Το 3ο Γυμνασιο και το Γυμνασιο Ν. Σιδηροχωριου εκπροσωποι της Ροδοπης στη «μικρη Ολυμπιαδα» της Πρωτης Σερρων

30 λαμπαδηδρόμοι μαθητές μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα της 12ης Μαθητιάδας στην Κομοτηνή

Η Μαθητιάδα είναι μια μεγάλη αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική διοργάνωση, που ξεκίνησε πειραματικά σα μια σχολική δραστηριότητα τοπικής εμβέλειας, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν αναγνωρισμένο θεσμό, που έχει θεσμοθετηθεί από το ελληνικό κράτος και έχει αγκαλιαστεί από τη μαθητιώσα νεολαία, από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η «καρδιά» της Μαθητιάδας «χτυπάει» στη γενέτειρά της, την Πρώτη Σερρών, όπου κάθε άνοιξη δίνουν ραντεβού εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων, για να αγωνιστούν στο σύνολο σχεδόν των ολυμπιακών αθλημάτων. Στην ουσία η Μαθητιάδα αποτελεί μια προσομοίωση της Ολυμπιάδας για μαθητές γυμνασίου, με σκοπό να τους μυήσει στις αξίες και τα ιδεώδη του ολυμπισμού. Παράλληλα, μάλιστα, με τα αθλήματα γίνονται διάφορες άλλες πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου δραστηριότητες.


 
Στο φετινό ραντεβού, που σηματοδοτεί τη 12η διοργάνωση της Μαθητιάδας, παρόντες από το νομό Ροδόπης θα είναι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου. Οι «εκπρόσωποι» του νομού μας θα σμίξουν με εκατοντάδες συνομηλίκους τους την Παρασκευή 15 Απριλίου, για να συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή του Ολυμπισμού, η οποία θα κρατήσει έως και Τρίτη, 19 του ίδιου μήνα.
 

Ωστόσο, την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από το κλίμα και από τα μηνύματα της γιορτής, που στήνεται κάθε χρόνο στην Πρώτη Σερρών, είχαν χθες 30 μαθητές και μαθήτριες από 8 γυμνάσια του νομού μας, που υποδέχτηκαν την ολυμπιακή φλόγα της 12ης Μαθητιάδας στην Κομοτηνή. Οι νεαροί λαμπαδηδρόμοι μετέφεραν τη φλόγα από το ύψος των γεφυρών της δυτικής εισόδου μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αφής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη χρονιά, που ενόψει της έναρξης της Μαθητιάδας και με τη συνεργασία των οικείων δήμων και των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε σε 55 πόλεις και χωριά της Βορείου Ελλάδας.


 
Στη σχετική τελετή, που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή,  παρόντες εκτός από τους μαθητές ήταν αρκετοί εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μαίρη Κοσμίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, και ο εμπνευστής του θεσμού, κ. Γιώργος Γάλλος.

Μαίρη Κοσμίδου

«Από τον όμορφο πολυπολιτισμικό και φιλόξενο τόπο μας στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης σε όλους τους λαούς της γης»

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Κοσμίδου υπενθύμισε πως η φλόγα της Μαθητιάδας αντιπροσωπεύει το αιώνιο σύμβολο ειρήνης και ευγενούς άμιλλας των λαών, καθώς και ότι στην αρχαιότητα σταματούσε τους πολέμους και σηματοδοτούσε την ολυμπιακή εκεχειρία. «Αντιπροσωπεύει αυτό που σήμερα ενώνει σε όλον τον κόσμο, ανθρώπους με ξεχωριστή θρησκεία, γλώσσα και πολιτισμό», επισήμανε, «σε μια περίοδο που το αίτημα για παγκόσμια ειρήνη είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ». «Η στάση της φλόγας στην πόλη μας», συνέχισε, «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που συμμετείχαν, αλλά και τους συμπολίτες μας. Από εδώ λοιπόν, από τον όμορφο πολυπολιτισμικό και φιλόξενο τόπο μας στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης σε όλους τους λαούς της γης».

Νατάσα Λιβεριάδου
 
«Να γίνει σύμβολο η φλόγα που κρατάτε στα χέρια σας και πάντα με καθαρό σώμα και με καθαρή ψυχή να αγωνίζεστε στην υπόλοιπη ζωή σας»

Στο ίδιο πνεύμα και το μήνυμα της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσας Λιβεριάδου, που απευθυνόμενη καταρχήν προς τους μαθητές, παρατήρησε ότι πρέπει να έχουν μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια, που συμμετείχαν στην υποδοχή της ολυμπιακής φλόγας στην πόλη μας. «Να είστε γεροί», τους ευχήθηκε, «να έχετε καλή ζωή, να προσπαθείτε και να κάνετε πάντα τον αγώνα τον καλό, να γίνει σύμβολο η φλόγα που κρατάτε στα χέρια σας και πάντα με καθαρό σώμα και με καθαρή ψυχή να αγωνίζεστε στην υπόλοιπη ζωή σας».

Χρήστος Γαντζίδης
 
«Η φλόγα για εμάς τους εκπαιδευτικούς συμβολίζει την ελπίδα, η οποία εκπέμπεται από τη μαθητιώσα νεολαία μας»

«Η φλόγα για εμάς τους εκπαιδευτικούς συμβολίζει την ελπίδα», τόνισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του γραφείου φυσικής αγωγής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Χρήστος Γαντζίδης. «Την ελπίδα που εκπέμπεται μέσα από τη μαθητιώσα νεολαία μας», έσπευσε να επισημάνει, «η οποία είναι η ελπίδα μας για το αύριο της πόλης και της χώρας μας». Κλείνοντας ευχήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνεται κάθε χρόνο, ώστε τα μηνύματα του θεσμού να μεταδίδονται τόσο στη νεολαία, όσο κυρίως στους μεγαλύτερους, ενώ παρότρυνε τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα και πάντα να προσπαθούν για κάτι καλύτερο στην προσωπική τους ζωή.

Γιώργος Γάλλος
 
«Όταν προσπαθείς μία, όταν προσπαθείς δύο, στο τέλος θα το καταφέρεις»

Τέλος, ο κ. Γάλλος στάθηκε στο σύνθημα της φετινής Μαθητιάδας, που είναι «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», τονίζοντας με αφορμή αυτό ότι η διοργάνωση προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές το μήνυμα να αγωνίζονται και να μη φοβούνται την αποτυχία». «Όταν προσπαθείς μία, όταν προσπαθείς δύο, στο τέλος θα το καταφέρεις», τόνισε με έμφαση, παρατηρώντας ότι «κάπως έτσι η Μαθητιάδα, μετά από 15 χρόνια ύπαρξης, κατόρθωσε φέτος για πρώτη φορά να βγάλει τη δάδα της, να βγάλει το μήνυμά της από τα στενά πλαίσια της Πρώτης Σερρών και να τα μεταφέρει σε συνολικά 55 πόλεις και χωριά της Βορείου Ελλάδος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.