Το ανανεωμενο Ελληνικο Ανοιχτο Πανεπιστημιο συστηθηκε στους Κομοτηναιους

Η μείωση διδάκτρων και οι στρατηγικοί στόχοι για περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φυσιογνωμία και το ακαδημαϊκό περιεχόμενο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου είχαν δεκάδες συντοπίτες μας το περασμένο Σάββατο, στην εκδήλωση γνωριμίας που διοργάνωσε το Ίδρυμα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Το ΕΑΠ αποτελεί ήδη ένα από τα δυναμικότερα ελληνικά πανεπιστήμια, στους κόλπους του οποίου βρίσκουν η ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, κατάρτιση και εξειδίκευση παραπάνω από 30.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. 

Θερμή υποδοχή από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών

Η νέα διοίκηση του Ιδρύματος έτυχε θερμής υποδοχής κατά την παρουσία της στην πόλη μας, ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστο Μέτιο, και τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη. Αμφότεροι στους χαιρετισμούς τους υπογράμμισαν τον βαρύνοντα ρόλο, που έχει αποκτήσει η λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην εποχή μας, ενώ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν ότι στην Κομοτηνή λειτουργεί πύλη-πόλος του ΕΑΠ και υποδηλώνει τη στενότερη σχέση του με την τοπική μας κοινωνία.
 
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της διοίκησης και του ακαδημαϊκού δυναμικού του Ιδρύματος περιέγραψαν διεξοδικά στους παρευρισκόμενους τις δυνατότητες που προσφέρει το ΕΑΠ για σπουδές εξ αποστάσεως σε μια σειρά από γνωστικά αντικείμενα, ενώ απαρίθμησαν και μια σειρά από αλλαγές, που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε σχεδιάζονται και αποσκοπούν στη περαιτέρω ανταπόκριση του Πανεπιστημίου στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. 

Οι στρατηγικοί στόχοι της νέας διοίκησης του ΑΕΠ

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ, κ. Βασίλης Καρδάσης προανήγγειλε την ανανέωση των θεματικών ενοτήτων και το άνοιγμα σε νέα επιστημονικά πεδία, την αντικατάσταση της κλήρωσης με άλλον, πιο δίκαιο τρόπο επιλογής των υποψήφιων φοιτητών, καθώς επίσης την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος προς τους φοιτητές, για να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία μας.

Για το τελευταίο σχεδιάζεται να αυξηθούν οι υποτροφίες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να σπουδάσουν στο αντικείμενο, που επιθυμούν. 

Η μείωση του κόστους σπουδών πρώτο δείγμα προθέσεων της νέας διοίκησης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του ΑΕΠ, κ. Φραγκίσκος Κολίσης, που παρουσίασε ως πρώτο δείγμα προθέσεων της νέας διοίκησης τη μείωση των διδάκτρων από τη φετινή χρονιά. «Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε πιο άμεσα ήταν μια μικρή μείωση του κόστους και ενέργειες στην κατεύθυνση της ποιοτικής μας αναβάθμισης», σημείωσε, για να προαναγγείλει κι εκείνος την αύξηση των υποτροφιών και σημαντικές αλλαγές, προς την κατεύθυνση της ανταπόκρισης στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

«Συνεχώς με εκπλήσσει η αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», τόνισε, «και έτσι νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη την υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το φέρουμε ακόμα πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε να εξυπηρετήσουμε πέρα από τις αρχικές προοπτικές του -που ήταν να δώσει τη δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους, που δεν μπόρεσαν για τον οποιοδήποτε λόγο να σπουδάσουν- να καλύψουμε τώρα κι άλλες κοινωνικές αναγκαιότητες, όπως να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους, που λόγω της κρίσης δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από τους τόπους που ζουν για να σπουδάσουν». «Από την άλλη μεριά δεν κάνουμε τα ίδια ακριβώς αντικείμενα που κάνουν τα άλλα πανεπιστήμια», επισήμανε ο κ. Κολίδης, τονίζοντας ότι «εμείς δίνουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουν πράγματα, που τους διευκολύνουν και στην κοινωνική τους ανέλιξη αλλά και στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.