Το Ιδρυμα Ανθρωπινων Δικαιωματων της Τουρκιας δημοσιοποιησε την εκθεση του για το 2020

Κατηγορεί την κυβέρνηση για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκία  για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αναφέρει ότι «εκμεταλλεύτηκε την πανδημία και την μετέτρεψε σε ευκαιρία αύξησης της πίεσης».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε, το 2020, συνελήφθησαν 141 πρόεδροι ή μέλη πολιτικών κομμάτων, 90 διευθυντές ή μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, κρατήθηκαν 25 υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης κρατήθηκαν  2.014 άτομα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, 137 διαδηλωτές έλαβαν συνολικά 253 χρόνια φυλάκισης, περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και της διαδήλωσης λόγω των αποφάσεων του κυβερνήτη επαρχίας.

Συνολικά 41 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε 173 χρόνια και 11 μήνες φυλάκιση, ενώ 616 άτομα κρατήθηκαν, λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 11 συνελήφθησαν και 147 άτομα ερευνήθηκαν.

Στην έρευνα τονίζεται ότι «η πολιτική εξουσία έχει καταστήσει την πανδημία μια ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση της πίεσης» και σημειώνει ότι η πανδημία Covid-19 αποτελεί σημαντικό παράγοντα για οπισθοδρόμηση δικαιωμάτων και ελευθεριών το 2020. Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην έκθεση πως «η πολιτική εξουσία έχει καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας ζήτημα ασφάλειας με μια μιλιταριστική νοοτροπία αντί να την αντιμετωπίζει ως πρόβλημα πρόληψης και προστασίας της υγείας του λαού και παράλληλα έχει καταστήσει αυτή τη διαδικασία μια ευκαιρία συγκεντρωτισμού της εξουσίας της και αύξησης περαιτέρω της πίεσης και του έλεγχό της πάνω στην κοινωνία».

Σύμφωνα με την έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 3.291 άτομα των οποίων το δικαίωμα στη ζωή παραβιάστηκε το 2020 έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 6 εργαζόμενοι απεβίωναν καθημερινά με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.427 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης τουλάχιστον 284 γυναίκες και τουλάχιστον 26 παιδιά σκοτώθηκαν από άνδρες, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φυλακές και 322 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πέθαναν λόγω της πανδημίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.