Τις μοναδικες δημιουργιες τους παρουσιαζουν οι μαθητες των ΕΠΑΛ Κομοτηνης

Ξεκίνησε η έκθεση μαθητικών έργων του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής με πολλές ευφάνταστες και μοναδικές δημιουργίες

Τη σημασία της Τεχνικής Εκπαίδευσης, και τις ικανότητες των μαθητών που φοιτούν στις διάφορες ειδικότητες των ΕΠΑΛ, αναδεικνύει η έκθεση μαθητικών έργων «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί» που ξεκίνησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής τη Δευτέρα 16 και θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 20 Μαίου.

Την έκθεση διοργάνωσε το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κομοτηνής σε συνεργασία με τα ΕΠΑΛ της πόλης στο πλαίσιο  του προγράμματος Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ).

Στο χώρο μπορεί κανείς να δει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει δημιουργηθεί από το ΕΚ, ενεργειακά τζάκια (και γλάστρες), ηλεκτρικές μόρσες και θρυμματιστές κλαδιών, γκάτζετ, μακέτες και ολόκληρες σιδερένιες πύλες, ακόμα και ενεργούς μικροοργανισμούς.

Τα έργα αυτά εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν οι ίδιοι οι μαθητές, με πολλά από αυτά να αποτελούν το αποτέλεσμα συνεργασιών μεταξύ των ειδικοτήτων, δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν και πώς να φέρνουν στην πραγματικότητα τις ιδέες τους, αλλά και πώς να συνεργάζονται με τους άλλους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Την ίδια ώρα οι επισκέπτες, έχουν την δυνατότητα  να ενημερωθούν γενικότερα για την δομή και λειτουργία του Νέου ΕΠΑΛ, με τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης να είναι καθημερινά :09:00- 14:00 & 17:00-20:00.

Ενθουσιασμός για την έκθεση

Η έναρξη της έκθεσης συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή ημέρα επαγγελματικών δεξιοτήτων, σημείωσε η υπεύθυνη του 1ου ΕΚ κ. Μαίρη Δαργινίδου, με όλους τους τομείς να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στην έκθεση.

«Θέλουμε την επιβράβευση των παιδιών γιατί συνεργάστηκαν μεταξύ τους τομείς και ειδικότητες για να κατασκευάσουν κάποια έργα» ανέφερε, εξηγώντας πως στην έκθεση συμμετέχουν οι τομείς ηλεκτρολογίας, μηχανικής, υγείας πρόνοιας, πληροφορικής αλλά και ο νεοσύστατος τομέας γεωπονίας, που έχει ιδιαίτερη δυναμική μιας και βρισκόμαστε σε μια αγροτική περιοχή.

Μέσα από αυτή την έκθεση, τόνισε η κ. Δαργινίδου, θέλουν να δείξουν πως τα ΕΠΑΛ δίνουν πάρα πολλές δυνατότητες μάθησης και επαγγελματικής πορείας. «Τα τελευταία χρόνια τα ΕΠΑΛ είναι πάρα πολύ ανεβασμένα, η Μαθητεία προχωρά καλά, ανοίγουν περισσότερες θέσεις για να απασχοληθούν οι μαθητές μας, και έτσι έχει πολλές διεξόδους στη σημερινή εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε όλη αυτή η προσπάθεια ελπίζουν πως θα δώσει κίνητρα στους μαθητές τους, για να ασχοληθούν αλλά και να συνεργαστούν και να δουν πως συνδέονται οι ειδικότητες μεταξύ τους.

Άλλωστε και η ίδια η αίθουσα του πρώτου ΕΠΑΛ, αποτελεί μέρος της έκθεσης, μιας και σε αυτή τοποθετήθηκαν οι ηλεκτρικές κουρτίνες από τα παιδιά των τομέων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών, μια κατασκευή με μηχανισμούς και κινητήρες, που ήδη λειτουργεί ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και απομακρυσμένα, μέσω κινητού.

Σημαντικά βήματα για τον τομέα γεωπονίας

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην έκθεση παρουσιάστηκε το έργο του νεοσύστατου τομέα γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος, με έμφαση στους ενεργούς μικροοργανισμούς, που θεωρούν πως θα αποτελέσουν κομμάτι κάθε καλλιέργειας στο μέλλον.

Όπως ανέφερε η κ. Σοφία Σακελλάρη από τον τομέα, οι ενεργοί μικροοργανισμοί αποτελούν ανακάλυψη του Ιάπωνα καθηγητή γεωπονίας Dr. Teruo Higa, που συνδυάζοντας μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο, όπως η μαγιά, και σε συνδυασμό με συγκεκριμένους οργανισμούς, αντιστρέφουν την οξείδωση στο περιβάλλον.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της παραγωγής χωρίς λιπάσματα, και οι μαθητές της ειδικότητας έμαθαν, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες, να παράγουν ενεργούς μικροοργανισμούς, με τα οποία θα ποτίζουν τα φυτά.

Οι πρώτες δοκιμές έχουν πάει πολύ καλά, και θεωρούν πως οι γνώσεις αυτές θα είναι πολύτιμες για τους αποφοίτους τους, στον τομέα που έχουν επιλέξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.