«Το δεντρο της ζωης» απο την περιβαλλοντικη ομαδα του 3ου Γυμνασιου

Για μια ακόμη φορά το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις δραστηριότητές του και μας αισιοδοξεί ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο εφόσον μαθητές και καθηγητές έχουν μετατρέψει το σχολείο σε κυψέλη γνώσης και δημιουργικότητας. Και μάλιστα καιρούς δύσκολους που η παιδεία βάλλεται πανταχόθεν. Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος «Δημιουργώ τέχνη από τα απορρίμματα» η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με την καθοδήγηση και επίβλεψη της Διευθύντριας Κερατσώς Γεωργιάδου και της καθηγήτριας Ελισάβετ Κουτσογιάννη εργάστηκε με ενθουσιασμό και μεράκι και κατόρθωσε να κατασκευάσει το «Δέντρο της Ζωής».
Το «Δέντρο της Ζωής» αποτελείται από 1000 περίπου πλαστικά μπουκάλια, που, αφού συγκέντρωσαν οι μαθητές, επαναχρησιμοποίησαν ως υλικό διαμορφώνοντάς τα με ειδική τεχνική. Τα κομμάτια αυτά βάφτηκαν στα χρώματα του «κύκλου των χρωμάτων», ώστε να μεταδίδουν την ελπίδα πως μπορούμε από τα απορρίμματα με κατάλληλη επεξεργασία να παράγουμε όμορφα αντικείμενα, για να διατηρούμε στο μέλλον το φυσικό μας χώρο καθαρό και περιποιημένο. Στη συνέχεια βιδώθηκαν σε μια ξύλινη βάση που αποτελεί και τον κύριο κορμό του δένδρου δημιουργώντας τα κλαδιά του με τρόπο πρωτότυπο και θεαματικό. Η ξύλινη κατασκευή υπήρξε προσφορά γονέα μαθητή του σχολείου.
Οι μαθητές και οι υπεύθυνες καθηγήτριες εργάστηκαν με επιμονή και ζήλο περίπου δύο μήνες για την ολοκλήρωση της κατασκευής σε αίθουσα του υπογείου του σχολείου εκτός ωρών διδασκαλίας μετά το πέρας των μαθημάτων. Η προσέλευση των παιδιών ήταν μεγάλη, καθώς επέδειξαν συγκινητικό ενδιαφέρον, ενώ κοπίασαν όλο αυτό το διάστημα με μεγάλη διάθεση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και την επίτευξη του κύριου στόχου του προγράμματος που ήταν: να κατανοήσουν οι μαθητές ότι μπορούμε να μεταβάλουμε οτιδήποτε άχρηστο και ευτελές σε κάτι χρήσιμο και αισθητικά όμορφο, αξιοποιώντας ακόμα και τα απορρίμματα που εμείς οι ίδιοι με περισσή ευκολία παράγουμε και πετάμε βρομίζοντας το περιβάλλον .
Το «Δέντρο της Ζωής» εκτίθεται αυτές τις μέρες στον αίθριο χώρο του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και αποτελεί μέρος του στολισμού του σχολείου ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της έκθεσης αφίσας των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ που οργάνωσε η κ. Κιουτσούκη Π. και που φιλοξενείται στους χώρους του σχολείου στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών και σε συνεργασία με το GOETHE INSTITUT.

Το μήνυμα της ιδιότυπης και καλλιτεχνικής έμπνευσης κατασκευής

 

Αυτή η ιδιότυπη και καλλιτεχνικής έμπνευσης κατασκευή ταυτόχρονα μεταδίδει και το εξής μήνυμα για τη νέα χρονιά που σε λίγο πλησιάζει : η ανθρώπινη επινοητικότητα και η δημιουργική φαντασία μπορούν να αξιοποιήσουν οτιδήποτε άσχημο, περιφρονημένο και ταπεινό υπάρχει στο περιβάλλον μας μετατρέποντάς το σε αισθητικά ωραίο. Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, το Ωραίο στη ζωή μας και ας μάθουμε στα παιδιά μας στο σχολείο την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση των απορριμμάτων κάτι επιτακτικό για την προστασία της Γης μας στον 21ο αιώνα !

Ευχαριστίες

 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Κερατσώ Γεωργιάδου, Διευθύντρια 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και η Ελισάβετ Κουτσογιάννη, καθηγήτρια ΠΕΟ1 ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν στην ευόδωση της προσπάθειας.

Το σκεπτικό και ο στόχος του προγράμματος

Με σκεπτικό ότι τα απορρίμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας οι υπεύθυνες καθηγήτριες προσπάθησαν να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει στα άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, όπου το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια είναι επιτυχημένο αλλά, όπως φαίνεται, όχι όσο θα μπορούσε γιατί λείπει κάτι βασικό: ακόμα περισσότερα σκουπίδια για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν ότι στη συγκεκριμένη χώρα μόνο το 4% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές και ότι οι αρχές εξετάζουν τρόπους να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια. Ήδη εισάγουν από τη Νορβηγία, η οποία καταβάλλει και το σχετικό αντίτιμο, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισάγουν από την Ιταλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που εξαρτώνται από χωματερές.
Με την καύση και την παραγωγή ενέργειας έχουν σήμερα ρεύμα 250.000 νοικοκυριά ενώ καλύπτεται το 20% των αναγκών του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.