Το «Γαλα και η Φωνη» στην Κομοτηνη

Πρόγραμμα μουσικής παιδαγωγικής για βρέφη από «Το Θέατρο των Φωνών» σε συνεργασία με το «Χοροτάξιο»

Από την Κομοτηνή ξεκινάει τη διαδρομή του ανά την Ελλάδα, το «Γάλα και η Φωνή», το νέο πρόγραμμα μουσικής παιδαγωγικής για βρέφη και παιδικά μικρής ηλικίας, που σχεδίασε το «Θέατρο των Φωνών» ειδικά για βρέφη ηλικίας από τριών έως δέκα μηνών και τους γονείς τους. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην πόλη μας σε συνεργασία με το «Χοροτάξιο» την Τρίτη 18 Απριλίου.

«H κρυφή ζωή των βρεφών και η μυστική τους γλώσσα»

Εμπνευσμένο από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της ανθρώπινης φωνής, της κίνησης και της γλώσσας, «Το Γάλα και η Φωνή» προτείνει ένα σύνολο ασκήσεων αφύπνισης της φωνής, της ακρόασης και της μουσικής δεκτικότητας, τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς και τους φροντιστές του.

Πριν από την εμφάνιση της γλώσσας, στους πρώτους μήνες της ζωής, η φωνή, η αναπνοή και η μυϊκή δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Με εργαλείο τη φωνή του-όπως αυτή αποκαλύπτεται στο κλάμα, στο βάβισμα, στο μουρμουρητό, στο γουργουρητό, στη λαλίτσα, στην τσιρίδα, στο γέλιο του- το βρέφος χτίζει τις πρώτες σχέσεις με τους ανθρώπους που το περιβάλλουν και απελευθερώνει τα αισθήματά του: πόνος, απόλαυση, έκπληξη, θυμός, δυσφορία, ηρεμία. Στους πρώτους μήνες της ζωής, τα πάντα είναι κίνηση και φωνή!

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η αυτοσχεδιαστική φωνητική πρακτική του, μοιραία θα οδηγηθεί στην άρθρωση και στην καθαρή φώνηση, όπως αυτές υπαγορεύονται από τους κανόνες της φυσικής μητρικής γλώσσας. Μέχρι την επέλαση της γλώσσας, όμως, η φωνή του νέου ανθρώπου βρίσκεται σε τεράστιο πλούτο χρωμάτων, τονισμών, ήχων.

Από το πρώτο κλάμα της ζωής μέχρι και το πρώτο έτος, το βρέφος επιδίδεται αδιάκοπα σε ένα ορμέμφυτο παιχνίδι ηχητικών επινοήσεων, με την κίνηση και τη φωνή του.

Είναι τα μωρά, λοιπόν, μουσικοί δημιουργοί …στην αφάνεια;
Εμείς απαντάμε “ναι, ναι, ναι, ΝΑΙ”!

Γιατί και πώς;

Ελάτε να το εξερευνήσουμε, να το απολαύσουμε και να το χαρούμε, με τις φωνές και τα κινούμενα ηχογόνα σώματά μας (όπως κάθε φορά) σε κύκλο!

Info

Συμμετοχή: Βρέφη από 3 έως 10 μηνών & γονείς

Διάρκεια: 60΄ / συνάντηση

Όριο συμμετοχών: 8 βρέφη / συνάντηση

Ημερομηνίες: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023

Ώρες: 10.30 – 12.30

Εξοπλισμός: πάνα αλλαγής, μαλακές κάλτσες για τους γονείς/φροντιστές, νεράκι

Έρευνα / Μουσική καθοδήγηση: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Τόπος: Χοροτάξιο | Σχολή Χορού | Γυμναστήριο | Κέντρο Τέχνης, Αντιγόνου 6, Κομοτηνή

Πληροφορίες Συμμετοχής (απαραίτητη η ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ σας):

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.