Το Hμερολογιο 2018 της Ιερας Μητροπολεως Mαρωνειας ειναι αφιερωμενο στο Οχυρο της Νυμφαιας

Κυκλοφόρησε το Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2018 της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής με αφιέρωμα «Στη μάχη του Οχυρού της Νυμφαίας» που έγινε τον Απρίλιο του 1941.
 
Η επιμέλεια κειμένων του Ημερολογίου υπογράφεται από τον επίτιμο διδάκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημήτριο Μαυρίδη, η γενική επιμέλεια είναι του επίσης διδάκτορα Μητροπολίτου Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, και οι φωτογραφίες που το κοσμούν προέρχονται από το Αρχείο της ΙΜΜΚ, καθώς και από το Αρχείο της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας «Πόγραδετς».
 

Ο πρόλογος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα στο Ημερολόγιο 2018 και στους λόγους επιλογής του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος  έχει ως ακολούθως:
 
«Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής συνεχίζει και εφέτος την έκδοση του εγκολπίου ημερολογίου, το οποίο αφιερώνει στους πρόσφατους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία.
 
Η φετεινή πρωτοβουλία της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και μάλιστα στην προσφορά της περιοχής μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας μας, στην υπεράσπιση των πατρογονικών μας εστιών, στην υπεράσπιση του πολιτισμού μας, στον αγώνα για την διατήρηση των παραδόσεών μας, στην διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητος και ιδιοπροσωπίας.
 
Μια κορυφαία αγωνιστική παρουσία των Ελλήνων αποτελεί η ιστορία της Μάχης του Οχυρού στη Νυμφαία, κατά τον Απρίλιο του 1941. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, οι υπερασπιστές του Οχυρού, αγωνίστηκαν με γενναιότητα για τις αξίες του λαού μας, αγωνίστηκαν σε μια μάχη άνιση και απέλπιδα. Πολέμησαν όμως για την αξιοπρέπεια του Έθνους μας, υπερασπίστηκαν τις αρχές του ευλογημένου λαού μας, τις αρχές της ελευθερίας, της προσωπικής αυτοδιάθεσης, και της ανάγκης να ζει ο άνθρωπος ελεύθερος στον τόπο των γονέων του, στον τόπο που έζησαν, μεγαλούργησαν και δημιούργησαν πολιτισμό οι πρόγονοί του, οι πρόγονοί μας Έλληνες της Θράκης.
 

Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής τιμά τους γενναίους αυτούς πολεμιστές που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία και θάρρος υπερασπιζόμενοι βωμούς και εστίες πανάρχαιες με προσφορά στο Γένος μας αλλά και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι απλοί αυτοί μαχητές για την ελευθερία της πατρίδος μας δεν σκέφτηκαν τη ζωή τους, δεν σκέφτηκαν τον εαυτό τους, αλλά τον προσέφεραν ως θυσία στην πατρίδα τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
 
Η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολις σε κάθε Θεία Λειτουργία εύχεται υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αυτών αδελφών μας, των πεσόντων στον αγώνα για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας. Ιδιαίτερα για τους μαχητές της ελευθερίας στο Οχυρό της Νυμφαίας εύχεται καθημερινά και κάθε χρόνο τελεί τρισάγιο στη μνήμη τους την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου με πάνδημη συμμετοχή.
 
Η αφιέρωση του ημερολογίου απευθύνεται βεβαίως σε όλους, ιδιαίτερα όμως ο νους μου στρέφεται στους νέους μας, στις νεώτερες γενιές, γιατί αυτοί είναι ανάγκη σήμερα να μάθουν για τους προγόνους μας, να μιμηθούν το θάρρος και την αυταπάρνησή τους στην ζωή τους και να μην χάνουν το θάρρος και την ελπίδα τους. Τα προβλήματα σήμερα είναι μεγάλα και σύνθετα. Δεν είναι όμως ανυπέρβλητα. Με πίστη στον Τριαδικό μας Θεό και εμπιστοσύνη στη μεσίτρια πάντων των χριστιανών την Παναγία μας, οι λύσεις στην ζωή μας θα έρθουν. Χρειάζεται αγώνας κοπιαστικός μεν αλλά οι καρποί του θα είναι γλυκείς.
 

Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής εκφράζει την ευχή, όπως το έτος 2018 είναι από τον Δημιουργό, Ευεργέτη και Προστάτη της Ζωής Κύριο Ιησού Χριστό μας αίσιο, ευλογημένο και ειρηνικό.»
 
Το Ημερολόγιο 2018 συνεχίζει δηλαδή  να εστιάζει στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας της Ροδόπης, και επιπλέον είναι απολύτως χρηστικό, αφού καταγράφει αναλυτικά τις γιορτές, τα αναγνώσματα των Κυριακών και των μεγάλων γιορτών, καθώς και το τοπικό εορτολόγιο στις ενορίες του νομού μας. Περιλαμβάνει επίσης όλες τις απαραίτητες διοικητικές πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Το εξώφυλλο του Ημερολογίου κοσμεί ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Σταύρωση του Χριστού του 19ου αι., που προέρχεται από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της ΙΜΜΚ, με την Θεομήτορα και τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού Ιωάννη σε απόγνωση.
Να σημειώσουμε ότι το Ημερολόγιο ήδη βρίσκεται στους ιερούς ναούς της Μητροπόλεως και ήδη διανέμεται.

Και του χρόνου!!!Τ.Β.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.