Τινα Ιωαννιδου: «Θα επρεπε να υπαρχει ενα συμβουλιο στρατηγικης πολιτικης για τη Θρακη»

Η επικοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα σε μια συζήτηση για την αναγκαιότητα αναπτυξιακών έργων για την περιοχή της Κομοτηνής

Παρότι είναι μια ακριτική πόλη, στην «μακρινή» για πολλούς Θράκη και οι αναφορές σε αυτή αφορούν συνήθως σε ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας όπως τα ελληνοτουρκικά, η μουσουλμανική μειονότητα κ.α., η Κομοτηνή είναι μια ιδιαίτερη πόλη στους δρόμους της οποίας, εκφράζεται η πολυπολιτισμικότητα και ξεπροβάλουν κτήρια που μαρτυρούν τον χαρακτήρα μιας άλλης λησμονημένης εποχής.

Η κ. Τίνα Ιωαννίδου, επικοινωνιολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής, σχετικά με τη δράση της Ένωσης, καθώς και το όραμα της για την πόλη της Κομοτηνής, με γνώμονα τη βελτίωση και την προβολή «προς τα έξω» μιας αντάξιας, για την πόλη, εικόνας.

«Οι επιδιώξεις τους είναι πιο ισχυρές και η φωνή τους ακούγεται περισσότερο»

Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στους πολιτικούς παράγοντες του τόπου δήλωσε πως το γεγονός ότι ομολογουμένως σημειώνεται μια προσπάθεια για την περιοχή της Θράκης από αξιόλογα άτομα, φορείς και πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι από μόνο του αρκετό, ώστε να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της πόλης. Μάλιστα, κατά τη γνώμη της, η παρέμβαση ατόμων από το νότο, όπως τα μέλη της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα που δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά έχουν δεσμούς με αυτή, ίσως να αποτελούσε σημαντική βοήθεια, δεδομένου ότι συνιστούν εξωτερικούς παράγοντες με διαφορετικές επιδιώξεις, βλέποντας την κατάσταση πιο αντικειμενικά, στοιχείο που ενδεχομένως τους διαφοροποιεί από τους ντόπιους και εντείνει τη αποτελεσματική τους δράση. Οι επιδιώξεις τους άλλωστε είναι πιο ισχυρές και η φωνή τους ακούγεται περισσότερο από τη στιγμή που βρίσκονται στο «κέντρο», όπως ανέφερε η κ. Ιωάννίδου.

Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση ως προς την κρατική μέριμνα και τις δράσεις της πολιτείας για την Θράκη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ειδικού συμβουλίου στρατηγικής πολιτικής, επιφορτισμένο με την ρύθμιση των σχέσεων με τη γειτονική μας Τουρκία και την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών που θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες. Χαρακτηριστικά η κ. Ιωαννίδου ανέφερε: «θα έπρεπε να υπάρχει ένα συμβούλιο στρατηγικής πολιτικής, που δεν θα διαφοροποιείται όταν αλλάζει η κυβέρνηση και οι παράγοντες. Γιατί, αν θέλουμε να παρατηρήσουμε τη γείτονα, θα δούμε ότι η πολιτική και οι στόχοι της δεν αλλάζουν με την αλλαγή των πρωθυπουργών και των προέδρων. Έχουν μια σταθερή πολιτική διεκδίκησης, διεκδικούν πολλά, και κάποια απ’ αυτά τα επιτυγχάνουν».

Ερωτηθείσα ως προς το χαρακτήρα και το έργο της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα, η ίδια δήλωσε ότι βασικό συνδετικό στοιχείο μεταξύ των μελών είναι η κοινή αγάπη των ανθρώπων για την πόλη, η ιστορία που κουβαλούν και τα βιώματα τους. Είναι άνθρωποι από όλους τους εργασιακούς κλάδους που έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν ιδέες, επιδιώξεις και να δημιουργήσουν ένα κοινό όραμα για την Κομοτηνή, προτάσσοντας την συλλογική δράση. «Δεν βλέπουμε τον σύλλογο μόνο σαν ένα χώρο που θα πάμε να αφιερώσουμε εκεί κάποιες δυνάμεις και τέλος. Οι δυνάμεις μας οδηγούν σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι», είπε συγκεκριμένα.

«Να σπάσει το τοιχίο που υπάρχει μεταξύ κέντρου και επαρχίας»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στα πλαίσια αυτής της συζήτησης  και αναφερόμενη στην ανάπτυξη της πόλης μέσα στα χρόνια, συγκρίνοντας τη μάλιστα με εκείνη της Αλεξανδρούπολης, η οποία προχωρά με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, η κ. Ιωαννίδου, αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου. Εκτός από την ανάγκη βελτιωτικών έργων στην περιοχή της αγοράς, έγινε αναφορά και στη δημιουργική εκμετάλλευση ορισμένων εγκαταλελειμμένων κλασικών και ιδιαίτερων κτισμάτων, που μπορεί κανείς να συναντήσει μέσα στην πόλη, με στόχο να λειτουργήσουν ως σημεία έλξης για τον κόσμο και τους επισκέπτες της Θράκης.

Κλείνοντας την συζήτηση, η κ. Ιωαννίδου  ανέφερε: «η Ένωση σε συνεργασία με κάποιους φορείς, δύναται  να διαλαλήσει τις δράσεις της περιοχής στην Αθήνα, ώστε να σπάσει αυτό το τοιχίο που υπάρχει μεταξύ κέντρου και επαρχίας». Έδωσε, έτσι, ιδιαίτερη έμφαση στη γεφύρωση των σχέσεων με την Αθήνα και ευρύτερα το κέντρο, καθώς και στην επικοινωνία με ανάλογους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την Ένωση Κομοτηναίων, αλλά και τους τοπικούς αρμόδιους στην Κομοτηνή, προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιωτικά έργα για την πόλη με γνώμονα την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό που της αρμόζει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.