Το διαθλασιμετρο εχει σωσει… ματια στους παιδικους σταθμους της Κομοτηνης

Οι «ύπουλες» οφθαλμολογικές παθήσεις και η αξία της πρόληψης σε νεαρή ηλικία

Τετ-α-τετ με το διαθλασίμετρο, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο οπτικής οξύτητας, βρέθηκαν χθες περί τα 100 παιδάκια, που φιλοξενούνται στον βρεφονηπιακό σταθμό «Λιλιπούπολη». Οι υπεύθυνοι του σταθμού, σε συνεργασία με τη Λέσχη Lions «Ορφέας», τη Λέσχη Leo «Θράξιππος», αλλά και το ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής, διοργάνωσαν δωρεάν προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, για τον εντοπισμό τυχόν «ύπουλων» παθήσεων στην όραση των παιδιών. 

Στέλιος Βαχανελίδης «Όταν μιλάμε για την όραση, οι γονείς δεν είναι ότι παραβλέπουν, αλλά δε διαπιστώνουν καν ότι το παιδί έχει πρόβλημα»

Το διαθλασίμετρο, που χρησιμοποιήθηκε, είχε αγοραστεί προ τριετίας με πρωτοβουλία της Λέσχη Lions Κομοτηνής και έγινε δωρεά στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να εξετάζονται τακτικά όλα τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης μας. Η αξία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, καθότι, σύμφωνα με τον ταμία των Lions, Στέλιο Βαχανελίδη, στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών έχουν εξεταστεί περισσότερα από 700 παιδάκια, εκ των οποίων αρκετά βρέθηκαν με μυωπία ή άλλες παθήσεις των ματιών. «Οι γονείς έχουν τη διάθεση να παρατήσουν τα πάντα και να ασχοληθούν αποκλειστικά με το παιδί», αναγνώρισε ο κ. Βαχανελίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι παθήσεις των ματιών έχουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα. «Όταν μιλάμε για την όραση, δεν είναι ότι παραβλέπουν, αλλά δε διαπιστώνουν καν ότι το παιδί έχει πρόβλημα», σημείωσε. «Γιατί όταν πονάει κάπου, θα πει ότι πονάει», προσέθεσε, για να αντιτείνει πως «το μάτι όμως συνήθως προσαρμόζεται». «Δηλαδή μπορεί το παιδάκι να βλέπει θολά, αλλά να το θεωρεί φυσιολογικό και να μην παραπονιέται», συμπλήρωσε. «Μάλιστα εντοπίστηκε και περίπτωση, όπου παιδί από το ένα μάτι δεν έβλεπε καθόλου», αποκάλυψε, επισημαίνοντας ότι οι γονείς του δεν το είχαν καταλάβει και έμειναν έκπληκτοι όταν τους ανακοινώθηκε η διάγνωση.
 
Από τη διαδικασία λοιπών των προληπτικών ελέγχων, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν εγκαίρως και να απευθυνθούν σε γιατρό οφθαλμίατρο για την κατάλληλη θεραπεία. «Το σημαντικό είναι ότι το παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να γιατρευτεί», τόνισε ο κ. Βαχανελίδης, για να επισημάνει ότι «αντίθετα, όταν φτάνει στο σχολείο και πλέον διαπιστώνεται ότι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καταλήγει να φοράει γυαλιά και τα κουβαλάει σε όλη τη ζωή του ή μέχρι τουλάχιστον να φτάσει στην ενήλικη ζωή, όποτε μπορεί να κάνει μια επέμβαση αν το επιθυμεί». «Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα προλάβουμε», κατέληξε.

Σοφία Ανέστη «Μολονότι περνάμε μια περίοδο κρίσης, νομίζω ότι έχουμε επιστρέψει στις παλιές αξίες και έχουμε καταλάβει την αξία της οικογένειας»

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια της «Λιλιπούπολης», κ. Σοφία Ανέστη, εξήρε την πρωτοβουλία των Lions και συνηγόρησε στο ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Επιπλέον διέκρινε ότι οι γονείς, παρ’ όλη την κρίση και τις πολλαπλές υποχρεώσεις τους, δεν αμελούν καθόλου για την υγεία των παιδιών. «Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους γονείς οι οποίοι κοιτάζουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους», τόνισε. «Μολονότι τώρα περνάμε μια περίοδο κρίσης», προσέθεσε, «νομίζω ότι έχουμε επιστρέψει στις παλιές αξίες, έχουμε καταλάβει την αξία της οικογένειας και οι γονείς κοιτάζουν να είναι όσο γίνεται καλύτεροι και σωστοί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.