Το εορταστικο μηνυμα για το Μπαιραμ απο τον Τοποτηρητη Μουφτη Κομοτηνης Τζιχατ Χαληλ
Τη Δευτέρα 2 Μαΐου ξεκινά μια από τις μεγάλες γιορτές της θρησκείας των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, το Μπαϊράμι ή Μπαϊράμ, η σπουδαία και μεγάλη εορτή του «Σεκέρ Μπαϊράμι» που γιορτάζεται μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν και μετά την επίσημη απόφαση του καδή που πιστοποιεί την εμφάνιση της νέας σελήνης.
Τη χαρά των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης συμμερίζονται και οι Χριστιανοί κάτοικοι, ανταλλάσσοντας ευχές και σεβόμενοι τη θρησκευτική παράδοση και την πίστη των συμπολιτών μας.
Ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, δρ. Θεολογίας του Ισλάμ και καθηγητής στο Πρόγραμμα Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μας μίλησε για τις παραδόσεις που συνοδεύουν το Ραμαζάν Μπαϊράμ στην περιοχή μας, αλλά και μετέφερε τις ευχές του για όλους τους συμπολίτες μας.
«Να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που αισθάνονται μόνοι»
ΠτΘ: Επιστρέφει φέτος, μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, ο εορτασμός του Μπαϊραμιού σε κανονικές συνθήκες.
Χ.Τ.: Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, απολαύσαμε αυτή την πνευματική γεύση, κάναμε τα ιφτάρ κανονικά, περάσαμε το Ραμαζάνι, περάσαμε την ιερή νύχτα και από την Παρασκευή θα έχουμε την ολοκλήρωση του Κορανίου, και ετοιμαζόμαστε σύμφωνα με την παράδοσή μας οι μουσουλμάνοι για το μπαϊράμι.
Δύο χρόνια τώρα, περάσαμε με προφυλάξεις και αποστάσεις λόγω του κορωνοϊού στα τζαμιά μας, όμως πλέον έχουμε χαλάρωση των μέτρων, κάναμε με χαρά τις ομαδικές προσευχές στα τζαμιά μας, συνεχίζοντας στο Ραμαζάν Μπαιράμ.
ΠτΘ: Θα γιορταστεί κανονικά λοιπόν φέτος το Μπαϊράμι.
Χ.Τ.: Το ραμαζάν είναι νηστεία, και τώρα με το μπαϊράμ, που είναι γιορτή, όλοι θα κάνουν επισκέψεις στους συγγενείς τους, ιδίως τους πιο ηλικιωμένους, ενώ και τα παιδιά αγοράζουν δώρα, ενώ στα σπίτια γίνονται γλυκά, με ειδικές συνταγές που έχει η κάθε οικογένεια, για να δώσουν κάτι στους επισκέπτες τους.
Όμως είναι σημαντικό, αφού έχουμε εκπληρώσει το θρησκευτικό κομμάτι και έχουμε εκπληρώσει τη νηστεία, να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που αισθάνονται μόνοι. Είναι η στιγμή οι ευχές μας και η προσευχή να φτάσει στο Δημιουργό.
Η γιορτή άλλωστε φέρνει μήνυμα ειρήνης. Εμείς που βρισκόμαστε σε ένα ευλογημένο τόπο, υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, βλέπουμε πως ο πόλεμος δεν κάνει σε κανένα καλό.
Οι συμπολίτες μας Χριστιανοί πέρασαν κανονικά το Πάσχα, με γεμάτες εκκλησίες, και τα τζαμιά επίσης είχαν πολύ κόσμο, και πιστεύω πως η προσευχή της γιορτής το πρωί της Δευτέρας, θα γίνει με την ίδια ζέση όπως και πριν την πανδημία.
Παρά την οικονομική κρίση, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λόγους να χαρούν και να υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα στην οικογένεια και την κοινωνία.
«Μερικά πράγματα έχουν εξελιχθεί λόγω της τεχνολογίας»
ΠτΘ: Υπάρχουν έθιμα και παραδόσεις που τηρούνταν στο παρελθόν και έχουν ατονήσει στο πέρασμα του χρόνου;
Χ.Τ.: Δεν το πιστεύω. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις παραδόσεις μας, απλώς μερικά πράγματα έχουν εξελιχθεί λόγω της τεχνολογίας.
Μερικές φορές ο άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του πάρα πολύ απασχολημένο, και αντί των επισκέψεων δια ζώσης μπορεί να μιλούν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όμως ποτέ δεν ξεχνούν τους γονείς και τους συγγενείς τους.
Ακόμα και στο δρόμο βλέπουμε τις οικογένειες να κάνουν επισκέψεις, κάτι που είναι πολύ καλό, ενώ υπάρχει ανταλλαγή ευχών, ακόμα και στο δρόμο, και με τους χριστιανούς συμπολίτες μας, όπως κάναμε και εμείς το Πάσχα.
Υπάρχει αλληλεγγύη , αδερφοσύνη, ακόμα και ένα χαμόγελο όταν περπατάς στο δρόμο σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα την ημέρα της γιορτής αυτής.
ΠτΘ: Ποιες είναι οι ευχές σας προς τους συμπολίτες μας;
Χ.Τ.: Οι ευχές μου είναι πάντοτε για το καλό του τόπου μας, για την ειρηνική συμβίωση, την αλληλεγγύη, αδερφοσύνη και ό,τι καλό επιθυμεί ο κάθε μουσουλμάνος, αλλά και κάθε συνάνθρωπος μας. Ο Θεός να δέχεται τις ευχές όλων μας, για το καλό του κόσμου, και να μην υπάρχει πόλεμος, και όλα τα αρνητικά. Καλό Μπαϊράμ, και ευχόμαστε να είμαστε καλά και του χρόνου.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.