Το εργο των γιατρων εργασιας προιοντος του παρατεταμενου καυσωνα
Με τον καύσωνα των ημερών να επιμένει, πολλές είναι οι ανησυχίες που ανακύπτουν για τους εργαζόμενους στον εξωτερικό χώρο αλλά και τους έχοντες χρόνια σοβαρά νοσήματα, ειδικά εφόσον δεν είναι σαφές στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το κατά πόσο υπάρχει σχετική νομοθεσία για τα εν λόγω ζητήματα, πόσο μάλλον για την ύπαρξη και την λειτουργία του Ιατρού Εργασίας. Για την αποσαφήνιση των παραπάνω ζητημάτων μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας και περιβάλλοντος, καθηγητή του τμήματος Ιατρικής και Κοσμήτορας της σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το ισχύον πλαίσιο προστασίας των εργατών και οι ελλείψεις του
Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως ένα ευτυχές γεγονός ως προς τη θερμική καταπόνηση, είναι ότι η εργασία στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής –τον οποίον κατά βάση αφορούν οι προβλέψεις–, έχει μειωθεί σε σχέση με πριν 50 χρόνια, όπου τότε το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης δεν ήταν μόνο εργατικής φύσεως, αλλά και δημόσιας υγείας, καθώς στα χωράφια, τους εργαζόμενους γονείς, συνοδεύανε τα παιδιά τους. Δεν παρέλειψε επίσης να πει, πως «η Ελλάδα στάθηκε πιο διορατική στις πιθανότητες της γενίκευσης του φαινομένου του καύσωνα, καθώς το σώμα επιθεώρησης εργασίας –παρότι με μικρή ουσιαστική αποτελεσματικότητα– είχε προβλέψει εδώ και αρκετά χρόνια μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα». Το θέμα όμως που ανακύπτει κατά τον κ. Κωνσταντινίδη από την τρέχουσα νομοθεσία, είναι ότι «πρέπει να κηρυχθεί καύσωνας, για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». Ταυτοχρόνως όμως, τόνισε πώς «το Υπουργείο Υγείας ανοίγει κάποιες αίθουσες για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με κλιματισμό, ενώ κάποιες εργασίες παύουν να γίνονται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές προβλέψεις, που δεν είναι δεδομένες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες».
Στάθηκε επίσης και στο γεγονός, ότι η αίσθηση του καύσωνα δεν βασίζεται αυστηρά στη θερμοκρασία, αλλά και σε παράγοντες όπως η υγρασία, και συνεπώς «πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να κηρυχτεί καύσωνας ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες».
Βασική για τον κοσμήτορα της σχολής Επιστημών Υγείας, είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των χειρονακτικών επαγγελμάτων που σταματούν ούτως ή άλλως την εργασία τους με την κήρυξη του καύσωνα και των επαγγελμάτων που πέραν της έκθεσής τους στις ακραίες θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά τους στη δουλεία, δεν υπόκεινται σε περαιτέρω καταπόνηση. Για την δεύτερη κατηγορία, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως «και για αυτές τις μερίδες του πληθυσμού υπάρχει σχετική πρόβλεψη παύσης εργασίας, όταν τα φαινόμενα επιδεινωθούν περισσότερο, ένα μέτρο το οποίο ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι στιγμής».
Τόνισε ωστόσο και την ανάγκη επέκτασης του μέτρου και για άλλες κατηγορίες πολιτών. «Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και την αλιεία που θα βρεθούν σε τέτοιες θέσεις την περίοδο του καύσωνα. Είναι και όσοι εργάζονται ως οδηγοί, καθώς θα βρίσκονται στην εργασία τους υπό εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να εφαρμόζεται λοιπόν η εν λόγω νομοθεσία και σε αυτούς τους επαγγελματίες και βέβαια να τεθούν υπό συζήτηση θέματα, όπως η χορήγηση της αναστολής αυτής, η αύξηση των διαλλειμάτων και η συμπερίληψη των ειδικών κατηγοριών εργαζόμενων, που ενώ έχουν κάποια προβλήματα υγείας εργάζονται κανονικά, την στιγμή που δεν θα έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προσωπικά μέτρα πρόληψης της θερμικής καταπόνησης
Έπειτα ο κ. Κωνσταντινίδης διέψευσε τις γενικευμένες ανησυχίες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία, εστιάζοντας στις ήδη γνωστές βραχυπρόθεσμες επιβαρύνσεις, όπως την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, την απώλεια υγρών και αλάτων, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δυνητικά μπορεί να μας βάλουν σε άλλες περιπέτειες για την υγεία μας, επομένως θα πρέπει να γίνεται πρόσληψη υγρών και ηλεκτρολυτών». Ιδιαίτερη μνεία έδωσε επίσης και στο ότι πρέπει να επιχειρούμε να περιορίζουμε τη θερμοκρασία που ούτως ή άλλως παράγει το σώμα, γεγονός που μπορεί να επιτευχτεί με την κατανάλωση φαγητών που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πράγμα εύκολο, λόγω της τυπικής «μεσογειακής» διατροφής που συνηθίζεται από την ελληνική κουλτούρα το καλοκαίρι.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Γιατρού Εργασίας;
Εστίασε επίσης και στα καθήκοντα του Γιατρού Εργασίας την περίοδο του καύσωνα. «Πριν την έναρξη του καύσωνα, έχει να ετοιμάσει το σχέδιο προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, να συμβάλλει και ο ίδιος στην προετοιμασία της ειδικής αίθουσας που επιβάλλεται να υπάρχει και που συνήθως είναι μια αίθουσα εστιατορίου σε εργοστάσια και σε βιομηχανίες, όπου τα κλιματιστικά θα λειτουργούν ακατάπαυστα για όσους πρέπει να αναπαυτούν και παράλληλα, να φροντίσει τον έλεγχο των υγρών και της διατροφής των εργαζομένων», δήλωσε εξηγώντας τις αρμοδιότητες που καλούνται να περατώσουν.
Αναφορά έκανε επίσης, στα νέα δεδομένα εργασίας των γιατρών εργασίας, καθώς πλέον έχει διευρυνθεί η «παλέτα» των ειδικοτήτων από τις οποίες μπορεί κανείς να εργαστεί ως γιατρός εργασίας. Το βασικό όμως ζήτημα που οδηγεί στη διευκόλυνση του έργου των γιατρών εργασίας, είναι ότι στη χώρα μας η βιομηχανική παραγωγή –που αποτελεί και το κατεξοχήν περιβάλλον δραστηριοποίησής τους- έχει αρχίσει να περιορίζεται δραστικά, με τον κόσμο να στρέφεται στην απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο σχεδιασμός της εργασίας την περίοδο του καύσωνα είναι σαφώς ευκολότερος, αφού υπάρχει η δυνατότητα της τηλεργασίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.