Το 2ο Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης: Ενα σχολειο προτυπο με περιβαλλοντικη συνειδηση, βραβευσεις και κοινωνικη υπευθυνοτητα

«Δεν επιδιώκουμε την πειθαρχία, αλλά την αυτοπειθαρχία», δηλώνει η διευθύντρια Μαριγούλα Παπανικολάου

Με έντονη δράση και ουσιαστική παρουσία στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής υπευθυνότητας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής διακρίθηκε τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, αποσπώντας δύο σημαντικές βραβεύσεις για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε πληθώρα δράσεων με στόχο την ενίσχυση του ενεργού πολίτη και της αυτοπειθαρχίας των μαθητών.

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Μαριγούλα Παπανικολάου, μιλώντας για το έργο που συντελείται στο σχολείο, εξήγησε ότι οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο διαγωνισμούς με περιβαλλοντική θεματολογία. Ο πρώτος διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όπου οι μαθητές δημιούργησαν ένα εικαστικό κολάζ με θέμα «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζω ζωή», το οποίο αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης εργασίας. Το έργο αυτό τους χάρισε την πρώτη τους βράβευση.

Η δεύτερη διάκριση ήρθε μέσα από τον διαγωνισμό “followgreen” του Δήμου Κομοτηνής. Όπως ανέφερε η κ. Παπανικολάου, «με ανακυκλώσιμα ρούχα τα παιδιά δημιούργησαν ένα έργο τέχνης με χρωματιστά αερόστατα και κατέκτησαν την 3η θέση». Σε αυτόν τον διαγωνισμό την πρωτοβουλία είχε η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης, με τη συμμετοχή παιδιών διαφορετικών ηλικιών, ενισχύοντας τη συμπερίληψη και τη συνεργασία.

Δενδροφύτευση και φροντίδα με ευθύνη και αγάπη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το σχολείο πραγματοποίησε δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο, σε συνεργασία με τη Λέσχη Lions “Ορφέας” και την πρόεδρο κ. Ζωή Κοσμίδου. Όπως τόνισε η διευθύντρια, «φυτέψαμε δέντρα γιατί έχουμε ανάγκη από σκιά, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα παιδιά υιοθέτησαν από ένα δέντρο ανά τμήμα και ανέλαβαν την ευθύνη για τη φροντίδα του». Ακόμα και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν καταστρώσει σχέδια ώστε τα νεοφυτεμένα δέντρα να συνεχίσουν να ποτίζονται.

Η φιλοσοφία του σχολείου: αυτοπειθαρχία και συνεργασία

Η έννοια της αυτοπειθαρχίας είναι κεντρική στη φιλοσοφία του σχολείου, όπως εξηγεί η κ. Παπανικολάου: «Δεν επιδιώκουμε την επιβαλλόμενη πειθαρχία. Στοχεύουμε στην αυτοπειθαρχία μέσω ουσιαστικών δράσεων. Όταν το παιδί έχει έναν ενδιαφέροντα στόχο, όταν εμπλέκεται με τρόπο δημιουργικό, το ίδιο το παιδί διδάσκεται να αυτορρυθμίζεται και σέβεται το κοινωνικό πλαίσιο».

Συνεχής δημιουργικότητα και για την επόμενη σχολική χρονιά

Ανάμεσα στις υπόλοιπες δράσεις ξεχώρισαν και καλλιτεχνικά έργα αφιερωμένα στην τραγωδία των Τεμπών, τα οποία, όπως επεσήμανε η διευθύντρια, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου. «Τα παιδιά δημιούργησαν δύο καταπληκτικά συνεργατικά έργα. Είναι καλό οι συμπολίτες μας να τα δουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σχολείο σχεδιάζει να συνεχίσει σε ανάλογους ρυθμούς και την επόμενη σχολική χρονιά. Οι δράσεις στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης και της εκπαίδευσης του ενεργού πολίτη έχουν ήδη αρχίσει να προγραμματίζονται, με ανοιχτό πνεύμα για νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες που θα προκύψουν.

Αντίο με αγάπη και ευχές στους μαθητές

Τέλος, απευθυνόμενη στους μαθητές, η κ. Παπανικολάου ευχήθηκε: «Να παίξουν πολύ, να χαρούν το καλοκαίρι και να ενισχύσουν τις φιλίες τους. Να επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, ξεκούραστοι και γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις».

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ενός σχολείου που δεν αρκείται στη θεωρητική γνώση, αλλά προχωρά σε πράξη, ενδυναμώνοντας τη νέα γενιά μέσα από ουσιαστικές εμπειρίες μάθησης, κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.