Το «ευρωτουρκικο παζαρι» και ο ρολος της Ελλαδας στο προσφυγικο

Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός «Η ενωσιακή πολιτική πρέπει να λάβει υπόψιν της και τις εθνικές ευαισθησίες» - «Με τόλμη και αυτοπεποίθηση να είμαστε παρόντες στην ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού, μην αφήνοντας χώρο, ώστε τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η Τουρκία»

Σε παζάρι ανταλλαγμάτων με την Τουρκία, με αντικείμενο τη διαχείριση της ροής των προσφύγων που κατευθύνονται προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα από την κατάληξη της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα, από όπου η Τουρκία βγήκε με αναβαθμισμένο ρόλο, αποσπώντας οικονομικά και όχι μόνο ανταλλάγματα.
 
Την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ζήτημα, που είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό και διεθνές, εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, κ. Γρηγόριος-Ευάγγελος Καλαβρός, που δεν παρέλειψε όμως να διακρίνει τον κίνδυνο η χώρα μας, επηρεαζόμενη από τις εθνικές της ευαισθησίες και από ένα φοβικό σύνδρομο, που διακατέχει την εξωτερική της πολιτική, να αφήσει χώρο στην Τουρκία να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στο προσφυγικό και εκείνη να αρκεστεί σε έναν ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να συμβεί ξεκαθάρισε ο διακεκριμένος νομικός. 

«Το προσφυγικό δεν είναι εθνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές»

Ειδικότερα, ο κ. Καλαβρός έσπευσε αρχικά να καταστήσει σαφές το ότι το προσφυγικό, ένα σύνθετο και με πολλές διαστάσεις πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Ιταλίας, που είναι οι δύο βασικές πύλες εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη. «Οι πρόσφυγες, που μπαίνουν στην Ελλάδα, προερχόμενοι από τη γείτονα εξ ανατολών χώρα, ή φτάνουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική, δε μένουν εδώ», παρατήρησε. «Θα ήταν ευχής έργο, αν η δική μας οικονομία μπορούσε να απορροφήσει αυτό το ρεύμα», σχολίασε, «αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα τώρα, αφενός γιατί η χώρα μας είναι σε κρίση κι αφετέρου γιατί δεν έχουμε και τις υποδομές». «Δεν είναι συνεπώς εθνικό ζήτημα», επισήμανε, «είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και είναι, αν θέλετε, και διεθνές ζήτημα». 

«Αν είχαμε έναν άλλο γείτονα, με δείγμα καλής συμπεριφοράς σε ζητήματα γειτονίας, ίσως μία κοινή στάση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού να ήταν εφικτή»

Εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις, που ελήφθησαν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιείται με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Καλαβρός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η ενωσιακή πολιτική πρέπει να λάβει υπόψιν της και τις εθνικές ευαισθησίες». «Δηλαδή, αν είχαμε έναν άλλο γείτονα, ο οποίος είχε δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς σε ζητήματα γειτονίας στο Αιγαίο, που είναι και η πύλη εισόδου των προσφύγων», σχολίασε, «ίσως μία κοινή στάση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος να ήταν εφικτή». «Άρα η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να λάβει υπόψιν της τις εθνικές ευαισθησίες, που είναι βάσιμες», προσέθεσε, «ενώ πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις». 

«Η χώρα μας, επηρεαζόμενη από τις εθνικές της ευαισθησίες αφήνει χώρο να αναλάβει έναν ρόλο στο προσφυγικό η Τουρκία»

«Εκείνο, το οποίο με προβληματίζει λίγο», συνέχισε ο κ. Καλαβρός, «είναι ότι η χώρα μας, επηρεαζόμενη από τις εθνικές της ευαισθησίες αφήνει χώρο να αναλάβει έναν ρόλο στο προσφυγικό η Τουρκία». «Και είμαι σίγουρος ότι, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα αξιοποιήσει αυτόν τον ρόλο», επισήμανε, για να σχολιάσει ότι «δε θα εκπλαγώ καθόλου, αν, εφόσον δεν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με τη λύση του συριακού προβλήματος, σύντομα η Ευρώπη θα παρακαλεί την Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

«Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να απαλλαγεί από το φοβικό σύνδρομο, από το οποίο διακατέχεται μετά την ήττα του 1897»

Το ζητούμενο, κατά τον κ. Καλαβρό, είναι «η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να απαλλαγεί από το φοβικό σύνδρομο, από το οποίο διακατέχεται μετά την ήττα του 1897». «Πρέπει να πάψει να φοβάται και να ενεργήσει με περισσότερη τόλμη», συνέστησε, «μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που περιέχει δίχτυ ασφαλείας, αλλά απαλλαγμένη από το φοβικό σύνδρομο». «Αυτό είναι δυνατό ακόμα και στη σημερινή εποχή», διευκρίνισε, «που θεωρούμε ότι όλοι μας δείχνουν και μας κοιτάζουν λόγω της κρίσης». «Εδώ συζητάμε για εθνικά ζητήματα και εθνικά συμφέροντα», συνέχισε, «τα οποία είναι πέραν και έξω από την οικονομική κρίση και πρέπει η Ελλάδα με τόλμη και αυτοπεποίθηση να έχει μια συγκροτημένη πολιτική στο πώς θα είναι παρούσα στην ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού ζητήματος. Επ’ ουδενί λόγω η χώρα μας  πρέπει να είναι απούσα από τη λύση αυτή και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν έχει σχέση το ζήτημα αυτό με τη στάση, που ορθώς ετηρήθη στη Νέα Υόρκη ως προς την ονομασία των Σκοπίων, όπου ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μην παραβρεθεί στη συνάντηση των ηγετών κατά της τρομοκρατίας, που συνεκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Εκεί δηλαδή μπορείς να απέχεις και να είσαι παρατηρητής, αλλά εδώ, στο προσφυγικό, πρέπει να έχεις μία συγκροτημένη πολιτική, η οποία και θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και θα καθιστά τη χώρα παίχτη στο παιχνίδι. Γιατί για τα προσεχή χρόνια το προσφυγικό θα κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον και επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να αφεθεί χώρος, ώστε τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η Τουρκία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.