Το 60% αγγιξε η συμμετοχη στην απεργια του ΕΦΚΑ στην Κομοτηνη

Προβλήματα τόσο με το νέο νομοσχέδιο, όσο και από την υποστελέχωση έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Κομοτηνής

Την αντίθεσή τους στις αλλαγές τις οποίες φέρνει το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ» που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Φορέα στην Κομοτηνή, που συμμετείχαν την πανελλήνια απεργία που προκήρυξε ο συνδικαλιστικός τους φορέας.

Με τη συμμετοχή στην Κομοτηνή να πλησιάζει το 60%, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΦΚΑ ώστε να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές, αλλά και να ζητήσουν την ενίσχυση του υποκαταστήματος, που υποστηρίζει ουσιαστικά όλη την Περιφέρεια, με προσωπικό και υλικό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου φορέα, που συγχώνευσε μόνο τυπικά τους διάφορους ασφαλιστικούς φορείς.

Προβλήματα δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο

Η αντίδρασή τους στο νέο νομοσχέδιο, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα μέσα από τους μετακλητούς Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές, που θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, όμως φοβούνται πως δε θα έχουν καμία γνώση κι εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα.

Οι εργαζόμενοι όμως αντιδρούν και στην παράδοση της ακίνητης περιουσίας του φορέα και των περίπου 400 ακίνητων του στην ΑΕ ειδικού σκοπού που δεν θα ελέγχεται από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μεγάλο θέμα η υποστελέχωση και η έλλειψη εκπαίδευσης

Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα που επηρεάζουν όλο το Φορέα, οι εργαζόμενοι στην Κομοτηνή έχουν να αντιμετωπίσουν και το μεγάλο ζήτημα της υποστελέχωσης που πλήττει την υπηρεσία της περιοχής μας.

Το ήδη σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπήρχε πριν τη συνένωση των ταμείων, οξύνθηκε αφενός γιατί ήρθαν πολλά ταμεία με περισσότερες αρμοδιότητες, αφετέρου γιατί από την κεντρική υπηρεσία της Κομοτηνής δημιουργήθηκαν δύο άλλες, το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) και το ΠΕΚΑ (Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης) χωρίς να γίνει πρόσληψη νέου προσωπικού, και η στελέχωσή τους, παρότι είναι περιφερειακές δομές, έγινε μόνο από υπαλλήλους που ήταν ήδη στην Κομοτηνή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ελάχιστοι υπάλληλοι, στους οποίους δεν έγινε εκπαίδευση για την λειτουργία των διαφορετικών εφαρμογών που «κληρονόμησαν» από τους προηγούμενους φορείς, αλλά και ο υλικοτεχνικός τους εξοπλισμός είναι παλιός.

Αποτέλεσμα είναι ένας υπάλληλος να ξοδεύει πολύ χρόνο για να περάσει από το ένα σύστημα στο άλλο, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει ασφαλισμένους σε διαφορετικά ταμεία.

Το κοινό που έχουν επαφή με αυτούς, κατανοούν την προσπάθεια που κάνουν, και όπως σημείωσαν, θέλουν να εξυπηρετήσουν όλους, αλλά πολλές φορές είναι πάνω από τη δύναμή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.