Το 1ο βραβειο κατεκτησε η Ελλαδα στον διαγωνισμο “Give me 5!”

Που αφορά στην αντιμετώπιση των διακρίσεων και την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ παιδιών Ρομά, με παιδιά που δεν είναι Ρομά

Aνακοινώθηκαν σήμερα σε ειδική τελετή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, οι νικητές του διαγωνισμού «Πέντε τρόπους θα σου πω… (Give me 5!»). Πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό σχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής με στόχο την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των παιδιών Ρομά, με άλλα παιδιά που δεν είναι Ρομά.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της εκστρατείας της «για τους Ρομά, μαζί με τους Ρομά» και διήρκησε  από το Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, με την συμμετοχή χιλιάδων παιδιών (ηλικίας 7 έως 10 ετών) από σχολεία σε όλη την ΕΕ.

Το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού πήγε στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών – Βαρηκόων Πανοράματος Θεσσαλονίκης, για το μήνυμά τους «Η γέφυρα που μας ενώνει… Το σχολείο είναι μία γέφυρα που ενώνει όλους τους πολιτισμούς». Το σχέδιό τους απεικονίζει την ενότητα μεταξύ των παιδιών,  έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη δημόσια ψηφοφορία και στον τομέα της δημιουργικότητας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του μηνύματος (τα παιδιά τα ενώνουν κοινά θέματα, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, κ.λπ.) και βαθμολογήθηκε καλά όσον αφορά την καλλιτεχνική του ποιότητα.

Το 2ο βραβείο πήγε στο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο του Milotice στην Τσέχικη Δημοκρατία (Základni škola a materšká škola Milotice), το μήνυμα των οποίων ήταν  «Ένας κόσμος για όλους… Όλα τα παιδιά νοιώθουν με τον ίδιο τρόπο τον φόβο, το άγχος, τη χαρά, το γέλιο, την αυτοπεποίθηση. Μοιάζουμε όλοι σε αυτά».

Η Ουγγαρία και συγκεκριμένα το Καλλιτεχνικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Mures László, Nyíregyháza έλαβε το τρίτο βραβείο με το μήνυμα  «Λάμψε, ήλιε! Προερχόμαστε από διαφορετικούς τόπους, αλλά μοιραζόμαστε πράγματα που μας συνδέουν» παρουσιάζοντας δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται τα παιδιά, το οποίο έλαβε και την υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της καλλιτεχνικής ποιότητας.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών σημείων επαφής Ρομά και ΜΚΟ. Επελέγησαν 19 σχέδια από τα 589 που υποβλήθηκαν συνολικά – ένα από κάθε συμμετέχουσα χώρα. Τα εν λόγω 19 εθνικά σχέδια υποβλήθηκαν σε διαδικτυακή δημόσια ψηφοφορία με την οποία καθορίστηκαν τα 12 σχέδια που συμμετείχαν στην τελική κρίση.

Κάθε νικητής έλαβε κουπόνια για βιβλία και υλικά καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για το σχολείο του, ενώ μετά την τελετή απονομής των βραβείων, τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι γονείς παρακολούθησαν πρόγραμμα περιήγησης και άλλες δραστηριότητες στην Αθήνα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ευάγγελο Παπαθανασίου, για τη λεπτομερή αδημοσίευτη, μέχρι τη στιγμή της συγγραφής αυτού του αρχαιολογικού οδηγού, προσανασκαφική μελέτη και παρατηρήσεις του, εκτενή χρήση των οποίων έγινε στο “Α” και “Β” τμήμα του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.