Το Εργαστηρι Λαογραφιας του ΔΠΘ και ο Δημος Κομοτηνης εδωσαν τα «χερια»

Δημιουργία εργαστηρίου προφορικής ιστορίας, «Αναβάθμιση» του Λαογραφικού Μουσείου και δημιουργία ψηφιακού Μουσείου Πόλης, αλλά και κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη ενός ποιοτικότερου τουριστικού προϊόντος

Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας ΣΚΑΣ

«Στόχος μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναβρούν τις μνήμες της Κομοτηνής»

Όχι ένα, αλλά δύο σύμφωνα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υπέγραψε πρόσφατα το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση του Θρακιώτικου Πολιτισμού.

Το πρώτο εξ αυτών αφορά στον Δήμο Κομοτηνής και έρχεται για ακόμα μια φορά να αποδείξει την πίστη των Τμημάτων του ΔΠΘ στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Μανόλη Βαρβούνη, το σύμφωνο αυτό αφορά σε τρεις ξεχωριστές δράσεις.

Η πρώτη αφορά στην δημιουργία ενός εργαστηρίου τοπικής προφορικής ιστορίας και έρχεται σε συνέχεια δράσεων που έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με περιπάτους στην πόλη ή συγκέντρωση μαρτυριών και αφηγήσεων από μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Η πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Δαλκαβούκη, αναπληρωτή καθηγητή του ΤΙΕ, ο οποίος ασχολείται πολλά χρόνια με την προφορική ιστορία και στην Κομοτηνή, έρχεται να συστηματοποιήσει αυτή την δουλειά, συστήνοντας ένα εργαστήρι προφορικής και τοπικής ιστορίας, ώστε όπως εξήγησε ο κ.Βαρβούνης «να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν τις μνήμες της πόλης τους και εν προκειμένω της πόλης μας, της Κομοτηνής».

Η καταγραφή θα γίνει από ομάδες εργασίας, ενώ η διάχυσή τους θα γίνει μέσω ξεναγήσεων, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων και με το περιδιάβασμα της πόλης, για την επί τόπου αξιοποίηση πληροφοριών, ενώ θα δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων στον Δήμο, προσβάσιμη από όλους ηλεκτρονικά, ενώ η διάχυση του επιστημονικού «προϊόντος» θα γίνεται με εκδηλώσεις και ενημερώσεις του κοινού γύρω από τα ιστορικά τοπόσημα της πόλης αυτής και τις μνήμες της ιστορίας που υπάρχουν.

Ψηφιακό Μουσείο Πόλης

Η δεύτερη δράση που περιλαμβάνει το σύμφωνο συνεργασίας του Εργαστηρίου με τον Δήμο Κομοτηνής αφορά στο  Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, όπου όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, σε συνεργασία με τις κ.κ.Νάντια Μαχά και Βασιλική Κράββα, θα προτείνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για τεκμηρίωση νέου υλικού και για ενδεχόμενες αλλαγές στην έκθεση ώστε να συμβαδίζει με τα σύγχρονα δεδομένα, ενώ περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου πόλης για την Κομοτηνή.

Η πολιτιστική κληρονομιά ως εργαλείο προσέλκυσης τουριστών

Το τρίτο σκέλος του συμφώνου έχει αναλάβει η κ. Κατερίνα Μάρκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος και μέλος του εργαστηρίου, και αφορά στην διατύπωση προτάσεων προς τον δήμο, με βάση το σκεπτικό του πώς η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Με πιο απλά λόγια όπως εξήγησε ο Κοσμήτορας «θα αφορούν στο πώς μπορούμε να έχουμε τουριστική κίνηση, με αξιοποίηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, που υπό κάποιους όρους μπορεί να γίνει πόλος έλξης». Όπως εξήγησε ο ίδιος η επιλογή της κ.Μάρκου να ηγηθεί της συγκεκριμένης προσπάθειας, δεν ήταν τυχαία καθώς η ίδια, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας λίγα χρόνια πριν είχε πραγματοποιήσει ένα διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό στις βαλκανικές πόλεις.

Η Κομοτηνή άλλωστε όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης «έχει παρόμοιες συνθήκες για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος με πολλές άλλες πόλεις των Βαλκανίων. Παρόμοια ιστορία, παρόμοια διαδρομή, παρόμοια μνημεία, και στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου έχουν βγει και τα πρακτικά στα αγγλικά σε έναν πολύ ωραίο τόμο με επιμέλεια της κ. Μάρκου». Οι προτάσεις αυτές, εξήγησε, θα κατατεθούν στον Δήμο Κομοτηνής, ούτως ώστε η δημοτική αρχή να τις χρησιμοποιήσει κατά βούληση, ως μια βάση συζήτησης ή ως μια βάση ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ώστε, όπως τόνισε και ο ίδιος, να αναπτυχθεί αυτό που ξέρουμε ότι είναι ζητούμενο για την περιοχή μας.

Η Θράκη στην Αθήνα δια μέσου του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας και με τον Δήμο Περιστερίου, με επίκεντρο ωστόσο και πάλι την περιοχή της Θράκης. Με αφορμή την υφιστάμενη συνεργασία του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου του δήμου με τον κ. Βαρβούνη, ο οποίος διδάσκει στο πλαίσιο διαλέξεων που πραγματοποιούνται, του ζητήθηκε από τον Δήμαρχο και την αρμόδια αντιδήμαρχο κ.Τσιώτα, να αναλάβει επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής αυτής της προσπάθειας που αφορά σε έναν κύκλο μαθημάτων για την ιστορία και την λαογραφία της Θράκης, καθώς και την ιστορία των πληθυσμιακών της ομάδων.  Θα πραγματοποιηθούν όπως εξήγησε ο ίδιος 5 -6 κύκλοι μαθημάτων, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, που θα διασπαρούν μέσα στα δύο εξάμηνα, χειμερινό και εαρινό, ούτως ώστε «η περιοχή μας, ο πολιτισμός της, η ιστορία της, να  αρχίσει να γίνεται γνωστός και στο πλαίσιο μιας εκλαΐκευσης της επιστήμης».

Η αρχή θα γίνει με την ποντιακή λαογραφία, για να ακολουθήσει ο κύκλος «Ιστορία και Παράδοση της Θράκης» τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Είναι πολύ ωραίο ό,τι κάνουμε εδώ, αλλά επειδή υπάρχει και πάρα πολύς κόσμος και βεβαίως τα κέντρα λήψης αποφάσεως σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται στην Αθήνα θα πρέπει να έχουμε μια παρουσία κι εκεί» ανέφερε ο κ.Βαρβούνης εξηγώντας πως αυτό είναι ο λόγος της υπογραφής τέτοιων πρωτοκόλλων, ήτοι «η μεταφορά της γνώσης και της δράσης μας και σε έναν τόπο όπου υπάρχουν κέντρα λήψης αποφάσεων. Γεγονός πολύ σημαντικό διότι αποτελεί μια πηγή διάχυσης υλικού γνώσης και πληροφορίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.