Τμηματα ενταξης σε 8 σχολεια του Δημου Κομοτηνης

Για την ενίσχυση και την καθοδήγηση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες

Την ίδρυση Τμημάτων ένταξης σε 8 σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κατά την έκτακτή συνεδρίασή του την Παρασκευή 27 Μαΐου.
 
Τα Τμήματα Ένταξης αποτελούν το βασικό ενταξιακό θεσμό στα σχολεία γενικής παιδείας, με σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο, μιας και παρέχουν ειδική εκπαίδευση προσαρτημένη απόλυτα στην εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής μονάδας.
 
Σε κάθε τμήμα φοιτούν μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Ε.Ε.Α.) που χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης και καθοδήγηση. Πρόκειται για μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και ως εκ τούτου, εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλή σχολική επίδοση.
 
Τμήματα ένταξης πρόκειται να λειτουργήσουν σε σχολεία που υπάρχουν παιδιά με αυτές τις ανάγκες, δηλαδή στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, στο Δημοτικό Σχολείο Ροδίτη, στο 4ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό και στο 3ο Μειονοτικό Δημοτικό.
 
Τα τμήματα αυτά διαθέτουν εκπαιδευτικό προσωπικό με ανάλογη ειδίκευση ή επιμόρφωση, το οποίο εργάζεται σε πολλαπλά επίπεδα, εφαρμόζοντας ειδικά προγράμματα προκειμένου να παρέμβει αποτελεσματικά, αφενός διευκολύνοντας τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου πληροφορώντας και συμβουλεύοντας τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης.
 
Μάλιστα σε περιοχές πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά τόσο ανομοιογενείς και μάλιστα φτωχές, όπως ο νομός Ροδόπης, όπου οι οικογένειες κατώτερων κοινωνικοπολιτισμικών στρωμάτων υποφέρουν από την κρίση και την ανεργία, τα παιδιά αυτών των οικογενειών και συνάμα μαθητές με δυσκολίες μάθησης και Ε.Ε.Α. στηρίζονται σημαντικά μέσα από αυτή τη δομή, ενώ το κόστος λειτουργίας είναι μηδαμινό, γιατί τα τμήματα ένταξης θα λειτουργούν σε αίθουσες των σχολείων, που θερμαίνονται και καθαρίζονται έτσι κι αλλιώς, ενώ το μοναδικό τους έξοδο θα είναι το κόστος γραφικής ύλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.