Το ΓΕΛΔΕ Σαπων συμμετεχει σε προγραμμα Erasmus για την κλιματικη αλλαγη

Εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές βρέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο του προγράμματος

Το τρίτο ταξίδι του ΓΕΛΔΕ Σαπών στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Climate change in the digital era» ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου αυτή την φορά το σχολείο των Σαπών είναι ο συντονιστής-οργανωτής της δράσης. Το project αυτό θα μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης στοιχείων που αφορούν κλιματικά-μετεωρολογικά δεδομένα βοηθώντας τουρίστες, αγρότες, τους κατοίκους της περιοχής, κτλπ. Το παραγόμενο προϊόν θα είναι διαθέσιμο τόσο στην ιστοσελίδα του σχολείου όσο και σε τοπικούς φορείς όπου θα το παραδώσουν. Οι μαθητές όλοι μαζί δουλεύουν πάνω στο εξής project: 1. η κλιματική αλλαγή στις περιοχές που βρίσκονται τα τέσσερα σχολεία, 2.δημιουργία εφαρμογής app για κινητά, που θα ενημερώνει για το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες των περιοχών αυτών και  3. εγκατάσταση Μετεωρολογικού-Κλιματικού σταθμού στο σχολείο των Σαπών.

Από τις 2 έως τις 8 Οκτωβρίου 2022 εννιά μαθητές και τρεις καθηγητές ταξίδεψαν στο Ville La Grade της Γαλλίας, όπου συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εταίρους από την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την εκπόνηση ομαδικών εργασιών από τους μαθητές όλων των χωρών, ξεκινώντας  μια επανάληψη στην έννοια της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και την φύση. Σχεδιάσανε η κάθε ομάδα (10 ομάδες με μέλη από μαθητές κάθε μιας χώρας) τον δικό της χάρτη της κλιματικής αλλαγής και την παρουσιάσανε στην ολομέλεια. Την δεύτερη ημέρα δημιουργήσανε οι ομάδες σαπούνι με υλικά από την φύση και εντόπισαν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη δραστηριότητα και ξεκίνησαν να βρούνε απαντήσεις στις επιπτώσεις.

Την τρίτη ημέρα παρουσίας της ομάδας του σχολείου των Σαπών στο VILLΕ LA GRAD της ΓΑΛΛΙΑΣ και σε αυτή την ημέρα τα παιδιά όλων των συνεργαζόμενων σχολείων επισκέφθηκαν αμπελώνα και στην συνέχεια παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ σε σχέση με την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα σταφυλιού και κρασιού παγκόσμιων αμπελώνων όπως στην ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Στη συνέχεια οι 10 ομάδες των μαθητών που χωρίστηκαν την πρώτη ημέρα σε εργαστήριο στο ομώνυμο σχολείο προσπάθησαν να απαντήσουν και να βρούνε λύσεις για την αντιμετώπιση και εξάλειψη όσο το δυνατόν της κλιματικής αλλαγής μέσω καθημερινών συμπεριφορών και στάσεων ως άτομα, θεσμοί, κοινωνίες. Μετά το πέρας των εργασιών το πρόγραμμα περιλάμβανε μια εκδρομή στην ΓΕΝΕΥΗ όπου επισκεφθήκαμε την λίμνη της πόλης με το μεγαλύτερο σιντριβάνι στον κόσμο (140 μέτρα ύψος φθάνει το νερό) το τείχος των μεταρρυθμιστών, τον καθεδρικό ναό και το γνωστό ρολόι με τα λουλούδια που κοσμεί την πόλη.

Την τέταρτη ημέρα οι ομάδες μαθητών αφού μελέτησαν τους παγετώνες στο υψηλότερο σημείο των Άλπεων το MONT BLANC, και το υλικό που τους δόθηκε, ερεύνησαν και μελέτησαν λύσεις για την κλιματική αλλαγή  σε σχέση με τους παγετώνες σε υψόμετρο 2813 μέτρα αφού πρώτα φθάσαμε στο chamonix σε υψόμετρο 1030 μέτρα.

Τέλος την τελευταία ημέρα ήρθε η ώρα του αναστοχασμού, feedback από όλους για την πραγματικά παραγωγική εβδομάδα που πέρασε με έρευνα, εργασίες, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές. Στο τέλος για να φύγει ο φόρτος, αθλητικές δράσεις στο γυμναστήριο του σχολείου και μετά αποχαιρετισμός. Τέλος οι συμμετέχοντες όρισαν τον προγραμματισμό και την θεματολογία της επόμενης εβδομαδιαίας επίσκεψης στη Φινλανδία.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού για τον Απρίλιο του 2023 στην Φινλανδία και συγκεκριμένα στο Ισάλμι, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση του προγράμματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.