Το Φραγμα Ιασιου ακομα αναζητα την δικαιωση του

Κάλαντα για το φράγμα, και κατά των χρυσοθήρων, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν Διανομαρχιακή, Δήμος Μαρωνείας Σαπών και Χ. Χατζόπουλος

Τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει το Φράγμα Ιασίου στον αγροτικό τομέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στον τουρισμό και την αναψυχή στις όχθες του, ως ανάχωμα στην καταστροφή που θα φέρει η εξόρυξη χρυσού, ανέδειξαν τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης Χρυσού, σε συνεργασία με το Δήμο Μαρωνείας Σαπών και το Μουσικό Εργαστήρι «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου.

Έτσι τραγούδησαν τα κάλαντα γραμμένα για την περίσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, και ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού, με την ευκαιρία των 20 ετών από την θεμελίωση του φράγματος, που όμως ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα.

Η λίμνη που έχει δημιουργηθεί, μπορεί να αρδεύσει 40.000 στρέμματα, και αναμένεται η μελέτη, αν όλα πάνε καλά εντός του 2023, για τα δίκτυα διανομής του νερού. Όμως μπορεί να αποτελέσει και οικοτουριστικό προορισμό, για αυτό και οι συμμετέχοντες έφεραν τα καλάμια, τα κανό και τις βάρκες τους, ώστε να δείξουν πώς μπορεί να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη στόχευση.

Φράγμα για άρδευση, ύδρευση και τουρισμό

Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, μαζί με προέδρους και συμβούλους από τους γύρω οικισμούς, που περιμένουν εδώ και χρόνια την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής από το φράγμα.

Ο κ. Χαριτόπουλος στάθηκε στον αγώνα που δίνεται όλα αυτά τα χρόνια κατά του χρυσού από τη Διανομαρχιακή σε συνεργασία με το Δήμο, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τον εν λόγω αγώνα έχοντας πλέον ένα επιπρόσθετο λόγο, το φράγμα και την λίμνη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, «για άρδευση, για ύδρευση, για τουρισμό και μόνο. Γιατί για τίποτα άλλο δεν το χαλαλίζουμε» όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

Ευχήθηκε δε, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, καλές γιορτές και πάντα τέτοιες εκδηλώσεις.

Κάλαντα σε έμπνευση και σύνθεση Χρήστου Χατζόπουλου

Από την πλευρά του ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε πως η κίνηση αυτή έχει πολλαπλές αναγνώσεις, τόσο την αγροτική και οικοτουριστική ανάπτυξη, όσο και τον αγώνα κατά του χρυσού.

Με το πρώτο κομμάτι ξεκινούν τα κάλαντα του φράγματος, από το οποίο θα ωφεληθούν πάρα πολλά από τα γύρω χωριά, από τα 40.000 στρέμματα που μπορούν να αρδευτούν για αυτό και ετοίμασαν 18 πανό με τα ονόματα των οικισμών αυτών.

Παράλληλα παρουσίασαν τα κάλαντα του φράγματος, καλώντας και το κοινό να έρθει, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκαν. «Είναι μια πολύ καλή κίνηση, θέλοντας να δείξουμε ότι επιθυμούμε να αναπτύξουμε τον τόπο τόσο μετά το φράγμα, στα χωράφια, όσο και πριν από αυτό, με δραστηριότητες αναψυχής» ανέφερε, όπως γίνεται σε όλα τα φράγματα σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο κομμάτι είναι κατά του χρυσού, γιατί όπως επισήμανε, ξέρουν πια όλοι τι γίνεται σε χώρους που γίνονται τέτοιες εκμεταλλεύσεις, με τα κάλαντά τους να είναι εναντίον οτιδήποτε κακού, και υπέρ ό,τι είναι καλού για την περιοχή και το περιβάλλον της.

Τα κάλαντα του Φράγματος

Τα κάλαντα του φράγματος σε στίχους του Χρήστου Χατζόπουλου

Καλήν εσπέρα άρχοντες
κι αν ε, έχετε τον θεό σας
Αυτό το μέρος έγινε
όχι, όχι προς όφελος σας.

Για των ανθρώπων τη σοδειά
νερό, νερό για τα χωράφια
ποτιστικά να γίνουνε
κι όχι, κι όχι ξερά λιβάδια.

Τα χρόνια επεράσανε
και χα, και χάθηκαν οι κόποι
και οι αγρότες γίνανε εργά,
εργάτες στην Ευρώπη.

Γεμίσατε γεννήτριες
χωρίς να ρωτηθούμε
το ρεύμα να πληρώσουμε πρέπει,
πρέπει να πουληθούμε.

Αυτός είναι ο τόπος μας
βάλτε, βάλτε το στο μυαλό σας
κι αν θε να βγάλετε χρυσό
να πα, να πάτε στο χωριό σας λα λα λα λα λο

Και του χρόνου με υγεία και να μη χρειαστεί ποτέ να ξαναπούμε αυτά τα κάλαντα!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.