, ζούμε μεν αρμονικά, αλλά προχωράμε παράλληλα, όπως οι ράγες του τραίνου και ο βηματισμός μας αυτός, κάποτε κάποτε, ταλαντεύεται».

Γιώργος Καλαντζής: «η ισλαμοφοβία μύθος που καλλιεργείται από την άκρα δεξία σε όλη την Ευρώπη»

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καλαντζής έκανε λόγο για τα δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη και για τις οικονομικές δυνάμεις που προκαλούν τις μετακινήσεις πληθυσμών, τονίζοντας ότι οι μετανάστες αναζητούν μια καλύτερη τύχη και δεν αποτελούν εισβολείς. Μίλησε για την ανάγκη σεβασμού προς όλα τα θρησκεύματα της Ελλάδας, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν κατ’ επανάληψη διακρίσεις σε βάρος όλων των Ελλήνων πολιτών που δεν είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, ενώ ευχήθηκε την όλο και πληρέστερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στην κοινωνία. Υπογράμμισε επίσης ότι η ισλαμοφοβία αποτελεί έναν μύθο που καλλιεργείται συστηματικά από την άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη με βαθύτερο στόχο την κατάλυση των δημοκρατικών καθεστώτων.     

Mohammed Elzahabi: «Ο γιατρός ή ο διαζώστης, είπε χαρακτηριστικά, δεν ρωτά τον ασθενή “τι πιστεύεις”»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Mohammed Elzahabi, ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι η ανθρώπινη ανάγκη για βοήθεια, αλλά και η αλληλεγγύη, δεν γνωρίζουν θρησκευτικές διαφορές. Ο γιατρός ή ο διασώστης, είπε χαρακτηριστικά, δεν ρωτά τον ασθενή «τι πιστεύεις», αλλά τον ρωτά πρώτα πρώτα  «πού χτύπησες;». Μίλησε για την προσωπική του πορεία στην Ελλάδα και μέσα από αυτή, για την δημιουργία του Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που αποτελεί ένα επίτευγμα καθώς εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας για τους Έλληνες Μουσουλμάνους, λύνοντας πολλά πρακτικά προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν.

Nayla Tabbara: «Νέες αντιλήψεις για τη σχέση της θρησκευτικής πίστης με το κοσμικό κράτος»

Τρίτη κατά σειρά μίλησε η Nayla Tabbara από τον Λίβανο, σε διαδικτυακή σύνδεση, παρουσιάζοντας τις νέες αντιλήψεις που υπάρχουν στον ισλαμικό κόσμο σχετικά με την σχέση της θρησκευτικής πίστης με το κοσμικό κράτος και με τον τρόπο συνύπαρξης των μουσουλμάνων με τα άλλα θρησκεύματα στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, τονίζοντας την πολυμορφία που υπάρχει μέσα στο Ισλάμ όπως και τη διάσταση της εξέλιξης που εμφανίζεται σε όλες τις θρησκείες και η οποία αποκρυσταλλώνεται σε απόψεις που πριν μερικές δεκαετίες ήταν εντελώς εκτός προβληματισμού.    

Κατερίνα Μάρκου: «Οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης ενισχύονται από την οικονομική δυσπραγία και την απουσία του κοινωνικού κράτους»

Τελευταία κατά σειρά ομιλίας, η Κατερίνα Μάρκου μίλησε για το εθνογραφικό τοπίο του Ισλάμ στα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις κατά τόπους διαφοροποιήσεις που είτε υπήρχαν από αιώνες είτε δημιουργούνται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, όπως η διάσπαση του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σ’ αυτό το τοπίο, φονταμενταλιστικά στοιχεία εμφανίστηκαν κυρίως στις πρόσφατες πολεμικές περιόδους (όπως ο πόλεμος της Βοσνίας) συχνά εγκαταλείποντας εν τέλει τις ιδέες τους και παραμένοντας στην περιοχή με ένα πολύ πιο ειρηνικό προφίλ, ενώ τάσεις ριζοσπαστικοποίησης ενισχύονται από την οικονομική δυσπραγία, την απουσία του κοινωνικού κράτους κλπ, που δίνουν την ευκαιρία σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Τουρκία ή οι Αραβικές χώρες, να αναμειχθούν ως προστάτιδες του ισλαμικού στοιχείου της περιοχής.      

Μετά τις εισηγήσεις διεξήχθη γόνιμος διάλογος και έγιναν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από μέλη του ακροατηρίου, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος προσέφερε την προσωπική του μαρτυρία για την αρμονική και όμορφη συμβίωση ανάμεσα στο μουσουλμανικό και το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής και για τον μεγάλο σεβασμό που δείχνουν οι μουσουλμάνοι προς τον χριστιανικό κλήρο. 

Info

Μπορείται να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, μαγνητοσκοπημένη στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεμο: https://www.youtube.com/watch?v=5_oq0t_iuNo&ab_channel=IMDimitriados

Φωτογραφίες: Γιάννης Ναλμπάντης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.