«Τιναξαν στον αερα» τις εκλογες για το Συμβουλιο Διοικησης στο Δ.Π.Θ.

Κι όμως, μετά από τις δυο συναπτές αναβολές που πήρε λόγω παρέμβασης φοιτητών την προηγούμενη εβδομάδα η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ., όλα τελικά συνωμότησαν ώστε ούτε σήμερα, με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψήφου, να καταστεί εφικτή η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Για τρίτη φορά λοιπόν, παρότι επιστρατεύτηκε το «παραθυράκι» της ηλεκτρονικής ψήφου για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις και οι παρεμβάσεις των φοιτητών, η εκλογική διαδικασία και πάλι αναβλήθηκε, εξαιτίας όμως «τεχνικών προβλημάτων», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Σε τι συνίστανται όμως τα τεχνικά προβλήματα, που «τίναξαν στον αέρα» την τρίτη απόπειρα για διεξαγωγή των εκλογών στο Δημοκρίτειο; Η πρώτη σκέψη των περισσότερων ήταν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία, έπεσε πιθανόν θύμα χάκερς που επιδίωκαν τη ματαίωση της διαδικασίας. Αρκετά προχωρημένη εκδοχή για να είναι αληθινή, αλλά σίγουρα κανείς δε μπορούσε να την αποκλείσει.

Ο πραγματικός λόγος, ωστόσο, είναι αρκετά πιο απλός και σίγουρα πολύ πιο κωμικός. Όλα ξεκίνησαν όταν την προηγουμένη εβδομάδα, με αφορμή τη διεξαγωγή της αντίστοιχης εκλογικής διαδικασίας στο Χαροκόπειο, απαιτήθηκε η παρέμβαση της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την τροποποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος. Για την ακρίβεια, ένας από τους υποψηφίους στο Χαροκόπειο εκδήλωσε την τελευταία στιγμή την πρόθεσή του να απέχει από τη διαδικασία και η τεχνική υπηρεσία παρενέβη στο σύστημα, για να διαγράψει τον συγκεκριμένο από τη σχετική λίστα υποψηφίων και να προσθέσει την εν λόγω «επιλογή», για το ενδεχόμενο που τυχόν επαναληφθεί ίδιο φαινόμενο και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μέχρις εδώ όλα κύλησαν ομαλά, η παρέμβαση ολοκληρώθηκε, η «επιλογή» προστέθηκε και οι τεχνικοί του Υπουργείου Παιδείας ξαναέκλεισαν το σύστημα. Μοναδική λεπτομέρεια; Ότι είχαν ξεχάσει ανοιχτή την «ηλεκτρονική κάλπη» του συστήματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας πολύ πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της.

Αύριο η νέα ημερομηνία εκλογών, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου

Ενώ λοιπόν στο Δημοκρίτειο η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα στις 9 το πρωί, ήδη από την περασμένη Δευτέρα, όπως αποδείχθηκε, τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το έπραξαν. Το πρωί της Τετάρτης, η Εφορευτική Επιτροπή, αφού επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη «εμπλοκή», εισηγήθηκε στο Πρυτανικό Συμβούλιο την αναβολή των εκλογών. Η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή από το Σώμα, που σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να αναβάλει τη διεξαγωγή των εκλογών, επιφυλασσόμενο να ορίσει νέα ημερομηνία με απόφαση, που θα λάβει συνεδριάζοντας εκ νέου αύριο.

ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. «Να μην επαναληφθεί μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία»

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, ήδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.. Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τις Πρυτανικές Αρχές «να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία», υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως η ενεργοποίηση της «ηλεκτρονικής κάλπης» έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, «επιβεβαιώνει επί τα χείρω τις δημόσια εκφρασμένες απόψεις περί ενός διαβλητού συστήματος και κυρίως την δομική αδυναμία της εφορευτικής επιτροπής να ελέγχει τόσο την όλη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματά της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρακολουθεί με ιδιαίτερη κατάπληξη και αγανάκτηση τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της λεγόμενης «ηλεκτρονικής ψήφου» με την οποία σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2012, υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη των 8 εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι η ηλεκτρονική κάλπη μέσω της οποίας θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν ήδη ανοιχτή και δεχόταν ψηφοδέλτια τουλάχιστον 9 ώρες (!) νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της ψηφοφορίας. Μάλιστα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, ψήφισαν πολλές ώρες νωρίτερα και έλαβαν απαντητικό μήνυμα επιβεβαίωσης έγκυρης ψήφου!
Μετά από τις παρεμβάσεις του ΔΣ του Συλλόγου προς τις Πρυτανικές Αρχές, την Εφορευτική Επιτροπή και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΔΠΘ, πληροφορηθήκαμε ότι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής κάλπης έγινε από την πλευρά του Υπουργείου και/ή του ΕΔΕΤ και όχι από την εφορευτική επιτροπή του ΔΠΘ, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν επί τα χείρω τις δημόσια εκφρασμένες απόψεις περί ενός διαβλητού συστήματος και κυρίως την δομική αδυναμία της εφορευτικής επιτροπής να ελέγχει τόσο την όλη διαδικασία όσο και τα αποτελέσματά της.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιακαδημαϊκή και αντιδεοντολογική διαδικασία, και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να μην επαναλάβουν μια τόσο εξόφθαλμα τρωτή και διαβλητή διαδικασία».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.