Το ΓΕΛ Ιασμου στα μονοπατια του Λατιου

Μαθητές του επισκέφθηκαν την Ιταλία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ «START WITH YOURSELF», που ξεκίνησε το σχολικό έτος 2021-2022,  εννεαμελής ομάδα του Γενικού Λυκείου Ιάσμου, με επικεφαλής την αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Ανδρεαδάκη Ευφροσύνη και την εκπαιδευτικό κ. Αποστολίδου Χριστίνα, επισκέφτηκε το Frosinone, στην κεντρική Ιταλία.

Οι αποστολές έγιναν δεκτές σε μια θερμή τελετή υποδοχής, στην οποία η ορχήστρα του σχολείου καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους με ζωντανή μουσική και τους εθνικούς ύμνους των πέντε συμμετεχόντων χωρών. 

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, μαθητές μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της αρχαίας και της σύγχρονης Ιταλίας. Επισκέφτηκαν το ιστορικό κέντρο του  Frosinone και έφτιαξαν τα δικά τους έργα σε εργαστήριο πηλού στο αρχαιολογικό μουσείο. Περπάτησαν και έπαιξαν στην λίμνη Canterno, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες σχηματισμού της και κατέγραψαν στοιχεία από  τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που εντόπισαν οι ίδιοι. Στο Alatri έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο και δέχτηκαν δώρα και γλυκά από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Επισκέφτηκαν κατόπιν το μουσείο που είχε κεραμικά κορινθιακών εργαστηρίων,  κι ανέβηκαν στην ακρόπολη με τα Κυκλώπεια τείχη όπου παρατήρησαν το έντονο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της περιοχής. Γοητεύτηκαν από τη Ρώμη με τα μεγαλειώδη οικοδομήματά της και τη μακρόχρονη ιστορία της, θαύμασαν την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Στο μαρτυρικό Montecassino ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο μέσα στο οποίο δεσπόζει ένα εντυπωσιακό άγαλμα αθλητή φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο, είδαν το αρχαίο θέατρο και τμήμα της αρχαίας οδού που ένωνε το αρχαίο Λάτιο με την Καλαβρία στα νότια. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Βενέδικτου, ιδρυτή του μοναχισμού στη δυτική εκκλησιαστική παράδοση, που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Συγκλονίστηκαν, τέλος, όταν περπάτησαν μέσα στο πολωνικό νεκροταφείο με τους 1072  Πολωνούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη ενάντια στον Ναζισμό τον Μάιο του 1944.

Παράλληλα με τις πολιτιστικές επισκέψεις, οι μαθητές όλων των αποστολών παρουσίασαν τα σχολεία και τον τόπο τους και συμμετείχαν σε ποικίλες βιωματικές δράσεις: χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες μοιράστηκαν εμπειρίες τους, ζωγράφισαν κι επικοινώνησαν τα συναισθήματά τους, συναγωνίστηκαν σε «κυνήγι θησαυρού», έγραψαν τις δικές τους ιστορίες και τις δραματοποίησαν. Στόχος να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, η κατανόηση, η αποδοχή και ο σεβασμός στους ανθρώπους και στη φύση.

Στη λήξη των εργασιών τα χαμόγελα αποδείκνυαν την επιτυχία της μετακίνησης. Η συμμετοχή στα προγράμματα ERASMUS πάντα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν φιλίες, να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους  σε ξένες γλώσσες, να ανοίξουν τους ορίζοντες τους.

Η επόμενη κινητικότητα, που θα είναι και η τελευταία για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης,  έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιούνιο στον τόπο μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.